MTI

Túl fontos az IT ahhoz, hogy informatikusokra bízzák

A vállalati pénzügyeket fenyegető információtechnológiai kockázatok gyakran túl nagyok ahhoz, hogy a cégvezetés azok kezelését a vállalatok informatikusaira merje bízni, ugyanakkor a kockázatkezelők sokszor alig értik a technológiai fenyegetések mibenlétét, áll az egyik vezető londoni elemző cég ma közzétett felmérésében.

Az Economist Intelligence Unit (EIU) - a világ legnagyobb, nem befektetési banki jellegű gazdaságelemző és előrejelző háza - által 218 vezető beosztású vállalati kockázatkezelő munkatárs megkérdezésével elvégzett globális kutatás azt mutatta ki, hogy az információtechnológiai kockázat mára a vállalati szektort fenyegető egyik legjelentősebb tényezővé vált. A megkérdezett vezetők csaknem 60 százaléka mondta azt, hogy cége az elmúlt 12 hónapban jelentős pénzügyi veszteséget szenvedett az informatikai rendszerek meghibásodásai miatt, a felmérésbe bevontak egyharmada pedig a számítógépes bűnözésből eredő komoly károkról számolt be.

Az EIU által megkérdezett vezetők 48 százaléka szerint most már magas, vagy nagyon magas az információtechnológiából cégére háruló kockázatok szintje. Az ilyen kockázatokat a vizsgált vállalatok egyharmadánál olyan súlyosnak tekintik, hogy azok kezelését nem bízzák kizárólag az informatikai stábra, hanem ez a terület is a vezérigazgató személyes és szoros felügyelete alá került, áll a londoni elemzésben.

A válaszadók csaknem fele azt mondta: az egyik fő kockázatkezelési nehézség az, hogy a digitális kockázatok ellenőrzésében a vállalat túlzottan rá van utalva az információtechnológiai részlegre. A vállalati általános kockázatkezeléssel megbízott vezetők kétötöde ugyanakkor mérsékeltnek, korlátozottnak vagy gyengének minősítette saját számítástechnikai tudását, 42 százalékuk pedig komoly nehézségnek nevezte a technológiai jellegű fenyegetések kezelésében, hogy nagyon gyenge a kommunikáció az IT és a kockázatkezelői részlegek között.

A felmérésbe bevontak 55 százaléka szerint a legnagyobb információtechnológiai kockázatot a mind fejlettebb eszközökkel dolgozó, jól szervezett, pénzéhes számítógépes bűnözők jelentik. A cégvezetők a másik fő kockázati tényezőnek a távmunka terjedését tekintik. A válaszadók 57 százaléka mondta azt, hogy a mind szélesebb körben alkalmazott távmunka jelentősen növelte cégének elektronikus fenyegetettségét. A távmunka terjedésével az olyan hagyományos biztonsági eszközök, mint a tűzfal, fokozatosan veszítenek hatékonyságukból, mivel az alkalmazottak nyílt hálózatokon keresztül hozzá tudnak ezekhez nyúlni, és hordozható eszközökre mentenek érzékeny adatokat, áll az EIU elemzésében.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • mrzed001 #49
    Az a jobbik eset

    Egyébként én is fejlesztő (is) vagyok már jópár éve
  • h4x0r #48
    Én csak annyit írok, hogy nem a víz a hülye, ha a kacsa nem tud úszni.
  • BiroAndras #47
    "Húú de útáltam rendszergazda lenni. Kb a portással, vagy a takarítóval veszik egy kalap alá a drága (IT-s) vezetők (tisztelet a kivételnek)"

    Nekem szerencsém volt, elég családias hangulat volt a cégnél, csak akkor volt szigorú hierarchia, ha pénzről volt szó.
  • BiroAndras #46
    "Mostanában már nem vagy rencergazdi?"

    Nem, programozóként dolgozom már fél éve.
  • NEXUS6 #45
    Egy kicsit filozófiai irányba vive a dolgokat. Én azt látom, hogy az IT-n belül az emberek közötti kapcsolatokra sokkal inkább jellemző egyfajta hálózatos, informális kapcsolati rendszer (még magas szinten is), mint a nagyvállalatokra jellemző hierarchikus struktúra.

    Egy fizikai dolgokat, vagy konkrét szolgáltatást előállító profitorientált szervezet működésére jótékony hatással van a katonás, minnél precizebben megszervezett formális kapcsolati rendszer. A rendszer elemeinek megfelelő funkcionális elkülönítése behatárolása.

    Az IT-ben viszont a személyes kapcsolatoknak óriási jelentősége van! És ezt ugye azért kell figyelembe venni, mert az IT keze mindenhova betette a lábát;)

    Szal' egy vállalati vezető, aki épp annak köszönheti a sikerét, hogy az alkalmazottaival, beszállítóival stb nagyon tiszta, hivatalos kapcsolata van ("ugye, üzletben nincs barátság") az szerintem képtelen feldolgozni azt a bratyizást ami az IT vonalon minden szinten folyik!

    (Azért utálom az M$-t, mert az egész IT-re annak természetével ellentétes, nagyvállalati filozófiát akar ráeröltetni , miközben sikerei nagyrészét ő is az IT-re jellemző szabadságnak, hálózatos kapcsolati rendszernek, személyes kapcsolatoknak köszönheti).
  • Laci73 #44
    Érdemes egy szakterületet választani, és abban elmélyedni. Mivel magam is beleestem abba a jóságba, hogy több, de nem gyakorolt képesítésem van...
  • Laci73 #43
    Így igaz! És amit előre jósolok és sajnálok az az, hogy majd hány fiatal diplomás marad majd munka nélkül (vagy megy pl. telefonos operátornak) mert olyan képesítést választott, ami nem eladható.
  • BlackRose #42
    Ahogy mondtam ezeket az embereket nem az iskolából kell szedni, hanem a szakmából... ez inkább tapasztalat kérdése, ezt nem lehet szárazon megtanulni. Tehát az, hogy gazdasági informatikus az egy nagy baromság... probáld elmondani magadnak, vagy akár itt nekünk, hogyan képzeled, hogy ezek a gazdasági informatikusok összekötik a két világot, mert én nem tudom elképzelni, valszeg azért mert én éppen ide tartozom, de ezt nem tanították meg velem, ez inkább 12+ év gyakorlatnak az eredménye, és ha hiszed ha nem még ezek után is szoktam tévedni, el sem tudom képzelni, hogy egy ilyen fajta gazdasági informatikus beszaladjon a két tűz közé, mert elégne mint egy darab papír.
  • mrzed001 #41
    Nem, az informatikai manager az, aki azért egy kicsit ért hozzá, ezért pl jó projektvezető-szervező lehet.
  • jihad #40
    Az nem gazdasági informatikus, hanem informatikai mánáger. A gazdinfo az ami pl. a kandón műszaki-gazdasági informatika szakirány címen fut.