Gyurkity Péter

Novem­ber­re csúszik a Play­Sta­tion 3

Bekövetkezett az, amitől oly sokan tartottak: a Sony novemberre halasztotta a következő generációs konzol megjelenését, hivatalosan a másolásvédelem késlekedése miatt. Cserébe egyszerre mutatják be az egész világon.

A bejelentésre maga Ken Kutaragi, a vállalat videójáték részlegének első embere vállalkozott, miután több japán üzleti napilapban is hasonló értesülések jelentek meg. A gyorsan összehívott sajtótájékoztatón elhangzott, hogy a késő márciusi debütálás helyett a PlayStation 3 csak november elején mutatkozik be, ám a szokásos, több lépésből álló hadjárat helyett ezúttal egyszerre jelenik majd meg az ázsiai, amerikai és európai boltok polcain.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!
Klikk a képekre a nagyobb változathoz

A hivatalos indoklás szerint a jelentős, hat hónapos csúszást az AACS másolásvédelmi technológia körüli késedelem okozta, amely a Blu-ray és HD DVD formátumok megjelenését egyaránt kedvezőtlenül befolyásolta. Egészen pontosan az ágazatban, illetve a következő generációs formátumok elterjedésében érdekelt vállalatok véleménykülönbségéről van itt szó, ugyanis néhány részletet illetően még mindig nem tudtak megegyezni. A Blu-ray Szövetség a napokban elárulta, hogy a technológia nagyjából készen áll, mindössze a "Managed Copy" funkció hiányzik belőle, amely bizonyos eszközökön lehetővé tenné a védett korongok korlátozott számú másolását.

Mivel ez a hiányosság a konkurens formátumot is érinti, egyedül a mögöttük álló csoportosuláson múlik, hogy mikor dobják piacra az első médiákat és lejátszókat. A Blu-ray esetében erre áprilisban, illetve májusban kerül sor, és igyekeznek fenntartani a későbbi változatokkal való kompatibilitást - mivel a HD DVD támogatói szeretnének elsőként robbantani, nem túl valószínű, hogy megvárnák az AACS végleges változatának elkészültét.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!
Klikk a képekre a nagyobb változathoz

A Sony előtt azonban nem áll más választási lehetőség. A halasztás igen nehéz döntés volt, hiszen ez azt jelenti, hogy a 20 milliárd dolláros piacon a Microsoft továbbra is egyedül "garázdálkodhat" és a japán óriás mindössze korábbi termékeire támaszkodva követheti ezt figyelemmel. A cég összesen 204 millió darab PlayStation és PlayStation 2 konzolt adott el, ám ezt az eredményt szeretné túlszárnyalni a harmadik generációval. A novemberi megjelenés azt jelzi, hogy az ünnepekre mindenképpen szeretnének kijönni, és az ilyenkor szokásos rohamot igyekeznek majd meglovagolni. A konzol körüli felhajtást tekintve, ebben nem lesz nehéz dolguk, csak győzzék kapacitással.

Elemzői számítások szerint a konzol előállítási költsége 630 dollár körül alakul, amelynek felét a Blu-ray meghajtó és a Cell processzor teszi ki. Ennek ellenére a tengerentúlon nagy valószínűséggel 400 dolláros áron kerül forgalomba, mégpedig beépített merevlemez nélkül. Az Xbox 360 ugyanitt 300 dollárt kóstál (400 dollárt a merevlemezes változat) de híján van a következő generációs optikai meghajtónak, amely az egyik nagy durranása lett volna.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • lowdog #220
    a ps3 összesen 2teraflops, modern pc 10-14(max.) teraflops

    akkor most melyik a király? a több vagy a kevesebb? :)
  • Ma2ska #219
    Ti kis idióta fanboy , azért mert xboxos logóm van, éppen véletlenül ps2 m van otthon, mert én nem gépekbe vagyok belebuzulva, hanem csakis a játékok érdekelnek, és teszek erre a kis hülyegyerekeknek való vs témára...annyira le tudok fáradni az ilyenektöl, komolyan...
  • BiroAndras #218
    "a ps3 cell teljesítménye 3-4 modern, kétmagos szerverprocesszoréval egyenlő"

    Igen, de nem általános célú proci, hanem kvázi célhardver, ami multimédiára, illetve tudományos számításokra van kihegyezve.
    Emellett pár éven belül 8 magos x86 procik is lesznek, amik már utolérik teljesítményben, viszont mindenféle feladatra alkalmasak.
    És hiába kínálja már most ezt a teljesítményt, még el fog tartani 1-2 évig, mire a fejlesztők ki is tudják használni.

    "a ps3 összesen 2teraflops, modern pc 10-14(max.) teraflops"

    A Cell 256GFlop 32-biten, és 64GFlop 64-biten. Egy erős egymagos x86 8GFlop körül van.

    "a ps3 futtatja az op rendszereket(mac,linux, windows...)"

    Az OSX elvileg mehetne rajta, mivel a Power architektúrára épül, viszont az Apple nem támogatja.
    A windows egészen biztosan nem megy rajta, mivel az MS gyártja a konkurens konzolt.
  • KISSMYPS3 #217
    Ja és a PS3 a KIRÁLY!!!!!!!!!
  • KISSMYPS3 #216
    Az xboxos:( ....ok ne ide írjanak! kösz.
  • Ma2ska #215
    II. Ulászló a király.
  • KISSMYPS3 #214
    PS3 a KIRÁLY!!!!!!!!!
  • KISSMYPS3 #213
    PS3 a KIRÁLY!!!!!!!!!
  • KISSMYPS3 #212
    PS3 a KIRÁLY!!!!!!!!!
  • KISSMYPS3 #211
    Bárki bárhogy b4szt4tja a PS 3-at, le van sz4rva + egy két érv a PS 3 mellett:
    PS3 a KIRÁLY!!!!!!!!!
    A Tények:

    -"a ps3 cell teljesítménye 3-4 modern, kétmagos szerverprocesszoréval egyenlő"
    -"a ps3 összesen 2teraflops, modern pc 10-14(max.) teraflops"
    -"a ps3 futtatja az op rendszereket(mac,linux, windows...)"
    - a sony elnöke a ps3-at szuperszámítógépnek szánja
    -"a PS3 a szuperszámítógépek listáján a 100.(500-ból, a bika szerverek között pl: 64db, 3Ghz intel proc. egy szerverben "