Gyurkity Péter

Új vád a Sony másolásvédelme miatt

Texas állam főügyésze igen komolyan gondolja a kiadó ellen indított pert: a kémszoftver alkalmazása miatt már korábban megindították az eljárást, amely most a vásárlók megtévesztésének vádjával bővül.

Greg Abott főügyész hivatalának weboldalán jelentette be az újabb vádat, amely a neves kiadó ellen indult perben hozhat változást. Eddig ugyanis elsősorban a kémszoftver-jellegű alkalmazás forgalmazása miatt támadták jogi úton a céget, ám ez most kibővült a megtévesztő üzleti praktikák vádjával. Az amerikai államban érvényben lévő rendelkezések megsértése miatt sokan még súlyosabb büntetés kiszabását várják.

A texasi per novemberben indult a Sony BMG ellen, és ezzel Abott az első hivatalos személy volt, aki tettekben is kifejezte nemtetszését a kiadó nem éppen finomkodó eljárása miatt. Bár a cég a botrány kirobbanását követően nyilvánosan is bocsánatot kért, ez nem változtat azon a tényen, hogy több millió rootkittel ellátott album került forgalomba, amelyek a hamarosan felfedezett biztonsági rések miatt igencsak megkönnyítették a vírusírók dolgát. Először kaliforniai felhasználók egy csoportja indított bírósági pert a vállalat ellen, ezt követte Abott, majd egy jogi tanácsadói cég hasonló kezdeményezése.


"A vizsgálat során egyre újabb praktikákat fedezünk fel, amelyek egyetlen célt szolgáltak és ez pedig nem más, mint a vásárlók megtévesztése. Texasiak ezrei válhatnak áldozattá a Sony játéka miatt, amit saját vásárlói ellen folytatott" - jelentette ki a főügyész, hangsúlyozva, hogy a kártékony szoftver még akkor is feltelepült a számítógépre, ha az illető vásárló nem fogadta el a felhasználási feltételeket. A kiadót tehát nem csak azért perelik, mert elmulasztotta figyelmeztetni vásárlóit, hanem azért is, mert a hivatalos forgalmazói csatornákon keresztül értékesített zenei CD lemezeken titokban terjesztett rootkit megfertőzte az otthoni számítógépeket.

Abott ezzel egy időben körlevelet küldött az államban tevékenykedő viszonteladóknak, hogy az 52 albumot tartalmazó lista alapján szüntessék be a fertőzött példányok forgalmazását. A perben felsorolt két törvény megsértése miatt a Sony BMG-t elméletileg akár 120 ezer dollárra büntethetik - tekintve, hogy az államban több tízezer piacra dobott példányról van szó, a teljes összeg egész komoly tétellé dagadhat.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • droland #17
    Tehát ha én írok NEM windows alatt egy olyan progit, ami csak Admin módban hajlandó futni és biztonsági rést tartalmaz, akkor nem én vagyok a béna?

    LOL
  • valaé valaé ná #16
    Az lehet , hogy nem Sony termék, de Ő terjesztette, méghozzá rosszhiszeműen, hiszen előre figyelmeztetve lett. És mint tudjuk az illegális terjesztés komoly bűncselekménynek számit az USA-ban. :)

    Különben amennyire megbütetik, kamatostól fogja később leverni a felhasználókon. Szóval nem kell annyira lelkesedni senkinek.
  • exxile #15
    Höhö! remélem ezek a texasi vadparasztok nem mérik majd szűkmarkúan a büntetést!
  • aaaaa #14
    Nem teljesen igaz... Bocs már késő van...
  • aaaaa #13
    Azért ez teljesen igaz. A Sony árulta ezeket a a lemezeket, semmi szükség nem volt a rootkitre egy sima Audio CD-nél, a saját kapzsiságágukon kívül...
  • asysoft #12
    "A sony viszont a per végén az egészet áthárítja arra cégre aki írta neki ez a hülye rootkitet MERT AZ NEM SONY TERMÉK :))))"
    Ez legyen a legnagyobb öröm az életben
  • Kannibal #11
    Hogy hárítaná át? Nem az a cég adta ki a cd-ket, hanem a Sony.
  • Le Kurde #10
    ezt hívják üldözési mániának, kezeltesd magad
  • Yfel #9
    "A mikrofos rugdossa a sonyt a talpnyalóin és lefizetett bíróin keresztül rendesen..."

    Vedd be a nyugtatodat es aludj egyet :o)

    Y
  • strogg #8
    Azért mostmár kezd érdekelni ez a másolásvédelemi rootkit. Nincs valakinek ilyen lemeze kölcsön? Nagyon érdekelne, hogy linux alatt hogyan viselkedik. Nem is látom a Cd-t, vagy egyszerűen csak nem töltődik be a másolásvédelmi cumó (logikusan ez történik). De kíváncsi lettem.