Gyurkity Péter

Microsoft: 60 nap a weboldalak módosítására

A legújabb hírek szerint a szoftvercég 60 napos átállási időt biztosít a nagyvállalatoknak, és csak ennek lejárta után hajtja végre böngészőjének végleges módosítását, megváltoztatva az ActiveX vezérlők kezelését.

Az elmúlt hetekben, hónapokban több alkalommal beszámoltunk az Eolas cég, illetve a Kalifornia Egyetem által indított bírósági per alakulásáról, amely komoly következményekkel fenyegette a Microsoftot és weboldalak millióit. A 2003 óta követelt változtatások révén ugyanis Redmond módosítani kényszerül saját internetes böngészőjét, megváltoztatva az ActiveX kezelők vezérlését, felhasználói megerősítést követelve egyes beépülő tartalmak megtekintéséhez. Az első módosítások már megtörténtek, de a cég újabb frissítésekkel készül.

Az eWeek birtokába került információk szerint a Microsoft kedden ágazati partnerei előtt kijelentette, hogy 60 napos átállási időt biztosít, mielőtt végrehajtja az Internet Explorerben tervezett végleges változtatásokat. Ezen időnek elégnek kell lennie a weboldalak módosítására, amelyet szerintük mindenáron végre kell hajtani, hogy elkerüljék a fennakadásokat. Amennyiben ez elmarad, számos ActiveX vezérlő, valamint Java applet kizárólag külön megerősítés után lép működésbe az egyes weboldalakon.

Michael Wallent, a Windows Client Platform igazgatója elmondta, hogy a változtatásokat április 11-én teszik elérhetővé egy átfogó frissítés keretében, és a 60 napos türelmi idő csak a vásárlók egy szűk körét érinti majd. Ebbe a körbe természetesen elsősorban nagyvállalatok tartoznak, akik közül többen már korábban jelezték, hogy több időre van szükségük. "Egyeztettünk arról, hogy milyen módon juthatnak hozzá a biztonsági javításokhoz a 60 napos periódus alatt" - erősítette meg az interjúban Wallent. A megbeszélésen résztvevő ügyfelek számára egy külön javítást tesznek elérhetővé, amely semlegesíti az április csomag újításait, egészen júniusig, amikor is egy harmadik frissítésben végrehajtják a változtatásokat.

A keddi megbeszélésen demonstrálták a tervezett módosítások hatását: a Yahoo által üzemeltetett hirdetések, sőt, még a Microsoft saját Channel9 oldala sem birkózott meg ezekkel, így biztosra vehető, hogy nem lesz egyszerű az átállás. A szoftvercég mindenesetre azt ígéri, hogy hat hónap múlva már mögöttünk lesz a legnehezebb időszak, és addigra már senki nem fogja érzékelni a változásokat. Ezekről bővebben a Microsoft értesítőjében, illetve az MSDN oldalain olvashatunk.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • arty #7
  vesszen az activex ... legyen végre egy platformfüggetlen dolog a szabvány :)
 • h4x0r #6
  "Megoldható (X)HTML+CSS+Javascript segítségével. Lásd például ezt."

  AJAX rulez :)

  Rengeteg dolgot meg lehetne ezzel oldani, ami FF/IE/stb. alatt is mukodne, kis butykoles utan. Pl. az, hogy menuket (vagy sokszor teljes oldalakat) Flashben irnak, az kifejezetten irritalo tud lenni. Nehez keresni rajta, stb.

  "Miert nincs szerkeszt funkcio sg-n?"

  Van. A viajpi felhasznalok az elkuldes utani 4-5 percben tudjak szerkeszteni a hozzaszolasukat.
 • Dj Faustus #5
  "meg fele oldalnak a menüje nélkül is"
  Megoldható (X)HTML+CSS+Javascript segítségével. Lásd például ezt.

  "meg online játékok nélkül is, meg full flash siteok/netes alkamazások, banki szoftverek"
  Na az már problémásabb lenne, az IE nagyon ragaszkodik az ActiveX-es Flash/Java/egyéb beágyazáshoz...
 • ddfg #4
  hmm vajmi nem valymi. Elnezest... Miert nincs szerkeszt funkcio sg-n?
 • ddfg #3
  <FLAME>
  Pure html, xhtml de szep is lenne :) Nincs villogo flessreklam, csilivili menu, agyonanimalt ikonok, csak hasznos tartalom. Ja, hogy az elobbiek nelkul a jelenlegi honlapok nagyresze mit sem er, mert az utobbibol valymi keveset tartalmaznak (hasznos tartalom)?
  </FLAME>
 • Komolytalan #2
  Hát ja, meg fele oldalnak a menüje nélkül is, meg online játékok nélkül is, meg full flash siteok/netes alkamazások, banki szoftverek nélkül is.
 • BlueGold #1
  Valahogy csak meg leszünk reklámok nélkül is :-)