Berta Sándor

Német-orosz IT együttműködési megállapodás

A stratégiai partnerség elsõsorban az infor­máció­tech­nológia, a kuta­tás-fej­lesztés, az inno­váció és a szakem­ber­képzés területére terjed ki. A német szövetségi gazdasági és munkaügyi és az orosz föderáció IT és kommunikációs minisztériuma közötti egyezmény aláírására a néhány napja megnyílt hannoveri expón került sor. A dokumentumot Gerhard Schröder német kancellár és Vlagyimir Putyin orosz elnök jelenlétében német részrõl Dr. Bernd Pfaffenbach államtitkár, míg orosz részrõl Leonyid Reiman IT- és kommunikációs miniszter látta el a kézjegyével.

A német államtitkár szerint ez a megállapodás nagyban elõsegítheti a német-orosz együttmûködést, különös tekintettel az informatika és a kommunikáció területén. Dr. Bernd Pfaffenbach úgy vélte, hogy mivel mind a két ország jelentõs képességekkel rendelkezik ezen a két területen, ezért a kooperáció mind a két fél számára hasznos lesz. Az együttmûködés fõleg olyan területekre fog kiterjedni, mint új technológiák közös kifejlesztése és ezek felhasználása a különbözõ készülékekben, vagy mobil multimédiás szolgáltatások létrehozása.

A BMWA MEDIA@Komm-projekt keretében például úgynevezett eCity-kapcsolatokat építenek majd ki német és orosz városok között. Ennek köszönhetõen kapcsolat fog kialakulni Nürnberg és Moszkva, illetve Bréma és Kalinyingrád között. Ezekre a régiókra vár a feladat, hogy a késõbbi szélesebb elektronikus kormányzati együttmûködés kísérleti terepei és elõfutárai legyenek, illetve megnyissák a helyi és regionális kooperáció lehetõségeit a kis- és középvállalatok elõtt.

A Németország és Oroszország közötti együttmûködés a tervek szerint kiterjed majd olyan területekre is, mint a nanotechnológia, a biotechnológia, a mikrotechnológia és az optikai megoldások, valamint az ûrkutatás és az ûrrepülés, a környezetvédelem, a tenger- és a sarkkörkutatás. A két állam tervezi közös intézetek és kutatólaboratóriumok felállítását is, még az idén elkészül Oroszországban egy lézerkutatási központ. Ezenkívül orosz partnerei is lesznek az olyan kutatóprogramoknak, mint a hamburgi DESY szabadelektron-lézer vagy a darmstadti GSI magfizikai projekt.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • pemga #1
    Hmm, lehet ezt a hírt hiányoltam tegnap Ázsia kapcsán :).