Gyurkity Péter

Gates: most nem lényeges az EU-MS vita

A Microsoft elnöke viszonylag jelentéktelennek minősítette az Európai Bizottság és saját cége között hosszú ideje húzódó vitát - a lisszaboni találkozón elhangzott beszédében az új technológiák jelentőségéről beszélt.

A Reuters arról számolt be, hogy Bill Gates a lengyel TVN 24 csatornának adott interjúban nem sok jelentőséget tulajdonított a 2004 eleje óta húzódó vitának, amelyben monopóliumra törekvő lépései miatt próbálták felelősségre vonni a szoftvercéget. Véleménye szerint ez a küzdelem meglehetősen kis szeletét takarja a 25 tagállamból álló Európai Unióval ápolt kapcsolatuknak, amely jelenleg kitűnő. "Az összkép fantasztikus. Ma a vitának nincs nagy jelentősége" - jelentette ki Gates a televíziónak.

A testület legutóbb januárban foglalkozott a Microsoft ügyével, amikor is az újabb vádak ellenére ismét haladékot biztosított a cégnek, hogy bebizonyítsák, valóban hajlandók együttműködni, és a vita elhúzódása nem szándékos részükről. A redmondi óriás nem sokkal ezután meglepő lépésre szánta el magát, és felajánlotta, hogy nemcsak az ügyben érintett anyag, hanem a Windows Server 2003 operációs rendszer teljes forráskódjába is betekintést nyújt a bizottság és a konkurens cégek számára. Az ajánlat váratlanul érte a testületet, ám igyekeztek leszögezni, hogy ez még nem jelenti automatikusan az ügy lezárását. Tovább vizsgálják, hogy a meglepő ajánlat valóban megoldást jelent-e.


Gates és Jan Muehlfeit, a Microsoft EMEA alelnöke Lisszabonban

Időközben már véget ért a Microsoft lisszaboni rendezvénye, amelyet kifejezetten kormányzati vezetők számára hirdettek meg. A portugál fővárosban - ahol az Európai Unió gazdasági lehetőségei volt az egyik fő téma - maga Bill Gates is megjelent, és záróbeszédében ezúttal is az új technológiák jelentőségéről, szerepéről ejtett szót. Igen kedvező folyamatként értékelte, hogy az egyes kormányzatok egyre nagyobb jelentőséget tulajdonítanak a szélessávú internetnek, pontosabban az olcsó, elérhető hozzáféréseknek, illetve az iskolai informatikai rendszer kiépítésének, fejlesztésének. Kiemelte egyúttal tevékenységeink digitalizálódását, a nagy felbontású tartalmak terjedésének fontosságát, valamint a marketing, a reklámipar lassú változását. Megemlítette, hogy a végső cél a hagyományos úton igénybe vett szolgáltatások megszüntetése, hogy az elektronikus ügyintézés dominálja mindennapjainkat.

A találkozón Kovács Kálmán informatikai és hírközlési miniszter is részt vett, és tárgyalásokat folytatott Bill Gates-szel egy Internet Irányítási Fórum, illetve egy ezt működtető ENSZ iroda felállításáról Magyarországon. Az ENSZ Tuniszban döntött egy Internet Irányítási Fórum, illetve egy ezt működtető ENSZ iroda felállításáról - ennek helyszínéül Kovács Kálmán Magyarországot javasolta.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • strogg #15
    Azért ez nem ilyen egyszerű. Az eu megpróbál megszabadulni az m$ nyűgtől, ez vili. de ez enm megy egyik napról a másikra. arról nem si beszélve, hogy nincso lyan jogi eszközem int pl: kínának, hogy; ezt használod, és punk tum. Ugyanis demokratikusabban működik mint kína. De sima ügy, hogy elég csak egy olyan büntető határozatot hozni, hogy nem adhat el európában IE -vel szerelt windows-t. Erre az m$ mit lépne? Pereskedés lenne, ami időhúzás szempontjából az m$-nek kedvez.
    És nem vagyok biztos benne, hogy hozhat (van-e jogi lehetőség arra) olyan döntést, hogy at ermék értékesítést felfüggeti az ítélethozatalig. szóval nehéz ügy, és senkinek nem használ. A kibúvó egyedül az alternatívák durva megerősítése, hogy ne legyen kiesés. Magyarán lassan megfojtani...
  • prezideente #14
    Hát nem tudom...
    Nem hinném hogy az EU versenybizottságát a MS meg tudná szivatni... Mégis hogy? Persze biztos tudja de szerintem az EU meg egyszerűen vált talál alternatívát vagy valami... Az EU könnyebben mozog mint a MS kétlem hogy politikailag vagy más hatalmi tekintetben a MS labdába tudna rúgni Steve B még hazánk S*ét is olyan csillogósra nyalta a stoftverszabaalmakért hogy csak na...
  • strogg #13
    Ez így igaz.
    Koerában azért többo k is van amiért meglépték ezt. Gondoljunk csak a redflag linuxra, vagy az ázsiai közös linux alapú OS fejlesztésre. Európában nincs ilyen összefogás a linux irányába. Arról nem is beszélve, hogy valszeg felfogták amit az IHM-nek még nem sikerült. Az informatikai felzárkózásukat nagyban nehezítené a drága szoftver. És van még egy ütőkártyájuk: A hardverek döntő többségében made in china v. tajvan.
    Az Európai helyzet igazából sokkal haloványabb. Itt egy OpenDocument, és néhány bírság amit feltudnak mutatni. Nah meg a keménykedés. Az biztos, hogyha az m$ és az EU durván összeugranak az egyiknek sem jó, de az m$ fog a végén jobban ráfaragni. Ezért feszítik a húrt amíg lehet, de biztos vagyok benne, hogy vissza fognak táncolni egy idő után. (saját jól felfogott érdekükben).
  • prezideente #12
    szerintem a nyelvmunkájuk így is elég erős ha csak arra gondolunk hogy Steve Balmer EU-s körutat csinált már akkor amikor arról akartak szavazni hogy Európában lesznek e szoftverszabadalmak mert nekik az sok pénz azért már akkor megcsillogtatták s*nyalási tehetségüket és amúgy szerintem már most erősebbek a MSnál csak nagy poénból nem szivatgatják a MSot mert hát az emberek nagyrésze windowst használ meg minden de ha arra kerül a sor akkor nagyon meg tudnák ha akarnák (látsd: Korea azért az nem semmi amit ott csinálnak). Amúgy azon kívül a BG nyomja az agyát hogy mennyire nem lényeg sztem neki nincs olyan nagy hatalma hogy valóban is lesz**ja az EU-t. Lehet hogy sok pénzük van de amikor gondolkodtak rajta hogy perelik az applet mert a szabadlmaik vonatkoznak az iPodban használt technológiákra is az apple kijelentette hogy akkor leállítja a szolgáltatásait a winhez meg ráadásul a MSnak van része az appleből is meg minden....
    Szóval csak azt akartam ezzel a kissé zavaros mondattal mondani hogy Billiék 2 Ft-ért a kecskét meg... és ezek tudnák egymást keresztbe szivatgatni ha akarnák
  • strogg #11
    Ki is fog ami azt illeti. Valóban a keménykedésről van szó, mitn írtam. (és ti is írtátok.)
    Az m$ zsebébe vándorló összegek igen súlyos méretekben kormányzati, és hivatali megrendelések. Elég csak ezt megpofozni, és (vagy) az OEM win, office értékesítést megregulázni. Ez olyan sámli, amit ha kirúgnak az m$ alól kérdőjeles lehet számukra az európai piac. (mitn ahogy ázsiában is gondban vannak. És itt nem koreára, hanem kifejezetten kínára gondolok). Ha én lennék Steve B. Vagy BG helyében, tükörfényesre ny**nám a se**üket. Mert elöbb-utóbb erősebbek lesznek az m$-nél.
  • prezideente #10
    Nem olyan nehéz min gondolod.
    Egyszerűen elkezdik ugyanazt mint Korea. Kicsikarják hogy adjnak ki olyan windowst amiben nincs mediaplayer meg explorer meg hasonló MS monopóliumok, és mint azt a Koreai példa is bizonyítja a MS nagyon nem akarta viszont Korea "csak" egy ország de az EU szava kicsit súlyosabb és így a MS vagy kiad egy ilyen windowst, vagy fizet vagy egyszerűen a kormányzati hivatalok bankok és sokan mások -mint Koreában akarják nagyon- függetlenné teszik magukat a windowstól és ez nehéznek látszik de ha az embere nem futtatja a windowsos progikat meg officet hanem talál alternatívát ami akár jobb is akkor nem is olyan nagy gond az átállás.
    Az meg hogy az irodai dolgozók 1 statisztika szerint azért nincsenek teljesen megélgedve a linuxszal mert nem tudnak telepíteni azt amit akarnak és nem találnak meg mindent hogy hogy kell beállítáni hát az meg sztem le van...
    Nehogy már az irodai alkalmazott telepítgessen már levelezőklienst...
    Szóval csak azt akarom mondani és meg ne sértődj és ne mond h hülye vagyok de azért az EU ki tud cs**ni a MStal
  • HuAn82 #9
    Ja!
  • P3h3ly #8
    pontosan!
  • vektor12 #7
    Egészen jó!
    Cool
  • Darth Sith #6
    Nem védem az M$-t, de az EU is elmehet a csöcsbe.. nem tudnak már mibe belekötni, de azért is megakarják mutatni hogy ők a keményebbek.. Meg hogy hogyan lehet Billy-boyt megkopasztani... És ha nem fizet mit csinálnak? betiltják? érdekes lenne. Kb európa elektronikus hálózatának a 95%-ka meghalna. :)