Berta Sándor

Véget érhet az internet aranykora

A tengerentúli telekommunikációs vállalatok és a kábelhálózatokat üzemeltető cégek azt szeretnék, hogy ha megszűnne a világháló mostani ingyenessége, és az emberek fizetnének mindenért.

Az internet szabad - ez a közhellyé vált mondás nagyon jól jellemzi a mai napig, hogy miért is olyan töretlenül népszerű már évtizedek óta a világháló. Bár egyre több korlátozás van érvényben, például az internetszolgáltatók és a különböző jogvédő szervezetek kíméletlenül harcolnak a nem megfelelő tartalmak (warezoldalak, pornográfia stb.) eltűnéséért, maga a háló megmaradt ingyenesnek. Ezt a szakemberek által csak aranykornak nevezett időszakot zárná le számos távközlési multicég. A mai formájában ismert internet veszélyben van - erre hívja fel a figyelmet a Financial Times.

Az óriásvállalatok tervei között szerepel, hogy közel sem lesz bárki számára, bármikor szabadon hozzáférhető a világháló, illetve számtalan weboldalt nem lehetne elérni. A ma ismert demokratikus net egy gazdasági alapokon működő vállalkozássá alakulna át. Az amerikai cégek ötletét korántsem lehet kósza fellángolásnak minősíteni, mert az elképzelés már felkeltette az amerikai képviselők figyelmét is. Köztudott: a pénznek nincs szaga, és minél több van belőle, annál jobb. Ezen elv alapján könnyen felkarolhatja egy politikus vagy egy képviselőcsoport az ötletet.

Az elképzelések szerint a szélessávú internetszolgáltatók kiegészítő díjakat vezetnének be a hálózataikon le- vagy feltöltött, illetve továbbított nagy adatmennyiségek után. Ezek a díjak egyaránt vonatkoznának a magánfelhasználókra éppúgy, mint a Skype-ra, a Google-ra vagy az Apple-re.

"Mi és a hálózatok tulajdonosai, valamint üzemeltetői dollármilliárdokat fektettünk be, és aki azt hiszi, hogy nem akarjuk a pénzünket viszontlátni és eltűrjük, hogy egy magánember vagy a Yahoo ezeket a rendszereket ingyen használhatja, az nem normális" - nyilatkozta még tavaly novemberben Ed Whitacre, az AT&T amerikai távközlési konszern elnöke. Az AT&T vezetője mellé időközben felsorakoztak a Comcast, a Bell South és a Verizon vezetői, valamint a német Deutsche Telekom első embere, Kai-Uwe Ricke is. A kérdés, miszerint egy cégnek miért kellene eltűrnie hogy drága pénzen felépített hálózatát ingyen használhassa például a Skype, jogosnak tűnik.

Másrészt viszont ilyen alapon mindenki benyújthatná a számlát. Kezdhetné például Vint Cerf vagy Sir Timothy Berners-Lee, esetleg más elismert, az internet felvirágoztatásában szerepet játszó szakember. S akkor még nem beszélt senki a világhálót naponta használó emberek és cégek érdekeiről, a szakmai irányítás valószínűsíthető eltűnéséről, a médiapolitika átformálásáról. Reméljük, hogy ez csak egy rossz vízió.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Kagemusha #128
    Rendben, de azert az nonszensz, hogy mi fizessunk ra az o -meg a befektetok- idegessegere. Vagy ok mar nem hallottak a kockazatrol? Megprobaltak valamit, egy darabig csordogalt a le, aztan jott valami uj es elapadt a forras... Hat Istenem, IJ! Vagy ok nem nyelhetik le a bekat, csak mi? Csak velunk lehet mindent megetetni? Szar dolog elveszteni a hatalmat, de ez van...
  • rotaboy #127
    Végig olvastam az összes hozzászólást (huh).
    Közbe elemeztem a fenti hírt és annak hátterét.
    És én ez alapján arra a megalapításra jutottam, (lehet, hogy tévesen) hogy a hírben idézett „úr” (Ed Whitacre) kicsit kikelt magából a ránehezedő probléma súlyától, és ezért tett ilyen felelőtlen és marketing szempontból meggondolatlan, taszító kijelentést. Ami viszont tény, hogy az „úr” egyáltalán nem beszél mellé.
    Lehet, hogy a többségnek nehéz ezt megérteni, de az így van rendjén, mert pillanatnyilag (úgy 150-200 éve) csak így képzelhető el fejlődés. E-nélkül megállna, sőt visszasüllyedne az emberiség a középkorba. A fent említett „úrnak” abból adódót ez a stresszes helyzet, hogy neki meg kell oldani a „folyamatos és fenntartható növekedés” problémáját (ami jelenleg mindenki legsúlyosabb problémája) és valljuk be egyáltalán nincs könnyű helyzetben (nem sajnálni akarom, és nem támogatom az ötletét). Konkrétan az a problémája, hogy az ő által képviselt cége(ek) és azok tulajdonosai (tőkései) joggal elvárják tőle, hogy a rábízott tevékenységet profittal (lehetőleg kimagasló és egyre növekvő profittal) végezze. Mivel a tulajdonosoknak is egyre növekvő költségeket kell viselniük. (Növekvő benzin árak, növekvő energiafogyasztás mivel a kisrészvényes és nagyrészvényes fia új 2 dupla SIL-es Pentium 4 5000 MHZ gépet vett a fiának stb.…). A problémát viszont az jelenti, hogy ez nem nagyon sikerül neki, sőt ebben az iparágban senkinek sem sikerül összehozni az elvárható profitnövekedést, ami előre vetíti hosszútávon az ágazat összeomlását. Ennek oka az, hogy nem bírja követni az ágazat a rendkívül gyors fejlődést, és ezért nem valósul meg az a profitnövekedés, amire akkor számítottak (amivel kalkuláltak), amikor befektették azokat a milliárdokat. Sok olyan új technológia jelent meg az utóbbi pár évben, ami lehalászta azt az extra profitot, amire akkor számítottak, amikor elkezdték fejleszteni az internetes struktúrát.
    Gondolom ezek a cégek nagyon pontosan, kiszámolták és megtervezték hosszútávra,(10-15 évre előre) hogy milyen új technológiákat, szolgáltatásokat kell kifejleszteniük, hogy megtérüljön az óceán alá fektetett, horribilis összegű kábelek és más hasonlóan drága eszközök és kutatások ára. De valamit elszámoltak, vagy nem volt szerencséjük. Az első percben, amikor ennek az ágazatnak a fejlesztésével kezdtek foglalkozni azon törték a fejüket, hogy, hogyan lehet egy olyan szolgáltatást ebből kifejleszteni, amiért sok ember sokat fizet. Ezt ki is találták. Egy rég jól bevált módszert választottak, amit ez az ágazat már egy-párszor sikeresen végigcsinált. (telefon kontra távíró stb.…) A módszer pedig a következő: fejlessz valami olyat, akármilyen költségek árán, amivel egy régi elavult szolgáltatást le lehet váltani egy korszerűbbre, ezt add a klienseidnek olyan áron, hogy hamar elhagyja a régi szolgáltatást és az teljesen megszűnjön. Ezután a kliens rád lesz szorulva, ezt az egészet ettől kezdve add olyan áron, hogy szűken megérje és még az előtt, megtérüljön az ára, mielőtt elavulna. Közben építs be a szolgáltatásodba minden olyan lehetőséget, amivel extraprofitot nyerhetsz, de nem drága a kifejlesztése. Most ezzel próbálkoznak a nagy telekommunikációs cégek, láthatóan nem túl sok sikerrel. Ezért ideges a fent említett „úr”.
    Egyébként szerintem a WLAN-ban is vannak olyan lehetőségek, amivel ki lehetne váltani az egész vezetékes ITERNET infrastruktúrát, ez csak technikai fejlesztés kérdése. De a fejlesztés nagyon sok pénzbe kerül, és aki azt a pénzt egyszer beleteszi előbb utóbb ki is, akarja belőle venni. Minden bizonnyal hasonló módszerrel, mint az elődei, tehát először beetetés, megszüntetni az előző technológiát (pl.: vezetékes internet) függőség kialakítása, extra szolgáltatások hozzáadása a rendszerhez, stb.… vagy valami hasonló.
    Ez folyik jelenleg a TV adóknál, vagy a rádióadóknál is. Nem azért akarják létrehozni a digitális műsorszórást, mert a filmeket már nem lehetne élvezhetően nézni a hagyományos analóg technológiájú tv-ken. A cél az, hogy megszüntessék az analóg tévét, rádiót, függővé tegyék tőle a nézőket, hallgatókat (nem lesz más mód a tv nézésre, hírek, időjárás, stb.) mert a digitális tv-ét, rádiót lehet kötni előfizetéshez, célzott reklámhoz, spemhez stb.…. így megvalósulhatnak az extraprofitot biztosító extra szolgáltatások.
    Jól látható hogy a szolgáltatások terén jelenleg csak ezen az úton, és csak ilyen módszerekkel lehet fejlődni, sőt a versenyképesség is csak így képzelhető el.
    Bocsi a hosszért de csak ilyen terjedelemben tudtam egy ekkora témát és ennyi felvetést értelmesen összegezni.
  • Kagemusha #126
    nem ugyanarrol beszelunk...
  • manomaster #125
    Igen szerzdés szegés...és? Bepereled? Egy ilyen per minimum 1évig elhúzódik! Meg a felmerülő kölcségek (ügyvéd stb...) Emlékeztek amikor a trécom nemis olyan rég "kidobott" pár előfizetőt? A korlátlan szót úgy tűnik ők máshogy értelmezik (lényegtelenek a szerzőijogok, az nem ide tartozik hogy mit töltött). Aztán az lett a vége hogy a trécom egy zárt tárgyaláson megbeszélték a dolgokat. Az előfizetőket felkarolta egy másik szolgáltató és ha jól emléxem 1 hónapig télleg ingyen ment a net!
  • Kagemusha #124
    Hogyan is van ez?
    Szerzodest kotottunk egy szolgaltatoval, hogy havi x Ft-ert biztositja szamomra a vonalat x idore. Mert persze ez mar nem mehet ugy, mint pl. a TV elofizetes, hogy ha ugy gondolom, akkor kovetkezo honaptol lemondom... Neeem, ez csak ugy megy, ha meghatarozott idore kotsz szerzodest! No mindegy, a szerzodes modositasa mindket felet erinti, mint ahogy te sem szuntetheted meg egykonnyen, csak bizonyos feltetelekkel (kifizeted a hatralekot, stb.), igy eppen ezert ok sem kotelezhetnek arra, hogy csak ugy minden szo nelkul ezekre a haracsolo ingyenelokre hivatkozva megemeljek az altalad fizetett dijat, ezzel ugyanis szerzodest szegnenek...
    Idezet:
    "Elõfizetõ a szolgáltatásért a Szolgáltató díjszabásában foglalt díjat fizeti meg, a Szolgáltató számlája alapján, a számla kézhezvételétõl számított 8 munkanapon belül. Elõfizetõ a Szolgáltató által kibocsátott díjszabást az ügyfélszolgálaton vagy a Szolgáltató WEB lapján megtekintheti. Díjváltozás esetén a Szolgáltató köteles az Elõfizetõt a díjváltozás érvényesítését legalább 30 nappal megelõzõen értesíteni. Elõfizetõ az értesítés kézhezvételétõl számított 15 napon belül dönthet a díjváltoztatás elfogadásáról vagy elutasításáról. Amennyiben Elõfizetõ 15 napon belül nem nyilatkozik, úgy kell tekinteni, mintha a díjváltoztatást elfogadta volna. Abban az esetben, ha az Elõfizetõ a díjváltoztatást nem fogadja el, a szerzõdést bármely fél azonnali hatállyal felmondhatja."
    Szoval szerintem nyugi es azert net nelkul is lehet am elni, mint ahogy lehet gyalogolni meg tomegkozlekedesi eszkozzel jarni. Aki meg azutan is megengedheti maganak, az fizessen. Ha meg nem lesz senki, aki hasznalja odahaza (mert ugye a ceges eseteket ne vegyuk egy kalap ala az otthoni felhasznalokkal), akkor meg majd nekik is muszaj lesz befogni a lepenylesojuket. Nem kell itt gyilkossaggal meg robbantassal, atommal, egyaltalan barmivel fenyegetozni, vannak kevesbe veres modszerek is, amivel lehet, hosszabb ido alatt, de ugyanazt erhetjuk el, ugyanolyan hatasosan.
    Szerintem...
  • mixam #123
    "Gondolj arra az 500-600ms-es pingekre ami alapjaiban élvezhetetlenné válik igen sokfajta felhasználás, pl. onlány játékok, IP telefonálást, VPN, stb."
    Jelenleg használják, mint írtam tőkünk keletre sok helyen, ott azért mert nincs megfelelő vezetékes alternatíva. Természetesen a mai feltételek mellett ahol van, célszerűbb a vezetékes kacsolódás a globális internet felé. Egy itt vizionált forgalomdíjas vezetékes kacsolat mellett, már valószínüleg a többség VSAT-ot választana, ha ott nem kell fizetnie potyára forgalmidíjat. Ez zsebre megy.
    geostaciónárius pálya 36000Km, ami az egyenlítő felett mérendő. Mi észekabbra vagyunk így a távolság nagyobb ez naggyábol sázmolhatunk 36000KM-el is. (36000*2)/300000=0.240 nem olyan vészes és ez ugye egy jól beállított VSAT esetében kevesebb mint az említett 500-600ms, ami a netes kapcsolat további szakaszai miatt jöhetett létre. Én gyakran szoktam ausztráliával beszélgeni Skypon. A kettőnk közötti kacsolat során az ip csomagok által megtett út nagysága összemérhető 2*36000KM-el, azaz a VSAT-ra fel le érő adatcsomag által megtett úttal. A kábeles kapcsolat sem nyílegyenes természetesen, ezét jóval hosszabb mint a légvonalbeli távolság. Ausztráliába gyakran USA-en keresztül mennek az adatcsomagok. És a nagy távolság ellenére sincs oly zavaró késlekedés a Skype beszégetés alatt.
    Aki amcsi game serverre csatlakozik, az teljes vezetékes kapcsolat esetében is számíthat 400-800ms pingre. A keleti szomszéd kisebb mikrohullámú és lan-os szolgáltatók pedig általában értéknövelt szolgáltatásként gyakran özemeltetnek a saját gyors elésérű hálózatukon game servereket sőt még dc hubokat is. VPN? attól függ mire használod a VPN felhasználás oldaláról túl általános fogalom. Mellesleg az interkontinentinális kapcsolatok kiegészítésére ma is használnak VSAT kapcsolatokat.
  • joszer #122
    ttp145 - csatlakozni tudok csak hozzad!Teljesen megorultek ezek a barmok!
  • ttp145 #120
    Ha megteszik remélem irán beküldi nekik az atomot és bekaphatják
  • manomaster #119
    Sztm itt megint arról van szó hogy bizonyos embereknek egyszerűen nem elég a sok pénz hanem nekik mégtöbb pénz kell! Elégé hülyén hangzik hogy "pótdíjat" kell fizetni hogy le vagy feltöltök...akkor miért szerepel a szerződésben a "korlátlan" szó. Amiért fizettem az jár :)

    Ők akkor nemértik a világháló lényegét...csak profitot látnak benne.
    Ha ezt képesek lesznek megcsinálni akkor drasztikusan csökenni fog a netezők száma. Mert azért elég kevés az a réteg aki fizetni fog egy weboldal megnézésért.

    Kiskapuk mindig vannak és a Magyar ember előszeretettel használja őket :D!!
    10FT egy több millós vagy milliárdos filmért nem hiszem hogy belemennének :)!
    Marko lehet azért kell érte mert az valahol fent van és nem ingyen "tárolják".
    Amiben van igazság server "ingyenNET".

    És azt ne felejcsük el hogy az internet befojásolja a fejlődést..teljesen egyet értek Riddick-el

    Vagy pedig mindenki előveszi az olvasó jegyét és bemegy a könyvtárba (nem netezni), olyan inteligensek és műveltek leszünk hogy ihaj :)
    Mire elolvastam az összes kommentet uhhh..

    (ingyen net 13 000/hó....akarja fizetni az ingyen netemet?)
  • Csuki101 #118
    Egy cégnek legalább annyira érdeke, ha látogassák a weboldalát, mint a látogatónak, hogy valami, információt megtudjon az adott termékről. Persze, azt gyorsan tegyük hozzá, hogy a kívánt tartalomhoz csak bannereken át lehet eljutni.
    A banner meg forgalmat eredményez, tehát ebből az következik, hogy a reklámokért is fizetni fogunk.

    Buti time, buti time, cross the USA…