Berta Sándor

Szerdán lezárulhat az Apple - Beatles vita

Holnap tárgyalja a brit polgári legfelsőbb bíróság a "két almapert". A furcsa ügy előzménye, hogy névvitába keveredett egymással az egykori világhírű Beatles együttes kiadója és az amerikai számítástechnikai vállalat. Hogy ki győz az Apple kontra Apple perben? Nos, az egyelőre megjósolhatatlan.

Az eljárást Paul McCartney és Ringo Starr, a Beatles egykori tagjai, valamint John Lennon és George Harrison özvegyei, Yoko Ono és Olivia Harrison indították az Apple cég ellen. A felperesek kártérítést követelnek az amerikai vállalattól a jogtalan névhasználatért. A Beatles kiadója büszkén viseli évtizedek óta az Apple Records nevet. Az 1960-as években még sehol sem volt az Apple vagy az iPod, az emberek azt sem tudták, hogy mi az az internet. Senki sem gondolta volna, hogy a kiadó neve egyszer problémák forrása lesz.

Az Apple később megállapodott a kiadóval és 27 millió dollárt fizetett azért, hogy megtarthassa a nevét, vállalta azonban, hogy semmilyen módon sem fog belefolyni a zeneiparba. Nos, ezt a kitételt sértette meg többek között az iTunes bolthálózat létrehozásával és az iPod piacra dobásával az Apple.

Az Apple Records kiadót 1968-ban alapította meg a Beatles négy tagja és egy almát választottak logóként. A logó még az együttes lemezeire is felkerült, a korongok egyik oldalán egy egész, a másik oldalán egy félbevágott alma volt látható. A kiadó birtokolja a Beatles-szel kapcsolatos összes kiadói és szerzői jogot. Az Apple Computert Steve Jobs és Steve Wozniak 1976-ban hozta létre. Az első összetűzés már 1981-ben bekövetkezett. Akkor a számítástechnikai cég 116 000 eurónak megfelelő dollárt fizetett az Apple Recordsnak és abba is beleegyeztek, hogy nem vállalnak szerepet a zeneiparban. 1989-ben azonban az Apple felrúgta ezt a megállapodást, amikor piacra dobott egy zenei szoftvert. Az ügy egészen 1991-ig tartott, s csak a 27 millió dolláros kártérítéssel és az ismételt zeneipari záradékkal zárult le.

Ez tehát a két cég harmadik összetűzése. Az Apple Computer szakemberei azzal érvelnek, hogy az 1991-es megállapodás csak a kazettákra és a CD-lemezekre vonatkozott, a digitális zenére nem tartalmazott kitételt. Ezzel szemben az Apple Records szerint világosan definiálták korábban, hogy az Apple Computer semmilyen zenei tevékenységet nem folytathat. A perben a felpereseket tanúk fogják képviselni, például Neil Aspinall, a Beatles menedzsere személyében, míg az Apple Computer képviselője Eddy Cue lesz. Az eljárás kimenetelét egyelőre lehetetlen megjósolni.

Szakemberek azonban úgy vélik, az Apple Computer számára kifejezetten hátrányos lehet, hogy a korábbi megállapodásokat mindkét esetben a vállalat és nem pedig a Beatles kiadója rúgta fel, mert így a számítástechnikai cég, akár "visszaesőnek" is minősülhet. Ráadásul a Beatles és az Apple brit bíróság előtt mérkőznek meg egymással, ami a végső ítélet meghozásában is szerepet játszhat.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Fidolorous #9
    pedig én azt hittem hogy a kiadó fejlődött ki computer businessbe :D
  • Picivizipaci #8
    A nagyapám hátsó udvarában van 1 kb 50 éves almafa, kérdem én hogy jönnek ezek az alakok ahhoz, hogy a nagyapám kertjének termését használják jelképnek?
    Szólok is az öregnek, hogy pereljük be öket! q:o)
  • Athlon64 #7
    Ha az almafának lennének jogai akkor képviselhetné az érdekeit egy űgyvéd! :)
  • Athlon64 #6
    Már ugyan miért kellene kivágni az összes almafát?
    Elöbb volt almafa mint az Apple Records vagy az Apple Computer! :)
  • Macc #5
    Meg jo hogy nem vagjak ki az osszes almafat...
  • Macc #4
    A kerdes csak az, hogy miben befolyasoljak egymas letezeset??? Mert sztem semmiben. A nevuk reszben azonos, ennyi (Apple Computer =/= Apple Records).
  • bundee #3
    az applenek kolcsont kellett volna adnia egy kis cegnek, aminek steve jobs a tulajdonosa, es zeneletolto szolgaltatast vegez, itunes neven... na, arra nem tudtak volna gombot varni - ezt viszont valszeg beszopjak, legfeljebb birosagon kivul
  • Praetor #2
    Szerintem az Apple Records viszi majd a pálmát.
    "...az Apple Records szerint világosan definiálták korábban, hogy az Apple Computer semmilyen zenei tevékenységet nem folytathat..." ha ez tényleg így van, akkor a megállapodást egyértelműen felrúgta az Apple Computer. Főleg, hogy 2 pert már vitt a Records. Jobsnak ki kell nyitni a buxát.
  • vincuska #1
    en meg impotens vagyok es be fogom perelni a microsoftot mert picipuha, szevasztok