Berta Sándor

Sony - újabb másolásvédelmi gondok

Meglepő bejelentést tett a Sony BMG Los Angelesben. A vállalat kénytelen volt arról tájékoztatni a nyilvánosságot, hogy egy újabb, általuk kiadott zenei CD-ken található másolásvédelemmel kapcsolatban merültek fel problémák.

A Sonynál alighanem nem így képzelték el az év végét. Az XCP-vel kapcsolatos botrány által kavart hullámok ugyanis talán még el sem csitultak, máris itt az újabb "DRM-mizéria". A japán konszern képviseletében Thomas Hesse menedzser elmondta: 27 különböző albumon, összesen 5,7 millió zenei CD-n található meg a MediaMax 5 nevű másolásvédelem, amely - az XCP-hez hasonlóan - támadásnak teszi ki a számítógépet. A biztonsági hibára ezúttal az Electronic Frontier Foundation (EFF) civil szervezet szakemberei hívták fel a cég figyelmét.

Öröm az ürömben, hogy a konszern ezúttal gyorsan reagált a felmerült problémára és a MediaMax fejlesztője, a SunnComm és a Sony BMG közösen már elérhetővé is tette a hibajavítást. A vállalat a világhálón közzétette az érintett albumok nevét.

A MediaMax 5 minden egyes, ilyen másolásvédelemmel ellátott zenei CD-ről feljegyzést készít. Ehhez a feljegyzéshez a korlátozott jogokkal felruházott felhasználók is hozzáférhetnek, egy támadó azonban kihasználhatja ezt a rést és a központi MMX.exe fájlt kicserélheti egy másik alkalmazásra. Utána már csak meg kell várnia, amíg valaki ismét betesz a CD-meghajtóba egy MediaMax 5 DRM-mel védett lemezt és ezáltal elindul az MMX.exe fájl. Ily módon trójai férgek, vírusok, kémprogramok és más kártevők juthatnak a rendszerbe és gyakorlatilag a teljes számítógép feletti ellenőrzés megszerezhetővé válik.

A MediaMax 5 másolásvédelemmel ellátott zenei albumok már nyolc hónapja forgalomban vannak, 27 album az Egyesült Államokban és 23 album Kanadában. "Nagyon elégedettek vagyunk a Sony BMG gyors reagálásával" - nyilatkozta Kurt Opsahl, az EFF ügyvédje. Hasonló gyors reakciónak alighanem az XCP esetében is örültek volna a felhasználók. Remélhetőleg a konszern tanul a hibáiból és több másolásvédelemmel már nem lesz gond.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Tetsuo #25
    Sony Suck!
  • dez #24
    Ez olyan kedves, amikor más topikokban "MS-elhivatottságukat" kinyilvánító személyek ilyeneket nyögnek be...
  • Evil Merodak #23
    Most már aztán vesszen a Sony!
  • savior #22
    a masolasvedelmes cuccokkal pont azokat szopatjak, akiknek eredetiben kell a cucc
  • dez #21
    "És azt hiszik, hogy csak a letöltés miatt csökkennek az eladások..."

    Ha tényleg ezt hiszik, akkor ezt a szemét - önnön létük indokait felnagítani igyekvő, saját anyagi bázisukat minnél jobban megalapozni akaró - jogvédőik manipulációja. (Persze ezzel semmi újat nem mondtam.)
  • Kutuvoz #20
    "Akinek tetszik egy eloado ugyis meg fogja venni a CD-t, aki meg eddig is letoltott az ezek utan sem fog valtoztatni."
    Dehogynem!
    Én régebben megvettem a nekem tetsző albumokat, most viszont az utóbbi 3-4 évben a másolásvédelem miatt nem teszem.
    Sztem ezzel nem vagyok egyedül.
    És azt hiszik, hogy csak a letöltés miatt csökkennek az eladások...
  • strogg #19
    Nem arról van szó, hogy mennyit költöttek rá. A nyerészkedésről van szó. :)
    Egy eladott cd-nek legalább a fele a kiadó zsebébe vándorol. Én üdvözlöm az online áruházakat. Olcsón azt, (és csakazt) a sz ámot veszed meg az albumról, amelyik tetszik.A többit meg a kiadó dugja fel oda :)
    A rootkit pedig momentán nem a win hibája. Az autorun nevű funkció valóban megkérdőjelezhető, mert mint látható olyan kódot is futtat a felhasználó megkérdezése nélkül, amelyiket nem kéne. De attól még a rootkit-etn em az m$ írta.
    A sony alátett magának. Remélem súlyos anyagi veszteséggel jár majd a jó hírének a csorbulása, és erős példája lesz annak, hogy a vásárló kincs, és nem olyan rabszolga, akit büntetlenül lehet korlátozni faxságokkal.
  • Dzson #18
    A fos windóz miatt miért kell a SONY-t hibáztatni? Nem az alkalmazásuk a bűnös, hanem hogy egy 12 éves kisgyerek is meghekkeli ezt a vindóz nevű bugos segédprogramot. Ha ti kiadnátok x millió dollárt cd gyártásra, együttesek és előadók managelésére, stb., akkor biztosan ingyen osztanátok utána az embereknek az anyagokat és ösztökélnétek őket az ingyenes lemásolásra...
  • hypno #17
    A félkész (értsd: agyonjavított, toldozott foltozott) operációs rendszerek után itt vannak a félkész műsoros médiumok.

    Mindíg csak annyit vallanak be, amennyit rájuk bizonyítanak. Mint a profi bűnözők.
  • aaaaa #16
    " Az ilyen hirek az egesz ceg hirnevet romba dontik."
    Pontosan ! A VIDEOTON se heverte ki soha a Color Star balhét... Még évtizedekkel utána is "ja a videoton az a robbanós?"
    Majd a Sony-nál is nézni fogják a CD-t... "ja ez az a vírusos CD"... és pont azok fognak a legjobban megijedni tőle, akik tök hülyék mindenhez, és netán potenciális vevői lennének az eredeti Audio CD-nek. Nem mindenki hallgatja asztali Cd-játszókon a CD-it.
    Sokkal többet veszítenek a másolásvédelem miatt elforduló vevők miatt , mint amennyi "bevétel kiesést" a CD másolhatósága jelent.