Gyurkity Péter

Cenzúráz a kínai Google

A keresőcég nem is tagadja, hogy nemrég beindult kínai oldalukon cenzúrázzák a keresések eredményeit. Indoklásuk szerint - a többi keresőhöz hasonlóan - szükségük volt erre, hogy megjelenjenek az ázsiai országban.

A Google tegnap vázolta a helyi kínai oldalon életbe léptetett megszorító intézkedéseket, amelyekkel a hatóságok által támasztott feltételeknek igyekeznek megfelelni. Leszögezték, hogy továbbra is betartják az ázsiai ország előírásait és együttműködnek a hatóságokkal. Ennek közvetlen eredménye, hogy az ottani felhasználók kereséseiknél nem láthatnak minden eredményt, mindössze egy figyelmeztető üzenetet, amely alapján tudhatják, hogy meg kell elégedniük a korlátozott működéssel.

"Az egyes országok - nem csak Kína - piacán történő megjelenéskor egyensúlyba kell hoznunk eredeti célkitűzéseinket a helyi feltételekkel" - így fogalmazta meg a cenzúra bevezetésével kapcsolatos döntést Andrew McLaughlin, a Google tanácsadója. Elmondása szerint a Gmail és Blogger szolgáltatások egy ideig nem lesznek elérhetők az új oldalon, egészen addig, amíg "megfelelő egyensúlyba" hozzák azokat. Ezzel végérvényessé vált, hogy az amerikai cég - vetélytársaihoz hasonlóan - lepaktált a kínai kormánnyal, és a piaci terjeszkedést fontosabbnak nyilvánította az etikai kérdéseknél.

A keresőt fejlesztő cég már hosszú ideje több problémába ütközött Kínában. 2004 végén a Google News cenzúrázása kavart nagy port, tavaly októberben pedig Tajvan hovatartozása miatt tört ki nagy felháborodás. Maga a Google soha nem helyezkedett nyíltan szembe az ázsiai óriással, és a Riporterek Határok Nélkül szervezet már korábban azzal vádolta meg a céget, hogy a jövőben is fejet hajt majd a helyi akarat előtt. Margot Wallström, az Európai Bizottság alelnöke nemrég éles kritikával illette az együttműködő nyugati cégeket - ebből is láthattuk, hogy a Google nincs egyedül, sőt, minden fontosabb vetélytársa - Microsoft, Yahoo - is hasonló döntésre jutott.

A meghunyászkodás azért is érdekes, mert a Google nem is olyan rég élesen szembehelyezkedett az amerikai kormány azon kérésével, amely a keresési adatok kiszolgáltatására vonatkozott. Szergej Brin, a cég társalapítója időközben a Reutersnek úgy nyilatkozott, hogy a döntés fájdalmas, de szükségszerű volt. A korlátozott információáramlást ugyanis jobbnak ítélték a semminél, és a "Nagy Tűzfal" megkerülésére nem kínálkozott lehetőség.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Hegyikecske #18
    google, na szép :( Sose jó ha ekkora hatalom bvan egy cég kezébe.. Jut is eszembe a yahoo meg hasonló keresőkkel mivan? ha csak egyet cenzúráznak akko azzal nem mennek sokra
  • dnes82 #17
    Az ilyen hozzaallas szuli a diktaturakat.
  • dnes82 #16
    Tisztaban vagy a jogallam fogalmaval?
  • Giorgiooo #15
    elvegre a net az nem kinai talalmany. nincs joguk modositani rajta.
  • Giorgiooo #14
    a kommunizmusal az a bajom, hogy semmibeveszi a magantulajdont. ha en a csaladomtol orokoltem mondjuk egy gyarat, es szarok a tobbiekre, akkor hogy jon ahoz az allam hogy elvegye tollem?

    szerintem meg az internet egyforma kell legyen az egessz vilagon. ha jo az europai embernek akkor jo kell legyen a kinainak is, cenzurazatlanul.

  • NFP #13
    normális emberek ezt is teszik, amit írsz.
    csak kevés őrült gondolkodik máshogy, mint te.

    de kínában akkor is a kínai törvényeket kell betartani, a google vezetői helyében én is pontosan ugyanezt tenném.
  • P3h3ly #12
    khm, az oroszoknál is hasonló a hatalmi helyzet, meg arra is fogadni mernék hogy az amcsiknál sincs minden rendben, szóval lehet fikázni Kínát, de máshol se sokkal jobb a helyzet, csak ők legalább felválallják hogy szarnak az emberi jogokra.
    kommunizmus: mi is a bajod vele?
  • Darth Sith #11
    sok köcsög kínai, mindent cenzúráznak, nehogy vki egy szót is merjen szólni a köcsög, kommunista-diktatúra ellen..

    Az is tuti, hogy ezt a cikket, kínában nem tudnád elolvasni.. :)
  • HuAn82 #10
    Amivel sz@rik a világra.
  • Giorgiooo #9
    helyesbitek. Kina nem a vilag szegyene. hanem a vilag segglyuka.