Gyurkity Péter

Készül az AMD válasza az Intel újításaira

A kisebbik processzorgyártó nem tart az Intel fejlesztéseitől, sőt, saját elgondolásának igazolását véli felfedezni a nyilvánosságra hozott tervekben. A rivális eközben minőségbeli előnyt ígér saját termékeinél.

Az AMD terveiről, helyzetértékeléséről Henri Richard, a cég alelnöke, egyben értékesítésekért felelős igazgatója beszélt a DigiTimes által készített ötrészes interjú első felvonásában. Ebben többek között elmondta, hogy vetélytársuk az ő megoldásuk lemásolásával igyekszik felzárkózni, és behozni azt az előnyt, amelyre a HyperTransport és az AMD64 révén tettek szert. Számítanak arra, hogy az Itanium és a Prescott vonalon elkövetett hibák után az Intel újra helyes döntésekkel erősíti helyzetét.

A processzorgyártó óriási erőforrásait, tarta­lékait figyelembe véve ez szinte törvény­szerű. A Netburst architektúra utóda révén minden esélyük meg­van a felzár­kózásra, még akkor is, ha az AMD szerint ez gyakor­latilag az ő megoldásuk lemá­solása, a beépített memória­vezérlő kivételével. Richard elmondta, hogy az eddig nyilvá­nosságra hozott információk révén az NGMA architektúra minden eddiginél job­ban hason­lít a K8 gene­rációra, és mindössze egy gyors ráncfel­varrás­ként értékelhető. Véle­ménye szerint mindezt erős túlzás új architek­túraként bemu­tatni, és számí­tanak arra, hogy 2008 környékén újabb tataro­zásra lesz szükség az Intel háza táján.

A nagy rivális legutóbb pénteken, a CeBIT kiállításon adott hangot azon véleményének, miszerint gátat tud szabni az AMD további térnyerésének. Juergen Thiel, az Intel európai eladásokért felelős igazgatója akkor a Reuters kérdésére úgy válaszolt, hogy a rendelkezésre álló két lehetőség, az árak csökkentése, vagy jobb termékek bemutatása közül a másodikat választják. Továbbra is kitartanak tehát azon ígéretük mellett, amely nagyobb teljesítményű, ám ezzel egy időben szerényebb étvágyú processzorokról szól.

Az AMD terveiről eközben az Inquirer számolt be saját forrásaira hivatkozva. Értesülésük szerint ugyanis a vállalat 2007 első felében rukkolna ki válaszával, amely kifejezetten a Conroe és Woodcrest chipek, vagyis az Intel új generációja ellen készül. Forrásuk erre az architektúrára K8L néven hivatkozott, úgy tűnik tehát, hogy az AMD is kisebb ráncfelvarrást tervez legerősebb versenylovain. Amennyiben igaz a hír, a mobil, asztali és szerver rendszerekbe szánt chipek jobban különböznek majd egymástól, és különösen ez utóbbi valóságos szörnyetegként mutatkozik be, már ami a lebegőpontos számításokat illeti.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • dez #19
  Hát ja, a K7 !!!= P3. Hol van 2,8 GHz-es P3? Sehol. A Pentium M sem egy régi dolog, csak annak a memória-hozzáférési sávszéle elég kicsi, emiatt nem volt még versenyképes az Athlonokkal desktop vonalon. A Core még inkább hasonlít az Athlonokra.
 • dez #18
  Lehetséges lenne, hogy olyan hiányosak az ismereteid, hogy nem tudod, hogy az AMD hozta létre az AMD64 nevű kiterjesztést (64 bites cím- és adat-műveletek, regiszterek 64 bitesre bővítése, + több regiszter, stb.), amit az Intel átvett tőle (EM64T néven)?
 • shabba #17
  Azért mindhárom terv nem vethető be ugyanazon probléma orvoslására, de kétségtelenül úgy vannak kitalálva hogy legyen némi átjárhatóság közöttük vész esetén.

  Egyébként van az Intelnek egy negyedik architectúrája is az XScale, de az már nem igazán PC, hanem mobiltelefon, pda és egyéb más kézi készülékekbe való proci. Bár hálózati eszközök esetében is felhasználják, szóval ott is elég tág a felhasználási repertoár. És az új Core platform alacsony feszültségű modelljei egyre inkább kezdi bevinni az X86 platformot is ezen felhasználási körbe. A Intel féle VIIV is ilyen beépülő, szórakoztató elektronikai platformok felé próbálja elvinni a Core procik felhasználhatóságát.
 • arty #16
  a kettő nem egy eset ... a pereskedés jogos, de ez a fellengzős duma az AMD oldaláról téynleg elég szánalmas ... akkor pofázhatnának, ha már 5 éve frankon állnának, és legalább nem lenne nagyságrendi különbség az intel és az amd - mint cég - mérete között :)

  mondjuk, mindig is ezt játszották, ezért kellett végül saját architekturát tervezni, intel vezetés megelégelte, h mennyire ugrál a "kicsi", holott az ő cuccukat árulja minimálisan áttervezve ... (386/486 éra...)

  H melyik cég milyen, csak 50/50% részesedésnél jönne ki ... akkor nem tudna az intel visszaélni a piaci fölényével ... maradna a tényleges tudás alapján való megmérettetés :)

  shabba: ahogy irtad, 3 architekturájuk van, azaz nem csak A és B, de C terv is van :)
 • asysoft #15
  Ez a nyilatkozat érdekes:) Mintha egy hatékonyabb architektúra alkalmazása egyből az AMD másolása lenne. Én nem vagyok Intel párti, de a Pentium M elég jól sikerült, a Conroe pedig ennek asztali változata, ahol annyira nem kell az alacsony fogyasztásra törekedni... Szerintem nagyot fog ütni ez a "ráncfelvarrt" dolog:)
 • asysoft #14
  "2. Az AMD-nek nem lévén más ötlete az Intel által bespájzol technologiát felhasználta a K7-K8 -as szériában."
  Első K7-esek a Coppermine magos P3-ak előtt jelentek meg.
 • pentium419 #13
  amd az utóbbi időben a pereskedéseivel meg ezzel a süket dumájával kezd nagyon komolytalanná és nevetségessé válni, szerintem.
 • shabba #12
  Na látod ugyanolyan szűklátókörűen látod a "tényeket", mint az AMD-s fickó a cikkben, csak ő ezt szándékosan játsza el. Azért ne feledd az Intelnek 3 párhuzamos architectúrája van, három teljesen eltérő tervezési ideológia mentén, szóval nincs igazán rászorulva arra hogy külső forrásból szerezzen ötleteket. Ott a Netburst, a mobil platform és az Itanium.

  Mellesleg az nem igaz hogy a p3 tualatin spázba ment, hisz a mobil platformjuk arra épült. És ugye az elmúlt évek során volt Banias, Dothan, Yonah, és a Centrion platform igen nagy sikere. És a jővőbeli Core platformjuk is ezen gyökerekből fog táplálkozni.

  Az Intel elég nagy ahhoz hogy 1xre mindig több vasat tartson a tűzben, így bármikor legyen B terve ha valami nem sikerül úgy ahogy szeretnék. És a Netburst egy idő után nem úgy sikerült ahogy tervezték, de Eötvös bohóc mondaná:"Van mááásik". A mobil platformon rendívül sikeres architektúrájukat átpakolták némileg átdolgozva most desktop és szerver frontra is, ennyi.
 • item #11
  Féreértessz én nem becsültem le a kisebbet! De lásd be elég valótlant állít az AMD. Féreértés ne essék semmi gondom nincs az AMD-vel, nem vagyok INTEL megszállott. De azért vannak dolgok amikor túlzásokba esnek egyes cégek.
  Omegared válaszánál meg egyértelmű az a jelenség hogy befolyásolható a közönség,amúgy majdnem minden erre épül nem??! Pl mikor 1 fehérneműt akarnak eladni,nem 100 éves mamikkal teszik ezt.
 • maestro85 #10
  Ez azért gyenge volt. Sose becsüld le a kisebbet. Szerinted miért terjedt el a kicsi a bors de erős közmondás?

  OMEGARED-nek van itt igaza