Berta Sándor

Éhségsztrájk a kubai netcenzúra ellen

A Fidel Castro által irányított, többek között a szivarjairól híressé vált karibi szigetországban szigorúan ellenőrzik a világhálót és megszabják azt is, hogy kiknek lehet hozzáférésük a számítógépekhez.

Az országban lévő internetes cenzúra elleni tiltakozásul éhségsztrájkba kezdett egy kubai újságíró. Guillermo Farinas Hernández január vége óta nem eszik. Az újságíró azt akarja elérni, hogy bárki szabadon használhassa az internetet. A Fidel Castrónak írt nyílt levelében a Cubanicán Press nevű független kubai hírügynökség 42 éves vezetője kifejtette, hogy kész meghalni a céljaiért. Véleménye szerint Castro és a kormánya az évtizedek óta fennálló Kuba elleni amerikai szankciókkal takarózik minden fontos probléma esetén.

A Riporterek Határok Nélkül civil szervezet Kubát - hasonlóan Kínához, Szaúd-Arábiához, Észak-Koreához és néhány más országhoz - nemes egyszerűséggel a "világháló ellenségei" közé sorolja. A társaság információi szerint a 11,3 millió kubai közül csupán 120 000-nek van hozzáférése az internethez, azonban őket is - rendszeresen vagy szúrópróbaszerűen - ellenőrzik a kubai hatóságok.

Az "El Coco"-nak nevezett férfi és hírügynökségének maroknyi csapata január 23-ig szabadon használhatta az internetet. A férfi és munkatársai a kubai állapotokat hűen tükröző híreket tolmácsoltak a helyi lakosoknak, amikből persze nem hiányozhattak a kormányt bíráló beszámolók sem. Valószínűleg ezt unták meg a kubai hatóságok.

"El Coco" ezután vette fel a kapcsolatot a Riporterek Határok Nélkül szervezettel. "Követelem, hogy minden kubai állampolgárnak szabad hozzáférése legyen az internethez. Követelem, hogy jogunk legyen a független sajtóhoz és hogy mi, a média munkatársai szabadon írhassunk a kormány és az állami hivatalok munkájáról - akár bírálatokat is. Amennyiben ehhez a világháló mártírjává kell válnom, ám legyen" - nyilatkozta Guillermo Farinas Hernández. A férfi január 31-e óta éhségsztrájkol, azóta sem vizet, sem ételt nem vett a maga akaratából magához. Az orvosok intravénásan, erőszakkal táplálják.

Kubában a kormány teljeskörűen ellenőrzi az internethozzáféréseket, és dönt arról, hogy ki vásárolhat számítógépet és modemet. Aki részesül ebben a szerencsében - illetve kegyben -, annak a kubai állami telefontársaság engedélyét is be kell még szereznie, csak ezután szörfölhet az interneten. Aki megpróbálja az előírásokat megszegni és például külföldről modemeket vagy más készülékeket becsempészni, az bűncselekményt (hivatalosan "az internet ellenforradalmi célú használata vagy arra irányuló kísérlet") követ el, amit szigorúan büntetnek.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Astaroth #20
    Ha valaki hatalmaskodik, akkor csak dacból is ellent kell állni nem igaz?
  • codaco #19
    Te is odajársz?
  • lazsi #18
    Amúgy amcsik addíg kussoljanak amíg Guantalamoban meg a világ többi részén koncentrációs táborokat működtetnek!
  • lazsi #17
    Kuba az utoldó védőbástyánk! Kína már kapitalista, Észak-Koreában meg gazdasági katasztrófa van.
    Amúgy Castro nagy ember és tisztelni kell! Egyedül szembe mer szállni a világ legerősebb hadseregével rendelkező usaval.
  • lazsi #16
    VIVA FIDEL VIVA CHE!
  • yajirobe #15
    Jó nagy seggfej vagy codaco
  • Herds #14
    Én csak annyit mondok, Cohiba Esplendidos, ahol jó szivar van, jó társaság, oda minek a net? :)
  • Shan #13
    Maga nóóórmális????!!!
  • Mihail #12
    hát nemtod hogy milyen ott a hangulat! már harmadszorra mentek, pedig voltak már pár helyen, mivel ott éjjel nappal lehet táncolni és iszonyatosan hangulatos, de mindennek megvan az előnye és a hátránya. ha megtehetném én is kimennék oda, iszonyatosan funky hely azt apró helyt leszámítva hogy diktatúra van :D
  • Astaroth #11
    Én Castro mellé állok. Ha fenn akarja tartani a rendszert, nem engedheti hogy minden demokratikus propaganda elérhető legyen a neten. Ráadásul mennyi szenny van az interneten...?