Berta Sándor

Apple kontra Apple: jövő héten ítélet születhet

Könnyen előfordulhat, hogy csupán néhány tárgyalásra kerül sor az "almás" perben. Mint ismeretes, az Apple Records, a Beatles zenei kiadója azért citálta bíróság elé az Apple Computert, mert szerinte az megsértette a korábbi megállapodásukat, miszerint nem foglalkozik zenei termékekkel.

"Az iTunes online zenebolt-hálózatnak semmi köze sincs a zenék készítéséhez. Az internetes áruházainkban csupán terjesztjük a zenét és nem készítjük. A feltüntetett logó is csak azt hivatott biztosítani, hogy a felhasználók lássák: az iTunes a mi termékünk" - nyilatkozta feldúltan az első szerdai tárgyalási nap után Anthony Grabiner, az Apple Computer ügyvédje. A jogász egyébként a bíróság előtt le is töltött egy dalt az iTunesról és bemutatta, hogy a zeneszám szerzői jogai nem az Apple Computer kezében vannak.

Az Apple Records jogi képviselői ellenben azt szeretnék elérni, hogy az amerikai vállalat tüntesse el a logóját az iTunes zenei boltnak még a környékéről is, valamint a hálózatot reklámozó anyagokból. A kiadó arra hivatkozik, hogy a két cég között 1991-ben megkötött megállapodás kizárólag az ő számára teszi lehetővé az almalogó bármilyen formában való használatát.

Az egyezmény szerint szintén tilos az almás logó bármilyen zenei CD-n való feltüntetése, valamint az Apple Computernek tartózkodnia kell a zenei piacon való bármilyen szerepvállalástól is. Ellenben a cég az által piacra dobott számítógépeken és szoftvereken szabadon alkalmazhatja a jól ismert logót. A Beatles kiadója szerint tehát nagyon egyszerű az ügy, nincs miről beszélni. Az iTunes elindításával és az iPod hordozható zenelejátszók piacra dobásával az amerikai vállalat megsértette az 1991-ben megkötött megállapodást.

Egyelőre úgy tűnik, hogy a kiadó áll jobban a perben. Érdekes adalék az a kiszivárgott információ, miszerint az ügyet tárgyaló bíróság már a jövő héten pontot szeretne tenni az ügy végére. Lehet, hogy az Apple Recordshoz hasonlóan a taláros testület tagjai is úgy vélik: nincs miről tárgyalni, nyilvánvaló az egyezmény megsértése. Amennyiben ez így van, akkor az ítélet, illetve a kiszabott büntetések miatt komoly veszteségekkel számolhat a Steve Jobs vezette cég.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • htmm #5
    Es miert csak most jutott eszukbe?
  • Darth Sith #4
    eddig nem is tudtam hogy így hívják a Beatles kiadóját. Amúgy meg kinem szarja le? Régen jó volt, mostmá nem foglalkozik velük senki. Az iTunes meg valóban csak egy letöltő progi, nem zenekiadó. Megint csak zsével le akarják húzni őket.. Ahogy az EU az M$-t úgy most ezek az Apple-t... szánalmas.
  • greekboy #3
    A Beatles kapja be a faszomat.
  • asysoft #2
    Nemhiszem:) Pár napja volt egy hír ebben a témakörben. Mellesleg szerintem igaza van az Apple recordsnak, kíváncsi vagyok, milyen kimenetele lesz az ügynek.
  • exxile #1
    Nem április 1-ei kacsa ez is? Tavaj is volt valami Apple-s álhír.