Gyurkity Péter

Rekordévet zár az izraeli IT-ipar

Az ezredforduló évében kipukkadó dotcom-lufi óta a legjobb eredménnyel zár a közel-keleti ország ágazata, amely az Intel nagyarányú beruházásainak és az amerikai kapcsolatoknak köszönheti javuló pozícióját.

Az ország Központi Statisztikai Hivatalának adatai szerint a csúcstechnológiára szakosodott iparágban dolgozók száma jelentősen megugrott a 2000-es visszaesés óta. Akkor ugyanis a mai napig rekordnak számító 66 ezer fő talált munkát IT-cégeknél, ami egy éven belül 53 ezerre esett vissza, és csak most közelítette meg újra a 61 ezer főt. Ez egyértelműen jelzi, hogy az ipar újból növekedő pályára állt: a dolgok drasztikusan megváltoztak az elmúlt években, ahogy Yossi Sela, Gemini Israel Funds befektetési cég munkatársa mondta a New York Timesnak adott interjúban.

Persze az ország különleges helyzetben van: az Egyesült Államokkal ápolt szoros kapcsolatnak köszönhetően logikus választásként jelenik meg az amerikai cégek terveiben, amit csak nagy ritkán szakítanak meg a helyi villongások, a szomszédos arab országokkal folytatott viták. Az Intel legutóbb több, mint 3,5 milliárd dolláros beruházásról rántotta le a leplet, amely a Kiriat Gat városában felépítendő új chipgyár költségeit fedezné. A gyártó már 30 éve jelen van az országban, jelenleg hat nagyobb üzemben foglalkoztat helyi és külföldi szakembereket. Az új üzem további 2000 munkahelyet jelent, ami a kormány számára sem lebecsülendő.


A híradókba csak ennyi jut el
A szoftvercégek sem panaszkodhatnak: a belföldi vállalatok 15 esetben tettek szert új leányra, ami egy év alatt 500 millió dolláros kiadást jelentett. A külföldiek 30 izraeli céget vettek meg, ám az országban mintegy ezer új vállalkozás indult, ami szintén jelzi az ágazat élénkülését. Az ország teljes kivitelének 40 százalékát teszik ki az itt gyártott IT-termékek, csúcstechnológiás fejlesztések. A lap példaként említi az Elbit Systems nevű céget, amely éjjellátó felszereléseket gyárt, többek között az amerikai, és nyilván a hazai hadseregnek. Így könnyű - mondhatnánk.

Az Intel esetében érdekes lehet, hogy az óriáscég legtöbb üzeme a tengerentúlon található, és Írországon és Izraelen kívül nem túl gyakran jutottak a külföldi beruházás gondolatáig. A közel-keleti ország döntéshozói azonban 10 százalékos adócsomagot kínáltak a cégnek, míg a hazai beruházás esetében ez 35 százalékos lett volna. Villongások ide vagy oda, ez még mindig a legfontosabb kérdés.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Alfa Of NS #9
    Ebben igazad van, az USA nem titkolt erdeke az, hogy Izrael megmaradjon ott, mert akkor nagyobb kontrollja van a terseg felett. A terseg nyilvan az olaj miatt ertekes csak egy idegen orszag szamara. De ha nem lesz olaj, Izrael akkor is megmarad, mert egyreszt az USA-ban eros az (izraeli) zsido lobbi, masreszt Izrael mar elert olyan fejlettsegi szintet, hogy megtartsa magat, foleg, hogy sorban esnek ki a ra veszelyes orszagok.

    Vietnam szerintem ott bukott meg, hogy a vietnamiak voltak keptelenek magukert harcolni, igy onalloan az USA gyenge volt. A koreai helyzetet nem ismerem, de szerintem a koreaiak onallobbak lehettek. De ez csak sejtes.
  • Béla bácsi #8
    Hmmm, ki tudja, mindenesetre akkor is stratégiai helyen fekszik, csakúgy mint anno Vietnám vagy Korea. Máskülönben senkit se érdekelne.
  • Alfa Of NS #7
    Izraelnek nincs kozvetlen haszna az olajbol.
  • Béla bácsi #6
    Nem az övék, nem az övék. Kubában se nagyon volt szovjet katona, mikor Castro átvette a hatalmat, mégis nagyon afele húztak. Persze ez a kapcsolat a szovjeteknek is érdekük volt. Ez se volt véletlen. Létezik azért diplomácia is a világon.
  • Alfa Of NS #5
    Az, hogy kozelben van nem er semmit, mert nem az ovek. Izrael tudatosan a high-tech iparra epitette gazdasagat, mert egyreszt masra nem tudta volna :), masreszt a sok bevandorlo kozott magas volt a jol kepzettek aranya, igy volt mire epiteni.
  • Béla bácsi #4
    Ott van az olaj a közelben. Ha kifogy, egy ugyanolyan ország lesz mint Bangladesh vagy Szomália.
  • Béla bácsi #3
    Ott vannak számítógépek is?
  • Alfa Of NS #2
    "Az Intel esetében érdekes lehet, hogy az óriáscég legtöbb üzeme a tengerentúlon található, és Írországon és Izraelen kívül nem túl gyakran jutottak a külföldi beruházás gondolatáig."

    Bar van nemi ellentmondas ebben a mondatban, az azert kiderul, hogy kiknek van a legnagyobb lobbijuk az USA-ban