• mixam
    #123
    "Gondolj arra az 500-600ms-es pingekre ami alapjaiban élvezhetetlenné válik igen sokfajta felhasználás, pl. onlány játékok, IP telefonálást, VPN, stb."
    Jelenleg használják, mint írtam tőkünk keletre sok helyen, ott azért mert nincs megfelelő vezetékes alternatíva. Természetesen a mai feltételek mellett ahol van, célszerűbb a vezetékes kacsolódás a globális internet felé. Egy itt vizionált forgalomdíjas vezetékes kacsolat mellett, már valószínüleg a többség VSAT-ot választana, ha ott nem kell fizetnie potyára forgalmidíjat. Ez zsebre megy.
    geostaciónárius pálya 36000Km, ami az egyenlítő felett mérendő. Mi észekabbra vagyunk így a távolság nagyobb ez naggyábol sázmolhatunk 36000KM-el is. (36000*2)/300000=0.240 nem olyan vészes és ez ugye egy jól beállított VSAT esetében kevesebb mint az említett 500-600ms, ami a netes kapcsolat további szakaszai miatt jöhetett létre. Én gyakran szoktam ausztráliával beszélgeni Skypon. A kettőnk közötti kacsolat során az ip csomagok által megtett út nagysága összemérhető 2*36000KM-el, azaz a VSAT-ra fel le érő adatcsomag által megtett úttal. A kábeles kapcsolat sem nyílegyenes természetesen, ezét jóval hosszabb mint a légvonalbeli távolság. Ausztráliába gyakran USA-en keresztül mennek az adatcsomagok. És a nagy távolság ellenére sincs oly zavaró késlekedés a Skype beszégetés alatt.
    Aki amcsi game serverre csatlakozik, az teljes vezetékes kapcsolat esetében is számíthat 400-800ms pingre. A keleti szomszéd kisebb mikrohullámú és lan-os szolgáltatók pedig általában értéknövelt szolgáltatásként gyakran özemeltetnek a saját gyors elésérű hálózatukon game servereket sőt még dc hubokat is. VPN? attól függ mire használod a VPN felhasználás oldaláról túl általános fogalom. Mellesleg az interkontinentinális kapcsolatok kiegészítésére ma is használnak VSAT kapcsolatokat.