19
  • dez
    #19
    Hát ja, a K7 !!!= P3. Hol van 2,8 GHz-es P3? Sehol. A Pentium M sem egy régi dolog, csak annak a memória-hozzáférési sávszéle elég kicsi, emiatt nem volt még versenyképes az Athlonokkal desktop vonalon. A Core még inkább hasonlít az Athlonokra.
  • dez
    #18
    Lehetséges lenne, hogy olyan hiányosak az ismereteid, hogy nem tudod, hogy az AMD hozta létre az AMD64 nevű kiterjesztést (64 bites cím- és adat-műveletek, regiszterek 64 bitesre bővítése, + több regiszter, stb.), amit az Intel átvett tőle (EM64T néven)?
  • shabba
    #17
    Azért mindhárom terv nem vethető be ugyanazon probléma orvoslására, de kétségtelenül úgy vannak kitalálva hogy legyen némi átjárhatóság közöttük vész esetén.

    Egyébként van az Intelnek egy negyedik architectúrája is az XScale, de az már nem igazán PC, hanem mobiltelefon, pda és egyéb más kézi készülékekbe való proci. Bár hálózati eszközök esetében is felhasználják, szóval ott is elég tág a felhasználási repertoár. És az új Core platform alacsony feszültségű modelljei egyre inkább kezdi bevinni az X86 platformot is ezen felhasználási körbe. A Intel féle VIIV is ilyen beépülő, szórakoztató elektronikai platformok felé próbálja elvinni a Core procik felhasználhatóságát.
  • arty
    #16
    a kettő nem egy eset ... a pereskedés jogos, de ez a fellengzős duma az AMD oldaláról téynleg elég szánalmas ... akkor pofázhatnának, ha már 5 éve frankon állnának, és legalább nem lenne nagyságrendi különbség az intel és az amd - mint cég - mérete között :)

    mondjuk, mindig is ezt játszották, ezért kellett végül saját architekturát tervezni, intel vezetés megelégelte, h mennyire ugrál a "kicsi", holott az ő cuccukat árulja minimálisan áttervezve ... (386/486 éra...)

    H melyik cég milyen, csak 50/50% részesedésnél jönne ki ... akkor nem tudna az intel visszaélni a piaci fölényével ... maradna a tényleges tudás alapján való megmérettetés :)

    shabba: ahogy irtad, 3 architekturájuk van, azaz nem csak A és B, de C terv is van :)
  • asysoft
    #15
    Ez a nyilatkozat érdekes:) Mintha egy hatékonyabb architektúra alkalmazása egyből az AMD másolása lenne. Én nem vagyok Intel párti, de a Pentium M elég jól sikerült, a Conroe pedig ennek asztali változata, ahol annyira nem kell az alacsony fogyasztásra törekedni... Szerintem nagyot fog ütni ez a "ráncfelvarrt" dolog:)
  • asysoft
    #14
    "2. Az AMD-nek nem lévén más ötlete az Intel által bespájzol technologiát felhasználta a K7-K8 -as szériában."
    Első K7-esek a Coppermine magos P3-ak előtt jelentek meg.
  • pentium419
    #13
    amd az utóbbi időben a pereskedéseivel meg ezzel a süket dumájával kezd nagyon komolytalanná és nevetségessé válni, szerintem.
  • shabba
    #12
    Na látod ugyanolyan szűklátókörűen látod a "tényeket", mint az AMD-s fickó a cikkben, csak ő ezt szándékosan játsza el. Azért ne feledd az Intelnek 3 párhuzamos architectúrája van, három teljesen eltérő tervezési ideológia mentén, szóval nincs igazán rászorulva arra hogy külső forrásból szerezzen ötleteket. Ott a Netburst, a mobil platform és az Itanium.

    Mellesleg az nem igaz hogy a p3 tualatin spázba ment, hisz a mobil platformjuk arra épült. És ugye az elmúlt évek során volt Banias, Dothan, Yonah, és a Centrion platform igen nagy sikere. És a jővőbeli Core platformjuk is ezen gyökerekből fog táplálkozni.

    Az Intel elég nagy ahhoz hogy 1xre mindig több vasat tartson a tűzben, így bármikor legyen B terve ha valami nem sikerül úgy ahogy szeretnék. És a Netburst egy idő után nem úgy sikerült ahogy tervezték, de Eötvös bohóc mondaná:"Van mááásik". A mobil platformon rendívül sikeres architektúrájukat átpakolták némileg átdolgozva most desktop és szerver frontra is, ennyi.
  • item
    #11
    Féreértessz én nem becsültem le a kisebbet! De lásd be elég valótlant állít az AMD. Féreértés ne essék semmi gondom nincs az AMD-vel, nem vagyok INTEL megszállott. De azért vannak dolgok amikor túlzásokba esnek egyes cégek.
    Omegared válaszánál meg egyértelmű az a jelenség hogy befolyásolható a közönség,amúgy majdnem minden erre épül nem??! Pl mikor 1 fehérneműt akarnak eladni,nem 100 éves mamikkal teszik ezt.
  • maestro85
    #10
    Ez azért gyenge volt. Sose becsüld le a kisebbet. Szerinted miért terjedt el a kicsi a bors de erős közmondás?

    OMEGARED-nek van itt igaza
  • ttt ttt
    #9
    "az árak csökkentése, vagy jobb termékek bemutatása közül a másodikat választják" ezt mindjárt gondoltam :)

    Ha kombinálnák, na Mi annak örülnénk.
  • BlueGold
    #8
    Hát lehet, hogy a befőtt sem teszi el a nagymamát:-) De itt elég hasonló a tényállás:
    1. Intel kifejlesztette a P3 Tualatin technologiát amit a P4 Netburst kedvéért berakott a Spájzba.
    2. Az AMD-nek nem lévén más ötlete az Intel által bespájzol technologiát felhasználta a K7-K8 -as szériában.
    3. Amikor az Intel-nél 3.8 Ghz-nél belefutottak a "Tűzfal"-ba, rájöttek :-) hogy legolcsobban a Tualatin technologia "újramelegitésével" lehetne kimászni a csájából.
  • item
    #7
    "A Netburst architektúra utóda révén minden esélyük meg­van a felzár­kózásra, még akkor is, ha az AMD szerint ez gyakor­latilag az ő megoldásuk lemá­solása, a beépített memória­vezérlő kivételével. Richard elmondta, hogy az eddig nyilvá­nosságra hozott információk révén az NGMA architektúra minden eddiginél job­ban hason­lít a K8 gene­rációra, és mindössze egy gyors ráncfel­varrás­ként értékelhető."

    Keserű a szőlő ??
    Nehogymá a nagy másolja a picit! Elvégre a befőtt sem teszi el a nagymamát!
  • MrTressy
    #6
    ez még itt barrichelló burája nem?:)
  • Omegared
    #5
    Pontossan. Lehet elsőre nem tűnik nagy piacnak (s talán nem is az) a grafikus/renderelő ipar, de az a presztízs érték amit az általad említett Opteron logo képvisel(het) akár egy új Pixar filmben feltűnve, az a cégnek sokkal többet érhet,
    mint akár +15000 webszerverbe való 1xx-es opteron proci nyeresége. Miért is? Meglátja az ember a filmben, vagy akár a stáblistában a logot, és tetszett a film neki, akkor mire gondol? Hubaz mennyire király volt a muví, és amd-vel csinálták?
    Akkor holnap veszek egyet magamnak. Ez itt a lényeg kérem szépen.
  • Kaadi
    #4
    mixam: meg is válaszoltad a saját kérdésed, mivel valószínűleg az AMD is egyre nagyobb szeletet akar a HP és más nagy cégek grafikus/renderelő munkaállomás megrendeléseiből. Pl. az animációs filmek készítői nagy pénzekért bérelnek (rövidebb-hoszabb időre) szerver-farmokat a Madagaszkár, Final Fantasy és más hasonló produkciók renderelésére. Lásd: a Madagaszkárban még a HP logo is szerepel egy neonreklámon, és már láttam az AMD Opteron logot filmek (SFX) végén. Egyébként tudtommal a Sun az egyik legnagyobb AMD Opteron kliens.
  • Zedas
    #3
    Sun Niagara T1
  • mixam
    #2
    Szerverekben mi haszna van a szörnyűségesen nagy lebegőpontos számítási kapacitásnak? Hacsak nem renderfarmon vagy vizuális munkaállomásban használják. Egyébként ettől nem fogja kisebb látenciával kiszolgálni az X*1000 web, ftp vagy sql kérést. Szervernek pont ezért jó Sun Niagara T1, de abban pont nem a lebegőpontos egységet tuningolták agyon.
  • kBagyula #1
    K8L=K8 Light?