Gyurkity Péter

50 év legfontosabb újításai

Walkman, iPod, Atari, Polaroid, PlayStation, Blackberry, Texas Instruments, Handycam, Kodak, Zenith, Commodore, Apple, Motorola - mi a közös ezekben a nevekben? Olyan termékeket, gyártókat jelölnek, amelyek nagy hatással voltak életünkre az elmúlt 50 évben.

Ha arra kérnének fel minket, hogy állítsuk össze az elmúlt 50 év legfontosabb hordozható, vagy otthoni felhasználásra szánt fejlesztéseit, valószínűleg nagy gondban lennénk. Egyáltalán nem könnyű sorrendbe állítani a szórakoztató-elektronika, számítástechnika és telekommunikáció területén megjelent kütyüket, és ezt legtöbbször nagyban befolyásolja az érdeklődési terület, illetve az egyéni ízlés. A PCWorld most mégis erre a feladatra vállalkozott, és az év vége felé közeledve összeállította saját listáját.

Már rögtön az első helyezett vitatható választás, ez ugyanis nem más, mint a Sony Walkman TPS-L2 1979-ből. A mai szemmel kissé túl szögletesnek ható eszköz egymaga teremtette meg a személyi (hordozható) elektronika fogalmát, és alapozta meg a termékcsaládot, amelynek tagjai 25 év alatt több, mint 330 millió példányban találtak gazdára a boltokban. Az eredetileg 200 dollárba kerülő walkman kultuszt teremtett maga körül: a gördeszkával és a digitális órával párosulva a tengerentúlon megtestesítette a nyolcvanas évek elejének "menő" fiatalját, aki naphosszat haverjaival lóg és hajmeresztő mutatványaival sokkolja a járókelőket és a rendőröket. Valószínűleg ennek is köszönhető, hogy minden vetélytársát maga mögött hagyva első helyen végzett a sorrendben.

A második helyen szintén egy hordozható lejátszó végzett, amely azonban egy generációval később indult hódító útjára: az Apple iPod sokak számára napjaink forradalmát jelképezi, míg mások egyszerű státusszimbólumként említik, és ezzel egyben a boltokat megrohanó vásárlókat is minősítik. Helyzete némileg különbözik a Sony újdonságáétól, hiszen 2001-es megjelenése idején a maga 400 dolláros árával nem számított őrületes újításnak - az internetes zenebolttal kombinálva azonban meghódította a piacot, állva hagyva a későn ébredő vetélytársakat.


A TiVo teljesen dinamikus tévézést tesz lehetővé

A harmadik a ReplayTV RTV2001 és TiVo HDR110 digitális videófelvevőket találjuk 1999-ből. Műszaki újdonságuk, hogy a hagyományos videoszalag helyett merevlemezre rögzítik a tévéműsorokat. Egy ilyen készülék legnagyobb előnye a lap szerint, hogy áttekerhetjük a reklámokat, bár a 2001-ben megjelent új változatoknál véletlenszerű beszúrásokkal igyekeztek ezt elkerülni.

Nem kívánom részletesen ismertetni a listát, csak a fontosabb, ismertebb versenyzőket említeném meg: ötödik lett a digitális korszak kezdetét jelző Sony CDP-101 CD-lejátszó 1982-ből, hetedik az Atari személyi számítógép (1977), nyolcadik pedig a Polaroid 1972-es fényképezőgépe. Az ezredforduló évében debütáló PlayStation 2 a 11., a Texas Instruments kézi számológépe (1973) a 17., a Sony Handycam (1995) a 19., míg a Kodak Instamatic 100 (1963) a 23. helyen végzett. Kiszorult ugyanakkor az első 25-ből a Nintendo Game Boy (1989), illetve minden idők legnépszerűbb otthoni számítógépe, a Commodore 64 (1982) amely sokunk számára nyújtott felejthetetlen pillanatokat. Az első ötven között megtalálható még számos újítás: mobil készülék, palmtop, Iomega tároló, videólejátszó, házirobot, stb. Izgalmas tárháza és egyben múzeum a technika iránt picit is érdeklődők számára.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • phunky #44
    Commodore 64 CSAK a 27dik????
  • Pukkár #43
    Ide
  • Pukkár #42
    http://pcforum.hu/hirek/9219/30+eves+a+szemelyi+szamitogep.html

    Még egy vélemény az első PC -ről...
  • Pukkár #41
    A Commodore 64 -met visszasírom még mindig. Lehet hogy a játékok grafikája mai szemmel nézve 0, de sokkal jobb volt a játékélmény. C64 rulz&4ever
  • Neurotoxin #40
    Ne legyél már gyökér Vszínűleg Commodore "+4" és/vagy/esetleg "16"osod volt Én mind2ből rendelkeztem, de a "+4"es kazettás újítása után,az igazi nagy előre lépés a c16 nagy möff floppy meghajtója volt!

    NEM is TUDJA a mostani sok kis burzsuj g**i pénzes kisgyerkőc, akinek P4 3GHZes High-End vga-val szerelt gépe van, hogy most milyen jó neki és miből(játékok) maradt ki....

    De ha már Atari, akkor legyen már Amiga is!Tényleg, rajta van az utóbbi a listán?Majd később én is átböngészem....
  • enkido #39
    ...jah, de azert azt jo tudni, hogy ezek kozul egyik se PC :)
  • schrank #38
    nnnna ja azért egy mosogép "agyát" ne hasonlítgasd egy NASA-s cucchoz trabant vs porsche
  • LaPalma #37
    a pc egy gyűjtőnév, nem egy adott termék
  • EvilDevil #36
    A számítógép az alapja szinte mindennek!! A konzolnak meg aztán pláne!! Ma számítógépek nélkül a világ elképzelhetetlen lenne... ezért is nevetséges hogy meg se említik a PC-t!!
  • schrank #35
    mit erőltetitek a c64-et akiknek volt annak a 99%-ának akkor volt amikor már elavult volt a '90 körül akkor már inkább a gameboy azért mert valaki pc-buzi még nem kell mindenben azt látni