Gyurkity Péter

Peren kívül fizet a Sony a másolásvédett lemezek után

Megállapodással zárulhatnak a kiadó ellen indult perek, mivel a Sony BMG úgy tűnik fejet hajt a követelések előtt. A kifogásolt CD lemezek visszahívása mellett kárpótolná a vásárlókat a kényelmetlenségért.

A Sunbelt Software oldalán megjelent bejegyzés a New York-i kerületi bíróságra benyújtott előzetes megállapodás részleteit tartalmazza. Ebben a kiadó ígéretet tesz a rootkitet rejtő másolásvédelemmel ellátott zenei albumokat, sőt, díjmentesen kicserélné azokat, és egyéb kompenzációkat nyújtana vásárlói számára. Ezzel remélik lezárni az igencsak kényelmetlenné vált ügyet, amely világszerte nagy port vert fel.

Emlékezhetünk arra, hogy a rootkit felfedezését követően több személy, csoport, sőt egyes államok is bírósági pert indítottak a Sony BMG ellen. Ebben kártérítést követeltek a megvásárolt albumokért, illetve felelősségre szerették volna vonni a céget, amiért elhallgatta vásárlói elől a rootkit jelenlétét a lemezeken. Greg Abott, Texas állam főügyésze legutóbb újabb váddal egészítette ki a korábban megindult pert, és felhívta a figyelmet arra, hogy a kiadónak a megtévesztő üzleti praktikák miatt is felelnie kell. A cég az XCP-vel 2,9, MediaMaxszal pedig 7 millió lemezt adott el. A megállapodásban foglalat kártérítés és kedvezmények akár 50 millió dollárba is kerülhetnek.



A szinte egy időben indult eljárásokat december 1-én összevonták, amelynek értelmében magánszemélyek egy csoportja saját nevében, valamint hasonló helyzetben lévő, ismeretlen károsultak szélesebb csoportjának minden tagja nevében érvényesítik az igényt. A most javasolt megállapodás így a teljes csoport összes tagjára kötelező erejű lesz, amennyiben elfogadják. A részletekről a Sunbelt Software oldalán tájékozódhatunk, ahol a teljes dokumentumot is letölthetjük. Eszerint a Sony BMG ígéretet tesz az XCP és MediaMax szoftverrel ellátott CD lemezek gyártásának beszüntetésére, illetve előbbi típus visszahívására. Az eredeti szoftvert eltávolító frissítést tesz közzé saját oldalán, és az elkövetkezendő két évre nézve a vásárlók érdekeit szem előtt tartva módosítja gyakorlatát.

A kiadó lemond továbbá az XCP és MediaMax CD-k esetében alkalmazott felhasználói licenc kitételeiről, és felhagy a személyes jellegű információk begyűjtésének gyakorlatával, amelyet eddig az érintett személyek jóváhagyása nélkül végzett. Készpénzzel, valamint ingyenes cserealbumokkal kárpótolja az ügyben érintett vásárlókat, továbbá lehetővé teszi a megvásárolt albumok zeneszámainak MP3 formátumban történő díjmentes letöltését.

A megállapodás véglegesítésével a kiadó valószínűleg végleg maga mögött hagyhatja a kellemetlen ügyet. Egy kis szerencsével - a jelentős engedmények révén - nemcsak a vásárlók elégedettségét biztosíthatják, de talán még a cég iránti bizalmat is helyreállíthatják.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • k0zi #7
    Szerintem az hogy több millió ember gépét teszik sebezhetővé a hackerek számára, bőven kimeríti a terrorcselekmény fogalmát :)
    Múltkor mi volt? Egy looser DDoS-olt egy katonai bázis szerverét, és most meg 50 évre akarják lesittelni terrorcselekmény miatt. Pedig szerintem fele akkora kárt nem csinált mint a Sony.
  • tomo #6
    érdekes, a sonyt miert nem nevezték még terrorista cégnek?

    ennel sokkal kevesebbert is terroristanak belyegeznek egy fileletoltogetot...
  • Sanyix #5
    Ezaz, sonyék rohadt férgek.
  • ThomasTheKoRner #4
    "Ne lopj, az állam nem szereti a konkurenciát..."

    Ez tetszik...
  • k0zi #3
    hmm, van egy cég amelyik a felhasználók tudta és beleegyezése nélkül olyan szoftvereket telepít a gépükre, amelyek károsíthatják azt. Ez szerintem bőven kimeríti a vírusírás fogalmát. Volt is róla szó, hogy esetenként valami 150000$-os büntetést kell kiszabni a cégre, mert ugyanebben a törvényben az illegális letöltésekért ennyit kell fizetni.

    Nos teszem azt én letörlöm azt a védett tartalmat amihez illegálisan jutottam és mondjuk kifizetem a jogtulajdonosnak a DVD árát, akkor vajon elengednék a büntetést? Hát a nagy büdös l***szt!
    A nagy Sony szépen lekenyerezte az amerikai kormányzatot, a felhasználók szemét meg kiszúrja pár dollárral.

    Ne lopj, az állam nem szereti a konkurenciát...
  • roliika #2
    Mit szívnak szerencsétlenek...
  • Zedas #1
    "és az elkövetkezendő két évre nézve a vásárlók érdekeit szem előtt tartva módosítja gyakorlatát"

    Édi.