Berta Sándor

Folyamatosan csökken az IT-iparban dolgozó nők aránya

Az amerikai IT-iparban egyre kevesebb nő dolgozik. Egy mondatban így foglalható össze a legjobban az Information Technology Association of America (ITAA) nevű szakmai szervezet legfrissebb felmérésének a végeredménye.

Sajnos továbbra is csak elvétve lehet találkozni az Egyesült Államokban, de a világ más részein is nőkkel az IT cégeknél. A tanulmány szerint az elmúlt években hasonló folyamatok figyelhetők meg az etnikai kisebbségek esetében is. Az ITAA felmérése kitért arra, hogy míg 1996-ban az amerikai IT-iparban még a dolgozók 41 százaléka volt nő, addig 2004-re ez az arány már csak 32,4 százalék volt. Alig nyolc esztendő alatt tehát a női foglalkoztatottak aránya ezen a területen 8,6 százalékkal csökkent.

A szakmai szervezet munkatársai szerint ez elsősorban annak köszönhető, hogy a nőket többnyire adminisztratív munkakörökben alkalmazzák és az elmúlt években az IT-cégeknél pont ezeket a részlegeket érintették a leginkább a létszámleépítések illetve a kiszervezések. Ráadásul ha egy, az IT-szakmában dolgozó nő elveszti munkahelyét, sokkal nehezebb újra munkát találnia, mint egy hasonló munkakörben dolgozó férfinak. Ezt támasztja alá, hogy amíg 2003-ban és 2004-ben a számítástechnikai területen lévő férfi munkanélküliek aránya 34,4 százalékkal apadt, úgy ugyanez a csökkenés a nőknél csupán 5,15 százalék volt.

Hasonló folyamatok figyelhetők meg az etnikai kisebbségek esetében is. Míg 2004-ben az IT-szakmában még a foglalkoztatottak 6,4 százaléka volt latin-amerikai és 8,3 százaléka afroamerikai, addig korábban ez az arány a latin-amerikaiak esetében 12,9, míg az afroamerikaik esetében még 10,7%volt. A felmérés ugyanakkor kitér arra is, hogy az ázsiai származású IT-szakemberekből túltelítettség van az amerikai IT-munkaerőpiacon, ami egyes becslések szerint akár 200 százalékos is lehet.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Alfa Of NS #4
    Szerintem azt senki se, de a feministakat mar igen
  • HuAn82 #3
    Miért ezekben az iparágakban el tudnád képzelni a barátnődet, feleségedet, édesanyádat?
  • LowEnd #2
    hmmm a feminista szervezetek többször nyújtottak be petíciót hogy pl a törvényhozásban egyenlő arányban legyenek képviselve.

    Érdekes. A bányaiparral, vagy a köztisztasági válalatal kapcsolatban nem hallottam ilyen reklamációról.
  • Pharaoh #1
    Vannak olyan szakmák, ahol a nők vannak többségben, vannak, ahol a férfiak, az IT éppen iylen.