Gyurkity Péter

Enyhít a cenzúrán a Microsoft

A támadások kereszttüzében álló szoftvercég bejelentette, hogy változtat a kormányzati cenzúrával kapcsolatos politikáján, és kizárólag az adott országban, bírósági végzésre hajlandó eltávolítani a kifogásolt tartalmakat.

A probléma az MSN Spaces oldalain publikált internetes naplókkal, vagyis blogokkal kapcsolatban merült fel: nemrég kormányzati kérésre eltávolították egy kínai újságíró kritikát tartalmazó bejegyzéseit, sőt, letiltották a hozzáférést a naplóhoz. Az ezt követő tiltakozáshullám - és közvetve a Google ügye - késztette arra az amerikai céget, hogy újragondolja politikáját, és némileg szigorúbb feltételekhez kösse a tartalmak eltávolítására vonatkozó hatósági óhajok végrehajtását.

Lisszabonban, kormányzati tisztviselők és közösségi vezetők előtt tartott beszédében Brad Smith, a Microsoft alelnöke megerősítette, hogy az internetes naplókat az információáramlás fontos eszközének tekintik, és felülvizsgálják az MSN oldalain alkalmazott eddigi gyakorlatot. Elsőként a helyi hatóságok által kifogásolt tartalmakról szólt, és elmondta, hogy a továbbiakban két esetben korlátozzák a hozzáférést: ha olyan bírósági végzést kapnak, amelyből egyértelműen kiderül, hogy az adott írás a helyi törvényekbe ütközik, illetve, ha a szerző megsérti a felhasználási feltételeket. Az érintett tartalmak ugyanakkor a világ többi részéből továbbra is elérhetők lesznek, a hozzáférést tehát csakis az adott országban tiltják le. Emellett igyekeznek tájékoztatni a szerzőket, és megindokolni a korlátozást.

"Új keretet és új szabályokat szeretnénk életbe léptetni" - jelentette ki Smith, és egyben megvédte a kínai újságíró írásával kapcsolatos döntésüket, mondván, hogy az általuk illetékesnek talált Sanghaji hatóság felkérésére távolították csak el az oldalt. Rögtön hozzátette azonban, hogy ezentúl mindenki számára világos és egyértelmű lesz, hogy mi miért történik. A kontinensnyi országban körülbelül 3,3 millió internetező veszi igénybe az MSN Spaces szolgáltatásait, ami nyilvánvalóan még a Microsoft számára sem elhanyagolható adat.

A szoftvercég esetében tavaly júniusban robbant ki a botrány, amikor kiderült, hogy együttműködnek a kínai hatóságokkal, és cenzúrázzák a szolgáltatás révén létrejött weboldalakat. Mellőzendő kifejezésnek számít a "demokrácia", az "emberi jogok" vagy Tajvan függetlensége; beírásukkor a tilalomra figyelmeztető üzenet jelenik meg. Mindazoknak büntetésre kell számítaniuk, akik lehetőséget adnak a központi hatalommal szemben kritikus megjegyzések, vélemények beírására.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Darth Sith #1
    "adott írás a helyi törvényekbe ütközik, illetve, ha a szerző megsérti a felhasználási feltételeket."
    Kínaiak úgyis kitalálnak erre is valamit...