Gyurkity Péter

Apple születésnap távozásokkal

Alig néhány nappal a vállalat megalapításának harmincadik évfordulója előtt távozik a cég szoftverfejlesztéseiért felelős igazgató, akit hamarosan az iPod részleg első embere is követ majd.

Avie Tevanian igazgató távozásáról a San Francisco Chronicle számolt be egy interjút követően. A vállalat részéről nem árulták el szakember terveit, mindössze annyit erősítettek meg, hogy valóban változás várható a szoftverfejlesztésért felelős divízió élén. Miután az iPod részleg igazgatója, Jon Rubinstein már korábban jelezte, hogy visszavonulását tervezi, így a cég fennállásának 30. évfordulóján kettős csere várható. Tevanian csaknem egy teljes évtizedet töltött el vezetői posztokban a vállalatnál.

1997-ben igazolt át a Steve Jobs által útjára indított Next cégtől, ahol szintén igazgatói széket foglalt el. Első feladata a szoftverfejlesztések felügyelete volt, mégpedig a fejlesztői részleg alelnökeként. 2003-ban feljebb lépett a ranglétrán és a már beleszólhatott a vállalat stratégiájának alakításába is. "Tevanian távozik a cégtől, hogy végrehajtsa egyéb terveit" - erősítette meg az igazgató távozásáról szóló hírt emailban Katie Cotton, vállalati kommunikációért felelős alelnök. Azt már nem árulták el, hogy ezek a tervek mivel kapcsolatosak. Tevanian többek között az OS X operációs rendszer fejlesztésében vállalt szerepet.

Az Apple szombaton ünnepli fennállásának harmincadik évfordulóját. Talán nem véletlen, hogy a héten éppen egy igen kényes ügy végére igyekeztek pontot tenni, amelyben a Beatles egykori tagjai perlik a céget jogtalan névhasználatért. A vállalat ugyanis korábban 27 millió dollárt fizetett neve megőrzéséért az Apple Records kiadónak, és ígéretet tett arra, hogy nem lép be a zenei iparba. Az iTunes létrehozásával megsértették ezt a kikötést, így Paul McCartney és Ringo Starr, a Beatles egykori tagjai, valamint John Lennon és George Harrison özvegyei, Yoko Ono és Olivia Harrison újabb eljárást kezdeményeztek.

Tevanian mellett még egy további vezető távozása várható. Jon Rubinstein, az iPod divízió első embere már korábban jelezte visszavonulási szándékát, így Steve Jobs itt is cserére kényszerül.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • xSomebody #7
    Lemaradva, 2005 tavaszi születésű Tiger majdhogynem minden újdonságát tartalmazza a Vistának (ami 2007 tavasza). Ki van elmaradva? Hogy a hardverről ne beszéljek...
  • LaPalma #6
    te is kicsit le vagy maradva...
    miben maraadtak le hw és sw oldalon?
    egy kis olvasnivaló
    http://gearlog.com/blogs/gearlog/archive/2006/03/21/8212.aspx
  • Macc #5
    bocs ez nexus6nak ment volna igazabol...
  • Macc #4
    "Ma már az OS/szoftver szempontjából is cak kullognak a trendek után."

    hat toled tobbet vartam:)
  • jzombi #3
    Szerintem sem igaz, pl. a hw gyorsítot Quartz GUI már 2002-ben jelen volt, a linuxos megoldások most szállingóznak, Vista meg januárban... Néhány dologban azért még az élen vannak.
  • asysoft #2
    "Ma már az OS/szoftver szempontjából is cak kullognak a trendek után."
    Ezzel nem értek egyet:) Ott van pl a Quartz Extreme, illetve a Spotlight kereső...
  • NEXUS6 #1
    Az Apple indulásakor meghatározta mi az az otthoni/irodai számítógép. Sajnos a vezetői 10 év alatt tökre lemaradtak a hw oldalról. Manapság már abszolút semmi újjal nem tudnak kirukkolni. A CPU köré épített mikroszámítógép nagy dobás volt, de a célcsippekről már egy az egyben lemaradtak.
    Ma már az OS/szoftver szempontjából is cak kullognak a trendek után.

    Hiába na megöregedtek, mindenki a nyugdíjra készül.
    Én azért egy Mátrixot, még kinéztem ebből a korosztályból, de ha nem hát nem.