Gyurkity Péter

Új Opte­ronok­kal erő­sít az AMD

Közvetlenül az Intel Developer Forum előtt jelentette be a processzorgyártó három legújabb szerverchipjét, amelyek már 2,6 GHz-es órajelen futnak, feladatuk pedig az vezető hely megőrzése.

Az AMD közleményben jelentette be három legújabb Opteron processzorát, egy nappal a rivális rendezvénye előtt, ami nem lehet véletlen. Mindhárom példány ikermagos felépítésű, és magasabb órajelével hivatott megőrizni a család vezető pozícióját a szerverpiacon. A vállalat szerint ugyanis ezekkel a chipekkel még mindig tartják első helyüket a teljesítmény/fogyasztás terén, az idén bemutatkozó új foglalat révén pedig középtávon is tartani tudják pozíciójukat.

A három Opteron a 185, 285 és 885 jelzést kapta, számozásuknak megfelelően egy-, két- illetve nyolcprocesszoros rendszerekben érkeznek majd. Fontosabb paramétereikben megegyeznek - órajelük 2,6 GHz, amivel az AMD szerint átlagosan 4-15 százalékkal nyújtanak nagyobb teljesítményt, mint a korábbi 2,4 GHz-es csúcsmodellek. Fogyasztásuk az elődökhöz hasonlóan egységesen 95 watt, amit természetesen a dinamikus órajel-szabályozás hivatott elviselhetőbbé varázsolni. Több, mint valószínű, hogy ezúttal is megjelennek majd speciális változatok, amelyek fogyasztásukban eltérnek az eredeti példányoktól. A "HE" jelzésű chipek - 400 MHz-cel alacsonyabb órajelen - például mindössze 55 wattot igényelnek, míg a Sun 200 MHz-cel magasabb frekvenciájú, 120 wattos példányokat vásárol.

A bejelentésben ezúttal is maradt arra idő, hogy belerúgjanak egyet a konkurencia megoldásába. "Ahelyett, hogy két egymagos chipet építenénk egybe egy busz segítségével, egyetlen lapkára integráljuk a két Opteron magot, amely teljes sebességet tesz lehetővé. Ez azt jelenti, hogy az ikermagos Opteron az egyetlen natív x86 ikermagos megoldás a datacenter megoldások iránt érdeklődők számára" - jelentette ki magabiztosan Randy Allen, a cég alelnöke, további előnyként említve a fogyasztási és hőtermelési mutatókat. Az árat a legkisebb példány kivételével már most nyilvánosságra hozták: az Opteron 285 ezer darabos rendelés esetén 1051 dollárt (kb. 220 ezer forint), míg a 885-ös 2149 dollárt (451 ezer forint) kóstál.

A közleményben emlékeztettek arra, hogy még az idei évben tervezik bemutatni legújabb fejlesztéseiket, amelyekről korábban mi is beszámoltunk. Három új processzorfoglalatról van itt szó, amelyek a mobil, az asztali és a szerverpiacon egyaránt megújulást hoznak a DDR2 és a virtualizáció támogatásával.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • grebber #7
    hehe mire elfogadható áron lenne a 4400+ addigra már sokkal de sokkla jobbak lesznek.

    60k-nál többet semmiképpen nam adnék ki procira.
  • csjani #6
  • gabeei #5
    Erre van valójában a 4400+, és a 4800+, bár utóbbi tényleg az elérhetetlen kategóriában van, de a 4400+-t húzni kiváló, s teljesítménye is zsírkutya...
  • grebber #4
    Egy ilyen 2,6os opteron jó lenne S939-es foglalatba és occsoért.
  • arty #3
    dávid és góliát :)
  • Athlon64 #2
    Így van, ne hagyd magad AMD!
    Go! Go!
  • IMYke2.0.0.0 #1
    Go AMD, Go!
    Adj neki!