Gyurkity Péter

Nők és informatika: megvalósuló egyensúly?

A nemek közti különbségek visszatérő témának számít az informatikában, a világhálóval és a technikai újdonságokkal kapcsolatban. Sokan lerágott csontnak tartják, mások pedig feleslegesnek minősítik a kérdés boncolgatását, amelynek azonban kétségkívül megvan a maga érdekessége.

Néhány évvel ezelőtt még nem okozott különösebb problémát a számítógépet, vagy a világhálót használók nemi össze­tételének meghatározása: alapvetően technikai terület lévén a gyen­gébbik nem képviselői kevesebb érdek­lődést mutattak ez iránt. Napjainkban azonban meg­sza­po­rod­tak az ilyen jellegű felmérések, és sokak számára érdekes lehet - akár csak minden­napjainkban, ismerőseink körében - megfi­gyelni a helyzet nem is olyan lassú válto­zását. Arról azonban már megoszlanak a vélemények, hogy minden terü­letre kiterjedő gyors ütemű kiegyen­lítődésről, vagy a munka­helyi, életmódi sajátos­ságokból adódó folya­matról van szó, amely csak a statisztikákban jelentkezik eképpen.

Amint említettük, felmérésekből nincs hiány, eze­ken keresztül mind a tengerentúli, mind a hazai tenden­ciákat nyomon követhetjük. Persze az adatok, megfi­gyelések megbíz­hatóságát sokan meg­kér­­dő­je­lezik mondván, hogy saját ta­pasz­ta­la­tuk merőben ellent­mond ezek­nek. Az Egyesült Álla­mok­ban egyenesen arra a megállapításra jutot­tak, hogy a nők - nagyobb létszámuk miatt - im­már fölényben vannak az interneten, vagyis napjaink­ban több nő internetezik, mint férfi. Ha­zai vi­szony­latban pedig megtudhattuk, hogy főleg otthonról netezünk, és a férfiak átlaga jóval meg­ha­lad­ja a nők internethasználattal töltött idejét.

Az ENSZ Európai Gazdasági Bizottságának (UNECE) megbízásából készült tanulmány már az öreg kontinens szinte minden országára tekintettel közölte összesített adatait, amelyek egyértelműen jelezték: nincs óriási különbség a nemek között a számítógép- és internethasználat időtartamát illetően. Előbbinél mindössze 1-8 százalék között mozgott hímtársaink előnye, míg a világhálón 1-6 százalékkal több időt töltöttünk a gyengébbik nemhez képest.

Az igazi különbség - amint arra már többször felhívták a figyelmet - a szokásokat, az érdeklődési területeket illetően figyelhető meg. Nem véletlen, hogy az eltérés a munkahelyi használat esetében a legkisebb: a nők jó része elsősorban munkaeszközként használja, és annak is tekinti a számítógépet, és kevésbé valószínű, hogy a PC-n végzett munka után otthon is nekiáll pötyögni a gépen. A nagy kivételt a kapcsolattartás, vagyis az email és az azonnali üzenetküldők jelentik, itt ugyanis már igencsak otthonosan mozognak: fontosak a hírek, a tanácsok, a kultúra és természetesen a divat. A férfiak ellenben a szórakozás/hobbi területén igyekszik új lehetőségeket találni - nem véletlenül emlegetik kissé gunyorosan, hogy a férfi játékos lény, egész életében játékokra van szüksége.

Éppen erre, vagyis a szórakozásra koncentrál a Pew Internet & American Life Project mostani felmérése, amely csaknem kétezer internetező megkérdezése alapján állítja, hogy minden harmadik felhasználó különösebb cél nélkül csatlakozik a világhálóra. Szórakozási, időtöltési célból a férfiak 34 százaléka, míg a nők 26 százaléka böngészik az interneten - a meghatározott célok között a levelezés az első 52 százalékos aránnyal, a keresők használata második 38 százalékkal. A harmadik legfontosabb tevékenység a hírolvasás, amelyet a megkérdezettek 31 százaléka választott ki.

A mobiltelefonoknál szintén megfigyelhető némi eltérés, nemcsak a használat, hanem a külső terén is. Egy brit megfigyelés szerint a férfiak rövid, tömör, lényegre törő üzenetei alól csak egy kivétel van: ha a címzett nő. A nők ezzel szemben a rövid szöveges üzeneteikben is kimutatják az érzéseiket, érzelmeiket, gyakran írnak aggódó vagy becéző szavakat. A legtöbb gyártó a külcsínnél is figyel a különbségekre: készülnek kifejezetten "nőies" karcsú, formás külsejű készülékek, míg a férfiaknak általában ormótlanabb, komorabb színvilágú változatokat szánnak. Kérdés, hogy ez valóban szerepet játszik-e a vásárlásban, vagy csupán a gyártók szexista gondolkodásmódjának eredményeként jelennek meg a kínálatban.

Összefoglalva, valóban elmondható, hogy jól halad a nemek közötti kiegyenlítődés, ami abszolút pozitív - kivéve, ha a lánytestvér, barátnő, feleség, anyuka, stb. éppen előlünk foglalja a helyet.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Darth Sith #14
    "gyengébbik nem képviselői kevesebb érdeklődést mutattak ez iránt."
    nah és manapság? kb annyival több hogy minden csaj MSN-zik.. Hát ez hatalmas világháló felhasználás.
  • Champ #13
    Ki az a szerencsétlen balfasz, aki ilyen felmérésekre ad ki pénzt???
  • rudiking #12
    fontos téma!eddig aszittem az sg komolyabb, mint hogy a hírlevélben ez legyen a vezércikk!
  • Tinman #11
    "Nők és informatika"

    Alcímnek én ezt írtam volna: -A tökéletes paradoxon.
  • Roli #10
    Haverommal megtörtént, pedig nem most kezdte a játékot,igaz utána 4szer visszaadta azt az egy vereséget. Egyébként amelyik lányt, nőt érdekli az informatika, az úgyis fog vele foglalkozni, akit nem azt nem. Sokuk fél tőle, nem tudom miért, a szgépet valami misztikus kiismerhetetlen doboznak tartják. Szerencsére ismerek két lányt aki nagyon ügyes, maguktól is nagyon sok mindent megcsinálnak, hát még akkor mikor csak elmondja nekik valaki. Pontosan úgy csinálják meg ahogyan kell. Igen ők kivételek, de ha mindenki értene a gépekhez férfi, nő - mert ugye az erősebbik nem tagjai közül sem mindenki tudja mit csináljon ha pl feljön egy ismeretlen ablak még akkor sem ha magyar nyelven írja ki a problémát - akor minek kellenének informatiusok? Legjobb, ha mindenki azzal foglalkozik ami érdekli és szereti csinálni, én személy szerint maradok a szgépeknél :D
  • craesh #9
    már igy is eléggé elnöiesedett a világ, már csak az kéne, hogy még a végén neten quake3-ba egy csaj verjen meg... hová haladunk kérem
  • ffxi #8
    Nem értem, h ez miért témá. Ez olyan mint anno legyen kettősállampolgárság a határontúli magyaroknak?
  • sonicXX #7
    A nők morcosan olyan édik (néha - néha meg nem).
  • gakoska #6
    Tök fölöslegesek ezek a felmérérsek, meg a nők folyamatos egyenlőségmániája is baromság. Nem tudják felfogni, hogy a két nem különböző, más, se nem jobb, se nem rosszabb egyik a másiknál. A férfiak nagy része tudja ezt, csak poénból szívatja a nőket a felsőbbrendűséggel, ők meg felhúzzák magukat rajta... világméretekben :)
  • Béla bácsi #5
    Nem tudom milyen egyensúlynak kéne megvalósulnia, kicsit erőltetett az egész téma. Aki használja a netet, az használja arra, amire, aki meg nem az nem. Mi itt a probléma?