Berta Sándor

Kínai kiberdisszidens blogját kapcsolta le a Microsoft

Ismét áll a bál a nagyvállalatok és az internetes naplóírók között. A blogerek szerint ugyanis a Microsoft, vagyis az MSN vezetői lekapcsoltatták egy kínai ellenzéki aktivista blogját.

Rebecca MacKinnon azzal vádolta meg az MSN-t, hogy szilveszterkor mindenfajta előzetes értesítés nélkül lekapcsolta a világhálón a Michael Anti-ként tevékenykedő Zhao Jing kínai kiberdisszidens blogját. Az MSN Spaces szolgáltatás keretében működő naplóban Zhao Jing többször is élesen bírálta a kínai kormányt. Rebecca MacKinnon - aki többször is személyesen találkozott kínai blogerekkel - elmondta, hogy az MSN intézkedésére minden bizonnyal a kínai kormány felszólítása nyomán került sor. A nő szerint az MSN azért működött együtt a kínai hatóságokkal, hogy ne veszélyeztesse az országgal folytatott üzleteit.

Az esettel Robert Scoble, a Microsoft fő fejlesztője, elismert bloger is foglalkozott. A szakember szerint az ügy roppant kínos és mint a redmondi konszern alkalmazottja rendkívül szégyelli magát az MSN ilyen lépése miatt. Scoble egyébként tiltakozott az MSN-nél a lépés miatt és ezután felajánlotta Zhao Jing-nek, hogy a jövőben nyugodtan publikáljon az ő Scobleizer nevű blogjában. A kínai kiberdisszidens nem várta meg, hogy az MSN visszakapcsolja-e a blogját, hanem úgy döntött átköltözik a Blog City nevű amerikai blogszolgáltató oldalára.

Ez már nem az első összezördülés, korábban a Yahoo-t és más cégeket is támadások értek ilyen és hasonló (például cenzúrázási) intézkedések miatt. Az eset érdekessége, hogy néhány hónappal ezelőtt derült ki, hogy az MSN kínai megfelelőjének blogoldalán külön cenzúrarendszert építettek be, ami a tiltott szavak (például Tibet vagy Falun Gong) esetén azonnal egy hibaértesítés jelenik meg.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • P3h3ly #20
    Tény, a csávókám elcseszte hogy MS blogot csinált. Tény, az MS még jobban elcseszte, ugyanis szép csendben is törölhette volna, egy olyan felszólalással hogy "bocsi elromlott az egyik szerverünk".
    Amúgy mellékesen megjegyzem, hogy a demokrácia mint olyan, igen kevés helyen létezik. Ugyanis mindenhol jelen van az az elv hogy "mindenki egyenlő, egyesek egyenlőbbek a többieknél" :P Az amcsiknál, kínaiaknál, NÁLUNK! Csak hogy példát is említsek, a közelmúltban (talán még most is?), a politikusokat nem lehetett megszondáztatni hogyha a rendőr megállította őket...
  • Macc #19
    "Mint ha Észak - Koreának adnánk el atombombát, azt utána azt mondanánk, hogy bocs de k*rva nagy pénz volt benne, nem hagyhattuk ki. :)"

    Hat es igy is lesz:D
  • Macc #18
    Pontosan. Ez nem becsulendo, de lazan megteheti a srac, hogy egy fuggetlen blogszolgaltatast hasznaljon, aki tesz a kinaiakra. Nem nagy ugy.

    MS-nek meg tenyleg van vesztenivaloja, mert neki csak a penz szamit...
  • Szefmester #17
    Már bocs de szerintem ne mondják meg nekem hogy mit mondhatok, és mit nem. Az Internet "nemzetközi" vagy tévedek? tehát érvényesül rajta a szólás szabadsága, vagy nem?
  • pemga #16
    Szerintem a fickó követte el a hibát, azzal, hogy az MS-nél kezdett blogolni. Mind az MS mind a Yahoo már zárt be politikai okokból blogokat. Sokkal nehezebb lett volna ezt elérni total ismeretlen cég távoli szerverén, mint egy nagynál, akinek ráadásul erős gazdasági érdekei vannak. De ez benne is van a franciák hogyan-blogoljunk-érzékeny-helyeken kézikönyvében :).
  • Mr Gumby #15
    A komcsi vezetésnek is végsősoron gazdasági érdek a másként gondolkodók elhallgattatása. Akkor ők sem hibáztathatók, ugye? :) Az MS ez utóbbi lépése alapján nyugodt szívvel kimondható, hogy kihez lojálisak. Ez persze lelkiismereti kérdés. Mint ha Észak - Koreának adnánk el atombombát, azt utána azt mondanánk, hogy bocs de k*rva nagy pénz volt benne, nem hagyhattuk ki. :)
  • NEXUS6 #14
    Most akkor hogy van ez?

    Van egyszer Kina, akik a "gonosz tengelyével" szorosan együttműködve ad át nukleáris és rakéta technológiákat és emellett látványosan tesz bizonyos nyugati emberjogi normákra.

    És van az M$ aki mellett nem egyszer kiálltak az amcsi politikusok, pl a kormány képviselői, és ilyetén alkalmasnak találtattak arra hogy nemzetközi szinten képviseljék Amerikát.

    Ezek szerint ez az "Amerika", amikor az üzleti érdekei úgy kíívánják, akkor nagyívben tesz azokra az elvekre, amikre hívatkozva mások orrát beveri?

    Érdekes, bár ez nem sok embernek meglepetés, ugye.

    Nincs csupán gazdasági érdek, mert ugye Marxék óta eléggé elfogadott tény, hogy a politika a gazdasági érdekekben gyökerezik.

    Szal igen is van politikai jelentősége annak, hogy az M$ mit csinál egy bloggal.
  • BiroAndras #13
    "Szerintem gáz, ha egy nagycég látványosan állást foglal az egyszeri ember és az állam, vagy valamely más nagy szervezet vitája kapcsán, általában az utóbbi mellett."

    Nem foglalnak állást. Csupán a gazdasági érdeküket védik azzal, hogy egy olyan országgal működnek együtt, ahol 1.3 milliárd vásárló, és olcsó munkaerő él.
  • csjani #12
  • csjani #11
    rohadt komunistak