Berta Sándor

Ausztrália: kijátszható a digitális másolásvédelem?

Egy új javaslatról tárgyalt az ausztrál parlament egyik bizottsága. A tervezet értelmében az eddiginél jóval több jog illetné meg a felhasználókat és jelentősen megnyirbálnák a kiadók és a szerzők jogait.

Ausztrália más úton akar járni, mint az Európai Unió, vagy az Egyesült Államok. Ezt jól bizonyítja, hogy amíg például az EU-ban vagy az USA-ban keményen fellépnek a különböző művekről másolatokat készítőkkel szemben, az ötödik kontinensen más szelek fújnak és engedélyezni akarják a digitális másolásvédelmek kijátszását.

A bizottság a javaslat áttanulmányozása után azt tanácsolta az ausztrál parlamentnek, hogy tisztázza, mely művek esetében elfogadható a másolásvédelem, a többi alkotás esetében pedig tegye lehetővé a felhasználók számára ezeknek a védőmechanizmusoknak az "átugrását". Ausztráliát ugyan köti az Egyesült Államokkal aláírt kereskedelmi egyezmény a DRM-rendszerek alkalmazására, azonban míg az USA-ban gyakorlatilag semmilyen lehetőség sincs a másolásvédelmek kijátszására, addig a szigetállam kormánya kész engedményeket tenni.

A bizottság azt javasolta az ausztrál parlamentnek, hogy a digitális másolásvédelmek védjenek minden jelentősebb művet, azonban azoknak az alkotásoknak az esetében, amelyek már szerzői jogi oltalmon kívül esnek, tekintsenek el a DRM alkalmazásától. Németországban vagy az Egyesült Államokban még az ilyen lemezeket is ellátják a kiadók másolásvédelemmel és ennek a kijátszása bűncselekménynek számít. Ezenkívül lehetővé tennék azt is, hogy a vásárlók biztonsági másolatot készíthessenek a filmjeikről, a játékaikról vagy a szoftvereikről. A kormány álláspontja szerint nem tartható az az állapot, hogy valaki pénzt fizet egy termékért, majd miután az bármilyen módon károsodik, még esélye sincs az adott CD vagy DVD-lemez garanciális cseréjére.

Az ügyben eddig a parlamenti bizottság és az ausztrál legfelsőbb bíróság nyilatkozott, most a parlamenten és a kormányon van a sor. Mindenesetre az már biztos, hogy az ötödik kontinens más utat választott, mint az Európai Unió vagy az Egyesült Államok.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • ttt ttt #6
  Talán ez így is működik ill. kellene működni nálunk. Sajna, ha nincs a forgalmazónak elérhetősége és magyarul tudó emberkéje, akkor ez nagyon körülményes, vagy inkább lehetetlen.
  off
  Egyébként ezt a feladatot simán rá kellene osztani jogvédő szervezeteinknek. Ha tudnál eredeti, de sérült anyagot felmutatni, nekik ki kellene cserélniük. Így legalább végeznének a felhasználók számára is értékelhető munkát. (Tudom utópia :()
  on
 • RCH #5
  Szerintetek az járhato ut lehetne, hogy ha egy eredeti, de serult DVD-m (tores eseten legalabb 60%-at) elkuldom a forgalmazonak, akkor az ingyen ad egy ujat? Mert ha igen, akkor a "biztonsagi masolat" elvesztene a jelentoseget es igy egyertelmuen tilthatova tehetnek a masolast.
 • kerti008 #4
  Forgalmaznak magyar szinkronos és feliratos filmeket is, Régió 2 és 4 kóddal. OK nem mindegyik film ilyen, de lehet találni bőven.
 • kerti008 #3
  És remek csomagküldő szolgálatuk is van! Érdemes rákeresni google-n.
 • SymbioC #2
  A globusz déli felén több ész terem, vagy csak használják...?
  Végre egy ésszerű hozzáállás!
 • MacrosTheBlack #1
  A kormány álláspontja szerint nem tartható az az állapot, hogy valaki pénzt fizet egy termékért, majd miután az bármilyen módon károsodik, még esélye sincs az adott CD vagy DVD-lemez garanciális cseréjére.