Berta Sándor

Apple: Mac OS helyett Windows?

Egyesek szerint soha nem be nem következő fordulat, mások szerint sci-fi filmekbe illő utópia, míg megint mások úgy vélik: nem másról van szó, mint egy gazdasági okokból teljesen nyomon követhető üzleti stratégiáról. Ez pedig nem más, mint hogy a Mac OS-ról a Windows használatára térhet át az Apple.

Az utópisztikus és napok óta a felhasználók millióinak témát szolgáltató pletykát a PC Magazine röpítette világgá. Az elképzelés szerint az Apple megmaradna a drága, elsőrangú dizájnnal rendelkező számítógépek készítésénél és eltemetné saját operációs rendszerét, ami helyett jöhetne egy egyedi külalakkal megáldott Windows, ami hasonlítana a Mac OS X-re. S hogy az ötlet nem is annyira utópisztikus, arra Yakov Epstein, a Rutgers Egyetem pszichológusa szerint már most számos jel mutat. Epstein úgy véli: a váltás már régóta eltervezett ügy.

Ennek szerinte egyik jele lehet, hgoy leállították azt a kampányt, aminek célja a PC-sek Macintosh számítógépekre csábítása volt. Ezenkívül az iPodból kimaradt az Apple által sokáig favorizált és nemes egyszerűséggel csak a jövő szabványaként aposztrofált Firewire-port, ami helyett a PC-s világban népszerűvé vált USB-portot alkalmazta a cég. A korábbi tervek szerint az iPod azt a célt is szolgálta volna, hogy minél több felhasználót csábítson át az Apple táborba, ami nem vált be. Érdekes az a kijelentés is, amelyet egy Microsoft termékmenedzser tett, miszerint még öt évig fogják fejleszteni az Office irodai szoftvercsomagot Macintoshra. S mi jön utána? - kérdezi Yakov Epstein.

Epstein szerint nem véletlen a cég kemény fellépése a tervek kiszivárgása ellen - mint ismert, a vállalat több rajongói weboldalt is beperelt. S csak hab a tortán az Intel processzorokra való átállás. A végső érv pedig Epstein szerint nem más, mint hogy Steve Jobs, az Apple első embere igazi showman, aki bármit képes eladni a "népnek", akár azt is, hogy a jövő a Mac OS helyett a Windowsé.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Ulkesh #116
    "ÉS KIZÁRT hogy más gyártók nem így csinálják..."

    Nezzel meg egy Sony Vaio-t belulrol, majd maskent gondolsz erre :)
  • droland #115
    Amióta az Adidas ázsiából vásárol fel cipőket, majd ráragassza az adidas emblémát és így keres profitot, én azóta nem hiszek ebben a kommers nem kommersben. Mert a suli amit kapott fujitsu siemens gépeket, melyeknek darabját számlázták CSAK 230e ftért egy kb. 15000 forintos via lap van benne, egy 3ghz celeron64 meg ugye az integrált via vga, és GYÖNYÖRŰ Fuj-Sie ház, mindez hangtalan működéssel, plusz OLYAN SZÁNDÉKOSAN ÁTALAKAÍTOT alaplap hozzá a fuj-Sie táppal, hogyha bedöglik CSAK TŐLÜK veheted meg a tápot 20e ft környékén, amibe semmi plusz nincs azóta NEM hiszek a kommers nem kommersben, ÉS KIZÁRT hogy más gyártók nem így csinálják...
  • Ulkesh #114
    "Bocsánat, nem akarlak megbántani, de egy PC vs iMac esetében PC-vel adott árkategóriában több teljesítmény elérhető, és ez tény..."

    Ha nem vagy igenyes es megelegszel a kommersz alkatreszekkel, akkor ez igaz.
    Ha brand-et hasonlitasz brand-hez, akkor nem igaz.
    Egy mai Mac-hez hasonlo teljesitmenyu Sony, vagy IBM gep, nem hogy olcsobb, hanem dragabb, mint az Apple..
  • Ulkesh #113
    "gyorsan össze állítottam egy konfigot PC,"

    Ezt gondold at megegyszer. Ha egy PC-s konfigot akarsz osszeallitani, ami tobbe kevesbe egyezik egy iMac-kel, akkor vedd figyelembe a hangtalan mukodest es a kompakt meretet is legyszi.
    Tehat kezdjed osszerakni a gepet, de minimum egy barebone konfiggal..

    "AMD Athlon 64 3000 754 BOX 30720"

    Ezt a procit reggelire eszi meg a Core Duo 2 GHz-en (X2 4200-al van egy sulycsoportban)..

    "Összesen 243024 HUF BRUTTÓ!!!!!
    Azt hiszem ez egy elég ütős konfig ára. Hol van ez 500ezerhez te csicska gyerek!"

    Egy 20"-os Inteles iMac 466 eFt..

    Ha PC-t akarsz ilyet osszerakni, akkor kezdjuk:

    20"-os HD display - 230 eFt
    Barebone alaprendszer - 140 eFt
    AMD X2 4200 - 105 eFt
    512 MB RAM - 10 eFt
    250 GB HDD - 26 eFt
    DL DVD-író - 12 eFt
    Rendszerhez illeszkedo bill. es eger - 15 eFt

    Összesen: 538.000 Ft

    Mar majdnem egy 100-assal dragabb, de meg nincs benne hasznalhato OS, nincsennek programok, csak a csupasz vas..
  • MacrosTheBlack #112
    A Tasnádi meg 1 perc alatt megkeresi egy pc árát. :P
  • LaPalma #111
    nem bántottál meg, egyébként sem vagyok sértődős, kapok a főnökömtől eleget.
    valóban nagyobb teljesítményt lehet elérni pc-vel. de én amikor megvettem az imac-et azt néztem, hogy mit kapok a pénzemért. kaptam egy jó és biztosnágos oprendszert a nagyon jó vas mellé. kaptam egy iwork-ot (office csomag) és az ilife-ot (nézz utána mi az, hosszú lenne elmagyarázni). kaptam egy könyvelő programot (quicken), azóta nem fizetek a könyvelőmnek. volt, amit nem kaptam, vagy nem kellett megvennem, sőt használnom sem kell: ilyenek a vírusírtó, ad-aware programok. nem kellett hardverösszerakással és driver telepítésekkel foglalkoznom, és nem is kellett ezért fizetnem. csak használnom kellett. két hét munka alatt megkerestem az árát :)
    nekem megérte
  • droland #110
    Bocsánat, nem akarlak megbántani, de egy PC vs iMac esetében PC-vel adott árkategóriában több teljesítmény elérhető, és ez tény...
  • LaPalma #109
    nem érted, amit leírtam, inkább hagyjuk...
  • droland #108
    Mind amellett egy dual procis p4 ht-vel meg a 20 colos tft-del halálra veri a 20COLOS :) IMAC-edet, és akkor még mindíg 500.000 alatt vagyunk. Bárhonnan is nézzük teljesítményben SOKKAL jobban ki lehet jönni PC konfigurációval, mint iMac királlyal.

    UI: Próbálgattam játszani azzal a tipikus Ipod-dal, de sajnos annak is csak a híre volt nagy... egy creative media center mérföldekkel ugye, de ez is csak azért über, mert "i", holott csak egy név, de hát reklámmal, marketingel (lásd: ms) mindent el lehet érni, bármennyire is jó, bármennyire is szar...
  • droland #107
    Az előbb még a PC szarabb volt mint a MAC. Az előbb még teljesítményről beszéltünk. Most már Inteles IMac-en van a hangsúly, de hogy akkor hogy is van ez? Most akkor az Intel PC platform, vagy akkor összekeverjük, mint a kását, és akkor már Inteles Imac és akkor király? Vagy most 20" vagy mennyi? Vagy akkor most a 20" befolyásolja a teljesítményt? Mert mintha az előbb arról beszéltünk volna, hogy azonos pénz"kidobás" mellett egy jóval jobb teljesítményű PC-ről beszéltünk a Mac mellett. De akkor most honnan is nézzünk?

    VAGY MOST AKKOR HONNAN AKAROD MEGKÖZELÍTENI? Nem értem...