Berta Sándor

Digitális vízjelekkel a kalózok ellen

Új módszerekkel hirdetett harcot az illegálisan másolt és a fájlcserélő hálózatokon terjesztett játékok, filmek, zenei albumok és szoftverek ellen az MP3 zenei fájlformátumot kifejlesztő Fraunhofer Intézet.

A német intézmény az idei CeBIT-en akarja bemutatni annak a két szoftvernek a prototípusát, amelyekkel véleményük szerint felderíthetők lesznek a szoftverek, a játékok, a zenei albumok és filmek illegális kópiái. A két szoftver ehhez az úgynevezett digitális vízjel-technológiát használja fel. A Fraunhofer Intézet IPSI részlege Merit munkacsoportjának informatikai kutatói az egyik szoftvert képesek "becsempészni" a fájlcserélők közé, ahol a program illegálisan másolt tartalmakat tölt le és a leszedett fájlokban digitális vízjel után kutat.

A digitális vízjel-technológiát néhány portál már alkalmazza Németországban, köztük van a libri.de, a soforthoeren.de és a diadopo. A digitális vízjel alkalmazásának előnye, hogy nem kell azonosítani magát a felhasználót, hanem elég csak a vízjel meglétét bizonyítani. A digitális vízjel még azután is azonosítható, hogyha valaki egy albumot egy analóg mikrofon segítségével átmásol. Ugyanez igaz akkor is, ha valaki lemásol egy videót vagy egy fotót.

A kutatók szerint a digitális vízjel-technológia sokkal megbízhatóbb, mint az eddig alkalmazott bármilyen digitális másolásvédelem és úgymond felhasználóbarátabb is azoknál. Az illető személyeknek ugyanis egy védett MP3-fájl lejátszásához már nincs szükségük drága, az adott DRM-mel kompatibilis készülékre, hanem bármelyik átlagos lejátszón meghallgathatják a kiválasztott zeneszámot. Dr. Martin Steinbach, a Merit munkacsoport vezetője kiemelte, hogy a rendszer nem a fájlcserélő hálózatok ellen akar fellépni, hanem azoknak illegális célokra való felhasználása ellen.

A másik kifejlesztett szoftver képes arra, hogy egy oldalon a különböző tartalmak között feltüntesse azokat, amelyeket illegálisan másoltak le. Így a felhasználók már eleve tudhatják, hogy másolt vagy eredeti felvételt töltenek-e le.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • uniu #22
  Kinek a kopiaja van kint. Aztan megkerdezik azt az ember, hogy ugyan mi tortent a kozben, hogy vele dolgozott... ha meg ha "galadul" ellopta tole vki akkor meg miert hagyta, es jol megb****ak. Igy mar azert jobban fog figyelni mindenki arra amivel dolgozik.
 • blaze #21
  Jogos a kérdés!
 • IoIa #20
  Sosem tagadtam. De nem vagyok sem elfogult, sem elvakult. Egyébként én nagyon kiherélt windowst használok azért, mert a mikorszopsz aljasságainak nem vagyok hajlandó fejet hajtani. Mivel jogszerűen használom a windowst, jogom van szidni is azért, ami nem jó benne.
 • dnes82 #19
  <offtopic>
  Nocsak, a nagy vindozgyulolo vindozt hasznal? :)
  </offtopic>
 • IoIa #18
  Szerintem nem. Csak a szokásos ijesztgetés ez szerintem.
 • IoIa #17
  Ez elég valószínű. A windows media player pont ilyen árulkodós fajta. Többek között ezért sem használom. És persze semmi olyat, ami a wmp-re épül.
 • AgentKis #15
  A lényege szerintem:
  - Ha 1 (védett) vízjelből többet is találnak, akkor ott a jogsértés. Akiknél megtalálják az josértő, mert megosztotta a tartalmat.
  - Akinél nincs vízjel az is bukó, mert ott meg kijátszotta a másolásvédelmet.

  Marad a rádióból felvett számok meg nem osztása...
 • uniu #14
  Lehet, hogy ezert mert mar szep csendben hasznaljak ?:)
 • uniu #13
  Mindenkeppen szoftveres tamogatas kell hozza. Bar ha mozgasvektorokra vagy elessegre tudnal ultetni az infot, az tulelne szoftveres tamagatas nelkul is...
 • csüves #12
  Ollyanm rosz hogy egyes programozók ilyen lehetetlen és fölösleges hülyeségre tosszák el az idejüket