Berta Sándor

Már az Egyesült Államok is tart a kínai IT-ipartól

Az ázsiai ország IT ipara az elmúlt években olyan mértékű fejlődésen ment keresztül, amely már aggodalommal tölti el az Egyesült Államok vezetőit is.

A téma olyannyira fontos az USA számára, hogy fő napirendi pont volt az US-China Economic and Security Preview Commission nevű amerikai-kínai gazdasági és biztonsági kapcsolatokat vizsgáló bizottság legutóbbi ülésén is. A tizenkét tagból álló testület 2000 óta segíti az amerikai Kongresszus munkáját. A bizottság jelentése szerint a helyzet azért ad okot aggodalomra, mert Kínában az elmúlt években olyan mértékű "technológiai és szaktudás-felhalmozódás" figyelhető meg, mint korábban Tajvan esetében, még mielőtt az ország piacvezető lett volna a félvezetők gyártásának területén.

Carls Everett, a Venture Capital Accel Partners cég képviselője szerint hasonlít a helyzet az 1970-es évekbeli tajvani állapotokhoz és félő, hogy Kína hamarosan mérvadó technológiai fejlettségi szintet fog elérni. Az ázsiai nagyhatalom egyébként az elmúlt években éppen az IT-iparban, azon belül is főleg a számítástechnikában ért el kimagasló eredményeket. A világ IT- és számítástechnikai piacán egyre több a kínai cég és ezeknek egyre nagyobb a befolyásuk, elég ha csak az elmúlt hónapokból az IBM PC-részlegének a kínai Lenovo vállalat által történő megvásárlását említjük.


Talán ennek a terjeszkedésnek is köszönhető és korántsem véletlen, hogy az ázsiai-csendes-óceáni PC-piacon a Lenovo már a második helyet foglalja el a Hewlett-Packard mögött. Ráadásul Kína nem csak befektetésekkel hódít világszerte, hanem gazdasági megoldásokat is bevet azért, hogy minél több külföldi óriáscéget az országba csábítson. Egyre több vállalat létesít Kínában leányvállalatokat és tervező-, fejlesztőközpontokat vagy gyártóüzemeket, amivel mind hozzájárulnak a kínai IT-ipar felépítéséhez és megerősítéséhez.

Alan Wong, az nVidia grafikus processzor-gyártó cég senior tanácsadója azonban úgy véli, ezt a helyzetet és ezáltal a technológiai fellendülést megakadályozhatja, illetve jelentős mértékben lelassíthatja, hogy a fantasztikus gazdasági növekedés ellenére sok céget az ázsiai állam kormányának túlzott befolyása még mindig elrettent az országban való befektetéstől. Wong elmondta, hogy egyes hírek szerint a Kínában beruházó vállalatok kötelesek olyan titkosítórendszereket használni, amelyekhez a kínai kormány is rendelkezik hozzáféréssel. A kihangsúlyozottan a magánvéleményét ismertető szakember szerint mindez azt jelenti, hogy így gyakorlatilag minden, az országba bevitt technológiai információ egyúttal a kínai kormány kezébe is kerül.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • NEXUS6 #72
  Azzal nincsen gond!

  Az oroszoktól már egy rahedli Szu-27/30-ast vettek, vagy gyártják licensz alatt, "saját fejlesztésű" repülőgépük/radarjuk is van hasonló paraméterekkel. J-10
 • Fen3gyerek #71
  A repülőgépet először be kell mérni.
  Azt pedig a maga a gép végzi, és az gyorsabb/jobb az orosz/amcsi gépeken.
 • NEXUS6 #70
  Miért is?
  Megbúbolja a gömbvillám, vagy mifene?

  A két rakéta között nincs akkora különbség, hogy ez törvényszerű legyen!
  A kínai indítja maximális távolságból, aztán hátra arc, ha kedvezőbb harcászati helyzetben volt simán megússza, és még az amerókait is leszedi. Talán kisebb valószínűséggel, mint fordítva, de azért jelentős valószínűséggel!
 • Fen3gyerek #69
  Jah igen csak mire elindítaná a kínai gép a rakétát,
  akkor már nem evilági a pilóta, a gép meg el van szenesedve.
 • NEXUS6 #68
  Hát pont ez az!

  Más példa: a kínaiak vették egyrészt az orosz R-77 légharc rakétát, meg beleraktak egy csomó olyan elektronikát, amit végül is az amerikaiak fejlesztettek ki, és láss csodát majdnem elérték a csúcsszuper AMRAAM rakéta színvonalát.
  Két év múlva rendszeresítik a légierőnél!!!

  És az ez esetben tök mindegy hogy milyen gép viszi fel a rakétát a levegőégbe, mert az ellenfelet akár 40-50 km-ről is leszedi!
  Lopakodónál kevesebb, de végül is az még az amcsiknak se sok van!
 • Tbone #67
  A Kinaiak egyebkent kicsit maskepp fegyverkeznek minta az USA. Az afganisztani haboruban rengeteg robotrepulogepet lotek ki hadihajokrol az amcsik. Nehany nem robbant fel, azokat lelemenyes afgan "vallalkozok" eladtak a kinaiaknak bagoer. A tobbit meg mar ki lehet talalni.
 • Farseer #66
  Nemtom mi van, de nekem ebből a cikkből csak az szűrődött le, hogy USA butítaná a világ többi részét is, ugyanugy, mint a sajátjait, mert azokat könnyebb manipulálni..
  Joggal fél, mert ahol sok az okos ember, ott az usát jó esélyel kiröhögik az ilyen "aggodalmaiért" //szerintem kínában is csak röhögnek a markukba a hír hallatán.. :-))
 • Praetor #65
  Lehet hogy birka, de túlélő nép.

  Azért is fognak győzni (esetleg) + túlélni mindenkit, mert alábecsülik őket.

  Az tény hogy a kínai kínaiakkal nehéz bizniszelni. Egyik nap megbeszél valamit az ember velük, akkor másik nap már másra emléxik az illető. Bár előfordulhat, hogy ez nem tömegjelenség.
 • Praetor #64
  Ugyan, ez nem komoly...
  2 éve egy államelmélet előadáson tért ki az előadó a Marxizmusra és a Leninizmusra is, és az ázsiai országokkal kapcsolatban kb ezeket mondta el. Csak egy kicsit absztraktabban és szakszerűbben.

  Szóval egy átlagos honfi (magyarországi magyar) vagyok. De nem szégyellem.
 • NEXUS6 #63
  Na álljon meg a gyászmenet!

  Lehet itt komcsizni meg elnyomást kiáltozni, de azokban az ázsiai országokban (kistigrisek) ahol letettek valamit az asztalra ott is csak max a 90-es években voltak az első viszonylag szabad választások (ez alol az angol korona egykori gyöngyszeme Hong-Kong sem kivétel)!!!!!

  Eközben a nagy nyugati demokráciák csak panganak, a nagy szabadságukban.

  És mielött nekiállnánk magunkat lesz.pni, ha valaki itthon nyílvánosan szídja a rendszert (értsd a jelenlegi politikai elitet) és radikális változásokat akar az itt is ugyan úgy megy szépen áristomba, mint Kínában.

  Lehet azon is hasraesni, hogy a NATO milyen kurva erős és lehet hogy most éppen nem látványosan de mindíg is mi leszünk a világ rendőrbácsijai.

  Ébresztő!
  A NATO hagyományos fegyverzetek tekintetében (is) kb 30%-a annak ami 15-20 évvel ezelött volt. A leépítések ugyan is már ott is megkezdődtek a 80-as években ahogy a VSZ-nél is.

  Szal nem biztos hogy olyan sokat kell a kínaiaknak erősödni, elég ha bevárják amíg mi leépülünk!