Berta Sándor

Új szoftver az internetcenzúra ellen

Kanadai kutatók által kifejlesztett program segítségével lehetővé válik a különböző online cenzúra-rendszerek kijátszása és ezáltal adatok, információk küldhetők bármelyik, virtuális vasfüggönnyel elzárt országba.

A Torontói Egyetem kutatóinak célja az volt, hogy a jövőben bárki eljuttathasson digitális üzeneteket azokba az államokba is, ahol a hatóságok megpróbálják különböző szűrőkkel és más megoldásokkal lehetetlenné tenni az ott lakók országhatárokon kívülre történő kommunikációját. A Psiphon nevű szoftver úgy nyújt védelmet, hogy megzavarja a szűrőket, így használata esetén azok nem képesek kimutatni, hogy melyik internetes oldalt is kereste fel az adott felhasználó.

A szoftver nem hagy hátra nyomokat és lehetővé teszi, hogy bárki egy ellenőrzött számítógépről is - titkosítva - tetszőleges számú és méretű információt küldjön egy nem ellenőrzött PC-re. Ehhez csupán egy, a szabad világból származó partnerre van szükség, aki jelszót és felhasználói nevet biztosít a kiberdisszidens számára. A Psiphon segítségével egyfajta adatküldő közösség jöhet létre és az adott információkat a közösség minden tagja megkaphatja. Ahhoz, hogy elkerüljék a lebukást, korlátozni lehet, hogy az egyes csapatok tagjai milyen adatokat - például csak szöveges dokumentumokat vagy fotókat - küldhetnek tovább.

Történjen bármi, a kutatók állítása szerint az alkalmazott titkosítás mindenképpen biztonságot nyújt a levelezésben résztvevők számára. Érdekesség, hogy a szoftver az információk továbbítására a számítógépek 443-as portját veszi igénybe, amelyet világszerte általában a pénzügyi tranzakciók lebonyolítására szoktak használni. "Amíg egy ország nem akarja teljes mértékben leállítani az online pénzügyi tranzakciókat, addig nem tehet semmit programunk ellen" - nyilatkozta Ronald Deibert professzor, a Torontói Egyetem Citizen Lab nevű projektjének a vezetője.

A kanadai szakemberek a tervek szerint előbb az idén májusban megrendezendő, a véleményszabadság mellett kiálló Nemzetközi PEN Kongresszuson fogják bemutatni a Psiphont, majd bárki számára elérhetővé fogják tenni az első cenzúra-ellenes szoftvert.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • buran #18
  Aha, és a véletlenszám kulcsot hogyan juttatod el? Ennek a gyakorlati haszna sokkal kevesebb, mint az RSA-é. Még annyit tennék hozzá okosan, hogy a generált nagy számok nem teljes biztonsággal prímek, ugyanis ha teljes biztonsággal akarnánk előállítani, akkor az is igen sokáig tartana (gyakorlatilag mintha megtörni akarnád). Emiatt vannak a prímtesztek, amik csak bizonyos hatásfokkal meg tudják mondani egy számról, hogy az most prím-e vagy sem.

  Ja, és a 443-as port nem a "pénzügyi tranzakciók portja", hanem a HTTP over SSL; a tranzakció a távoli bankban megy, a gépről csak a kérés megy át a tranzakció végrehajtására. A bankok közötti tranzakcióknak meg semmi köze az Internethez.
 • Komolytalan #17
  Olvass utána. A kvantumszámítógép csak álom, lehet hogy az is marad örökre. Elméletileg rengeteg műveletet tud elvégezni egy ütemciklus alatt, de pl. arra senki se tudja a választ, hogy a haszos és haszontalan műveletek eredményét mivel válogatják szét (másik kvantumszámítógéppel, lol). Másrészről eddig kb annyit sikerült elérniük, hogy egy 2 qbites "gépet" építettek, aztán annyi. Ezzel jól össze lehet adni 0-3 között a számokat, persze az eredmény az szintén 0-3 közötti lesz, túlcsordulást nem jelzi. Ja, és válogasd ki hogy melyik eredmény melyik bemenethez tartozik, mert ugye még erre sincs módszer.
 • dávidb #16
  ez egy kuvantoszámitogépnek semmivdelse jóbb
 • wanek #15
  "A kanadai szakemberek a tervek szerint előbb az idén májusban megrendezendő, a véleményszabadság mellett kiálló Nemzetközi PEN Kongresszuson fogják bemutatni a Psiphont, majd bárki számára elérhetővé fogják tenni az első cenzúra-ellenes szoftvert." - ez már kicsit régi történet...
  Itt bővebben lehet olvasni:
  http://www.third-bit.com/2004-fall/psiphon_ae.html
 • wanek #14
  Hol olvasható egy "kvantumszámítógép" teljesítőképességének a specifikációja? Hol van működő "kvantumszámítógép"?
 • dez #13
  Ez egy kvantumszámítógépnek semmiség... Komolyan.
 • bokonon #12
  Valóban az xor-os megoldás az egyetlen törhetetlen, viszont nem is használható nyilvános kulcsú titkosításra, pontosan azért mert csak egy kulccsal lehet visszafejteni, azt meg nem szívesen küldözgeti el az ember a neten.
 • Caro #11
  Egyébként pont erről ment a vita múltkor, hogy nem lehet annyi idő alatt letesztelni egy megfelelő hosszúságú prímet, annyi idő alatt, amennyi alatt a programok generálják a kulcsokat.
  És ha pl. az egyik prím kicsi, akkor is pillanatok alatt törhető. Meg ha nem prím akkor is.
  Egyébként én megnéztem a prímek összege sorozatot(tehát egy adott prímig az összes prím összege), és eléggé egy hasonlított egy görbéhez. Bár fittelni nem tudtam.
 • Caro #10
  Pont ezt írta a könyv is, de ez akkor sem jelent biztonságot!
  Ha egyszer találnak egy gyors prímteszt módszert, vagy egy gyors prímtényezőkre bontás módszert, akkor már törhető.
  Én is csak azt állítottam, hogy matematikailag nagyon egyszerű feltörni.
  Shannon bebizonyította, hogy csak a one-time-tape titkosítás teljesen biztonságos, ahol egy xor algoritmussal titkosítanak, de a kulcs olyan hosszú, mint az adat, és véletlenszámokból áll(valódiakból).
 • Reggel #9
  Ez mind szép és igaz amit írtok, de egy valamit elfelejtetek. Szerintetek az USA kormánya miért hírdet meg, olyan versenyeket hogy ha megtalálod az első 1 millió számból álló prímet akkor kapsz 1 millió dollárt mondjuk?