Gyurkity Péter

Újravizsgálják a JPEG-szabadalmat

A tengerentúlon felülvizsgálják a Forgent Networks birtokában lévő szabadalom érvényességét, miután egy alapítvány jelezte kétségeit ezzel kapcsolatban. Egy negatív döntés dollármillióktól foszthatja meg a céget.

A Public Patent Foundation közleményében jelezte, hogy a Szabadalmi Hivatal utat engedett kérésének a népszerű fájlformátum szabadalmának felülvizsgálatával kapcsolatban. Az alapítvány, amely állítása szerint a szabadalmak okozta problémák és veszélyek ellen küzd, az 1997-ben megszerzett, majd hosszas viták és pereskedés után 2004-ben megerősített szabadalmat is ezen veszélyek közé sorolja, és abban bízik, hogy a harmadik féltől érkező kifogás hatására a hatóság ezúttal is módosítást eszközöl.

A fénykép minőségű Joint Photographic Experts Group (JPEG) képek nemzetközi szabadalma körüli ügyekről az elmúlt években több alkalommal is beszámoltunk. Magát a formátumot 1990 augusztusában az ISO képfájl-formátumként vette szabványai közé, az első ezzel megbirkózó szoftverek pedig 1991 októberében jelentek meg. A videokonferencia megoldásokkal foglalkozó texasi Forgent Networks 2002 nyarán jelezte, hogy a képformátum olyan technológiákat tartalmaz, amelyek magukba foglalják a társaság 1997-ben bejegyzett szabadalmait, emiatt hamarosan jogi vita bontakozott ki. Két év alatt igazi hadjáratot folytatott a cég, és összesen 31 nagy céget perelt be szabadalmi jogsértések miatt, köztük van például az Apple, a Dell, a Hewlett-Packard, az IBM, a Canon, a Creative Labs, a JVC és a Xerox is.

Ebben az időszakban a Forgent Networks forgalmának 90 százalékát a megnyert perek után befolyó összegek tették ki, így nem csoda, hogy sokan az ágazat egyik parazitájaként tartották számon őket. Tavaly a Microsoft került a terítékre, miután képtelen volt megállapodásra jutni a szoftvercéggel egy licenckonstrukció kidolgozásával kapcsolatban.

Amennyiben a kérelem hatására felülvizsgálják a Forgent bejegyzését, a cég mintegy egymillió dolláros éves bevételtől eshet el, de a cég vezérei szerint a szabadalom teljes értéke megközelíti az egymilliárd dollárt. Van tehát veszítenivalójuk, és minden bizonnyal nem fogják könnyen adni a bőrüket.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • P3h3ly #11
    bocs, de amerikában kicsiben nagyban ez a szemlélet a jellemző szóval nem fog változni
  • waterman #10
    elkéstél. egy ausztrál ügyvéd már megtette:) bár ő csak azért, mert rá akart világítani, hogy ez a "levédetem aztán majd fizetnek" dolog igencsak nevetséges és az ezt lehetővé tevő rendszerrel is gondok vannak...:)
  • fawcet #9
    Tényleg paraziták hogy a fejlődést gátolják, és csak
    ingyen akarnak bevételhez jutni. Szóval munka nincs benne, ezért ne járjanak luxuskocsival be dolgozni emiatt. Remélem Amerikában is megváltozik ez a szemlélet emiatt. Ha nem fog, akkor előbb utóbb meg fogják az olyan országok előzni fejlesztésekben, akik nem hagyják tönkretenni a piacot ilyesmivel.
  • worldwideweb #8
    ez kimaradt: a két földrész
  • worldwideweb #7
    Hát igen azt hiszem látszik a különbség a földrész között.
  • irkab1rka #6
    Amerikában levédetheted, az EU -ben a jelenlegi tervek szerint nem.
  • sonicXX #5
    Mondok jobbat: a tehén fejés különféle metodikáiban bizonyos közös "technológiai" vonatkozású részeket. Mennyi tej is kerül a polcokra?
  • arty #4
    hogy lehet egyáltalán algoritmusokat levédetni? :(

    levédetem az emelő elvét, aztán megnézem, hogy cserél kereket bárki, aki nem fizet érte ... :(
  • worldwideweb #3
    Nem is értem egyáltalán hogy lehet ezt levédeni én biztos nem engedném.
  • worldwideweb #2
    Akkora egy fa**ság egy ilyen általános formátumot levédeni. Ez olyan mintha én levédeném a kereket és utána perelném az autógyártó cégeket.