Gyurkity Péter

Az AMD szerint tartani tudják előnyüket

Az AMD látszólag nem tart vetélytársa soron következő fejlesztéseitől, és képesnek tartja magát teljesítménybeli előnyének megtartására. Trösztellenes perükben ezúttal Skype lépését kérték számon.

Henri Richard, az AMD értékesítési és marketingrészlegének első embere a Cnetnek adott interjúban számolt be a vállalat elképzeléseiről. Leszögezte, hogy nem tartanak az Intel következő generációjától, és szerintük vetélytársuk csak azért beszél ennyit újításairól, hogy leplezze jelenlegi lemaradását. Úgy vélik, a Conroe és a Meron nem lesz akkorra durranás, hogy egycsapásra az Intel javára billentse az egyensúlyt, vagy akár kiegyenlítse a helyzetet.

Richard tehát lekicsinylően nyilatkozott az Intel részéről korábban elhangzott kijelentésekre, miszerint a következő asztali generációval szeretnék újból átvenni a vezetést. Február közepén az Intel mobil platform csoportjának első embere, Mooly Eden ugyanis jelezte, hogy a fejlesztésnél a nagyobb teljesítményt és a visszafogott fogyasztást helyezik előtérbe, és az AMD ezzel egy időben megjelenő termékeihez képest 20 százalékos erőfölényt harcolhatnak ki. A Conroe és Merom processzorok architektúrális előnyeit az AMD is elismeri, ám a változást korántsem véli olyan horderejűnek, hogy ez alapvető változást okozna a teljesítmény terén folytatott versenyben.

Természetesen jelenleg egyik vezető kijelentését sem tudjuk adatokkal alátámasztani, hiszen az Intel a jövő héten induló Intel Developer Forum rendezvényen, az AMD pedig csak júniusban mutatja be újdonságait. Utóbbi szerint ezek révén tartani tudják a jelenleg 15 százalékosra becsült előnyüket a rivális fejlesztéseivel szemben és az AM2 foglalattal hamarosan a négymagos chipek válthatják fel ikermagos elődeiket ugyanazon lapkakészleteknél. Richard az integrált memóriavezérlőt nevezte az egyik legfontosabb előnynek, amelyet az Intel mindeddig nem tudott megvalósítani, és csak az évtized vége felé ígéri saját megoldását.

Az AMD trösztellenes pere eközben tovább zajlik a nagy rivális ellen. A processzorgyártó vezetése ezúttal a Skype lépését kérte számon a cégtől, miszerint a Skype 2.0 új tízszemélyes konferenciahívásait kizárólag az Intel ikermagos processzorain futó gépeken tennék elérhetővé. A fejlesztők szerint ugyanis kizárólag ezeken a gépeken vehető igénybe megfelelő teljesítmény, míg az AMD hasonló megoldásain öt főre kell korlátozni a konferenciabeszélgetés létszámát. A gyártó szerint ismét az Intel mesterkedéséről van szó, amely lepaktált a Skype vezetésével. Éppen ezért mostantól kezdve a cég is részt vesz az AMD-Intel perben.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • gordonmail #32
    Hmm, oszt én meg AMD Athlon 2.8+ -as Bartonnal izgulok :-Ð
  • bandee1 #31
    Tulajdonképpen nem kell táborokra oszlani, hiszen nem érdemes. Szerintem hasznos átgondolni kinek mi számít. Én pl. megszoktam, hogy mindig Intel processzoraim voltak, most egy 2.4-es Northwood van, de a következő már nem p4 , hanem Athlon64-es lesz, 3200-as talán. Egyszerűen azért, mert már olcsóbbak a processzoraik, és lényegesen nagyobb teljesítményt nyújtanak, ergo az INTEL már nem éri meg. Ha úgy alakul a verseny, hogy ismét az INTEL kerül "helyzetbe", azaz az egyszerű ember fiának kifizethető áron nagyobb teljesítményű processzorra tud befektetni, akkor lehet megint az INTEL-hez fordulni. Jelenleg az AMD-nek áll a zászló.
  • [Jakuza] #30
    Foleg, hogy mindenki tudja, hogy a ket magos AMD-k nem kis erofolenyben vannak az Intel hasolno termekeivel szemben.
    Es lam erre mi a kifogas "A fejlesztők szerint ugyanis kizárólag az intel ketmagos gépein megfelelő a teljesítmény"
    Hat ez tok lol. Nem is linkelek be tobb teszt kepet, mert lebasznak a modemesek, viszont meg az eddig Intel szamara jol fekvo alkalmazasokban is alulmaradnak az AMDvel szemben.
    Erdemes megtekinteni. http://prohardver.hu/c.php?mod=20&id=742
    De akkor meg mirol beszelnek ?





  • Praetor #29
    Könyörgöm! Mit tud az a szerencsétlen Intel processzor 2x olyan gyorsan, mint az AMD? Főleg hogy a világ leggyorsabb asztali processzorait az AMD szállítja az X2 személyében.
  • Praetor #28
    "...a Skype 2.0 új tízszemélyes konferenciahívásait kizárólag az Intel ikermagos processzorain futó gépeken tennék elérhetővé. A fejlesztők szerint ugyanis kizárólag ezeken a gépeken vehető igénybe megfelelő teljesítmény, míg az AMD hasonló megoldásain öt főre kell korlátozni a "konferencia" létszámát..."

    Ekkora baromságot. Ez a Skype csak erősíti az emberek gyanúját, hogy az AMD-nek igaza van a tröszttel kapcsolatban...
  • Deffyant #27
    komolyan az AMD már nem tud mit kitalálni csakhogy az Intelt minél mélyebbre nyomja a virtuális kakiban...
  • risp #26
    Tudom. Ettől függetlenül szerintem vezethette volna őket a minél platformfüggetlenebb megoldások alkalmazása, nyilván nem lenne hátrányos a számukra sem ha nem lennének ilyen akadályok... Ez azért lehetne szempont. És nem hiszem hogy ez az egy kodek felel csak meg a célnak, bár nem vagyok otthon a témában.
  • Komolytalan #25
    Kb én is ezt írtam le, csak olyan nyelven hogy a tömeg értse:-) Lényeg az utolsó mondatod, tehát az AMD keresete meg fog állni.
  • csjani #24
  • dez #23
    "Viszont van C++ fordító ami Win-es kódot AMD64 illetve Intel kódra fordít."

    AMD64 Intelen is van, mivel 1:1 átvették, csak átkeresztelték EM64T-re ("Extended Memory 64 Technology", mintha csak a memóriatartomány bővült volna, ami tipikus Intel-féle alantas félrevezetés). Azaz nem ez teszi a különbséget, hanem egyrészt hogy AMD-n van 3D-Now, és nem mindenhol van SSE1-2-3 (de ebben nem gyártó alapján kell különbséget tenni, hanem közvetlenül le kell kérdezni a kódban, hogy az adott prociban mi van), másrészt máshogy kell optimizálni az Athlonokra, P4-re, stb.

    "Az is bizonyított, hogy a két platform között nincs kétszeres sebességbeli különbség az Intel javára."

    Naná, hogy nincs... :P Sőt, többnyire az Athlon64 a gyorsabb. (Kivéve 1-2 gyanús programot.)