Gyurkity Péter

Véget ért a nagy újítások kora?

Nicholas Donofrio, az IBM egyik vezetője beszélt erről egy interjúban - a fejlesztésért felelős alelnök szerint véget ért a nagy innovációk kora, és a szolgáltatások területére tolódott át a fejlesztés.


Időgép helyett szolgáltatások
Donofrio a ZDNet Asia kérdésére válaszolva fejtette ki véleményét az innováció jelenlegi helyzetéről, és az előttünk álló korszak jellemzőiről. Elmondta, hogy a huszadik század végével lezárult a nagy feltalálások, újítások korszaka, és napjainkban felesleges a következő nagy dobásra várnunk. Ez természetesen nem azt jelenti, hogy ma nincs szükség fejlesztésekre, de ezek inkább több kisebb lépésből tevődnek össze, mivel jóval nehezebb valami újat, hasonlóan korszakalkotó újdonságot kitalálni.

"Tény, hogy az inno­váció némileg eltérő volt a huszadik században. Felesleges a követ­ke­ző nagy előre­lépés­re várnunk - manap­ság már nem léte­zik ilyen" - jelen­tette ki az alel­nök az ázsiai Infocomm International Advisory Panel első gyűlé­sén készí­tett inter­júban. Ma jóval in­kább a profit domi­nál, és többnyire nem elhi­va­tott­ság­ból fordí­tanak jelen­tős erő­forrásokat a fej­lesz­tés­re. Igaz, a fontos­sági sor­rend­ben az élen áll - az IBM 750 szakem­ber megkér­de­zé­sé­vel ar­ra a kö­vet­kez­te­tés­re ju­tott, hogy az inno­váció a leg­több he­lyen a legfon­tosabb terü­letnek számít. Mára azonban inkább az üzleti ver­senyben jutott szerephez.

Érdekes, hogy éppen az IBM egyik vezetője vélekedik így, hiszen a Nagy Kék továbbra is magasan vezet az újonnan bejegyzett szabadalmak, vagyis az új technológiák, ötletek terén. A cég veszteségekkel és visszaeséssel zárta a nyolcvanas éveket, és az évezred utolsó éveire éppen az új fejlesztéseknek, az innovációra költött összegeknek köszönhette megújulását. Donofrio elmondása szerint a vállalat alkalmazottai több, mint ötezer új ötletben játszottak fontos szerepet, és ezek közül mintegy százat mostanában valósítanak meg. Ezek egyaránt érintik a szolgáltatások, termékek és eljárások területét.

Az alelnök a kooperatív munkát, az összefogást emelte ki a fejlesztéseknél, amire kiváló példa a Cell processzor létrejötte. Ez ugyanis az IBM, a Sony és a Toshiba jóvoltából megalakult triumvirátusnak köszönheti születését, és többek között a PlayStation 3 konzolban hivatott megújulást hozni.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • dez #115
    Nem úgy értette. :)
  • BiroAndras #114
    Egyébként szerintem is hülyeség a cikk állítása. Még jópár nagy áttörés lesz, amit már most is lehet sejteni. Pl. a robotika, és a nanotechnológia hatásait ma még elképzelni sem tudjuk. Meg pl. én azt is jelentős dolognak nevezem, ha sikerül végre megvalósítani a polgári űrutazást. És jelenleg ez is emgvalósíthatónak látszik.
  • BiroAndras #113
    "Véletlenek nincsenek!"

    A kvantumfizika pont a véletlenről szól.
  • BiroAndras #112
    "qwantum"

    Magyarul : kvantum
    Angolul : quantum
    Te milyen nyelven írod?

    Egyébként a kvantum teleportációt valóban megvalósították már, de nem az információ küldés volt az elsődleges szempont. Hanem az, hogy az EPR paradoxon az a döntő kísérlet, ami elárulja, hogy a klasszikus vagy a kavntum világkép a helyes. Vagyis, hogy a határozatlanság, és a hullám tulajdonság valóban létező dolgok-e. A kísérlet alapján egyértelmű a kvantumfizika helyessége.
    Sajnos az információ küldés scak látszólag működik. Ugyan átmegy valami információ, de a dekódolásához szükség van más úton küldött információra is, tehát a fénysebességnél gyorsabb üzengetés ezzel a módszerrel nem megy.
    Viszont részecskéket teleportálni lehet, és ez felveti annak a lehetőségét, hogy esetleg nagyobb tárgyak teleportációja is lehetséges.
  • dez #111
    Egyszer már igazán alátámaszthatnád valamivel az ilyen kijelentéseket. Mert az kevés, hogy "irreális".

    Neked is el kellene végezned pár egyszerűbb kísérletet, és amikor szembesülsz a klasszikus fizika alapján nem magyarázható eredményekkel, elgondolkodhatsz. (Bár lehet, hogy összetörnéd az egész berendezést, és letagadnád az egészet.)
  • wanek #110
    Jó nagy szemfényvesztés.
  • dez #108
    Volt valahol egy hasonló IBM-es szöveg, amiben nem ilyen "lötyis" cucc volt, hanem egy felületre egymás mellé felvitt valamilyen atomok, amik így alkottak egy 2-3 qubites rendszert. De azt nem találom.
  • dez #107
    Faktorizálás kvantumszámítógéppel - 7 qubites!

    Az IBM lapja ugyanerről: IBM's Test-Tube Quantum Computer Makes History
  • dez #106
    Én nem veled foglalkozok, hanem azzal, amit ide írsz. :)
    Azt is mondhatnám, hogy azzal, hogy ide írsz, szükségessé teszed, hogy foglalkozzanak vele(d).
  • roliika #105
    Nemzeti pesszimizmus.:-D