Gyurkity Péter

Gates: 10 évig is húzhatja az ázsiai kalózkodás

A Microsoft elnöke szerint tíz évig is eltarthat, amíg Indiában és Kínában az európai és amerikai szintre szorítják le a kalózszoftverek arányát. Az üzletben állami cenzúra sem lehet akadályozó tényező.

Bill Gates a svájci Davosban megrendezett Világgazdasági Fórumon beszélt a kalózkodás jelentette problémáról, illetve az ágazat fontosabb kérdéseiről. Elmondta, hogy két ázsiai óriás területén még mindig nagyon magas a kalózszoftverek aránya, és ezt még következetes, kitartó munkával is körülbelül tíz évig tart letörni. Nagyjából akkorra valósulhat meg az egyensúly, vagyis az egyes kontinensek közötti eltérés megszüntetése.

"Amíg évről évre előre tudunk haladni, ez a terület kiváló lehetőségeket nyújt majd számunkra" - jelentette ki a Microsoft első embere, hozzátéve, hogy cége eredménye mindkét országban tovább javult. Reményei szerint belátható időn belül India és Kína is megfelelő licencelési gyakorlatot sajátít el, csakúgy, mint azt Dél-Korea és Tajvan tette korábban. Ez utóbbi két országban annak idején szintén kirívóan magas volt az illegális másolatok aránya, de a gazdasági helyzet javulásával sorra megalakultak a helyi szoftvercégek és ez az arány nagyban csökkent. Úgy vélte, hogy a két óriás esetében hasonló folyamat zajlik le, bár kissé lassabban.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!
Klikk a képekre a nagyobb változathoz

Az elmúlt napokban különös figyelmet kapott a Google kínai ügye, miután kiderült, hogy helyi oldalukon cenzúrázzák a keresési találatokat. Gates beszédében erre is kitért, és leszögezte, hogy az állami cenzúra jelenléte nem akadályozhatja meg, hogy kihasználják a helyi üzleti lehetőségeket. Érvelésével gyakorlatilag a keresőcég mellé állt, és persze saját gyakorlatukat is megvédte, hiszen a Google mellett a Microsoftot is hasonló kritika érte. Szerinte az információáramlás, az információ szabadsága jelen van az országban, még akkor is, ha egyes témákat - mint például a Tienanmen téri vérontás - igyekeznek elkerülni, és blokkolják az ezekkel kapcsolatos weboldalakat.

Gates ehelyett az üzleti lehetőségeket, és ezzel kapcsolatban a szegénység elleni küzdelmet emelte ki. Véleménye szerint az ország hamarosan a szélessávú internet-hozzáférések legnagyobb piacává válik majd, amivel egyedül talán India versenyezhet. A helyi internetes közösség jelenleg 111 millió főt számlál, amivel az Egyesült Államok mögött a második helyet foglalják el. Az ebben rejlő lehetőséget igyekeznek kihasználni a többnyire amerikai cégek, és ebben a cenzúra sem lehet akadály.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • strogg #44
    A jogvédők egy jogi fasiszta csapatok. Ez nem új. Inkább aza kérdés, hoyg behódolunk-e nekik, vagy sem. Én nem. Addig nem veszek boltban audio CD-t, amíg ezek garázdálkodhatnak, és a CD/DVD-n rajta a jogdíj.

    Jut eszembe. Nexus6. Készül amit megbeszéltünk. :)
  • sajtos #43
    kicsit orgegszik gates bacsi
  • Skynet85 #42
    Na most derültem egy jót figyelj mester olyan jogászokkal védi magát az asva hogy még egy ma született bárányra is ráhuzzák, hogy egy utolsó szemét láda kalóz aki milliárdos károkat okoz a stúdióknak már bocs, de nem kell nekem ez a langyos szöveg, hogy így legális meg úgy bizonyísd be ehhez vagy milliós ügyvédi gárda kell vagy Isteni csoda nem állok le vitatkozni mert nekem tapasztalataim vannak ezzel kapcsolatban!
  • rigidus #41
    "te nyílván okosabb vagy mint Ő. Ha ilyen okos vagy, miért nem vagy te a világ leggazdagabb embere?"

    Mert kizsakmanyolni a vilagot nem csak esz kell hanem gusztus is.

    BTW, gates a nyilvanossagot vallalo leggazdagabb amerikai. (egyenlore)
  • dez #40
    Ő is egy "dacos hülye", aki azt képzelte, ellene mehet egy (két) birodalomnak. Sikerült, mert érdekes módon nem csak ő gondolta úgy, ahogy.
  • smv #39
    Mindenesetre szerintem tovább is eltarthat, mint 10 év...
  • archkoven #38
    Mikor mondtam én, hogy Linusnak nem számít a véleménye??
  • dez #37
    Aha, Linus sem vitte semmire, és senkit sem érdekel a véleménye... :)

    Szvsz leggazdagabb != legokosabb != legbecsületesebb != leglelkiismeretesebb. :) Főleg az USÁ-ban.
  • archkoven #36
    Amíg ő a világ leggazdagabb embere addig nem valószínű, hogy a szakmában épeszű ember szarna a véleményére. Persze dacos hülyék mindig vannak. Igaz ők soha nem is viszik semmire. Tehát az senkit nem érdekel, hogy ők kinek a véleményére szarnak, ugyan annyira nem érdekel senkit mint a véleményük.
  • Barnagekko #35
    Ez a gyagyás, már megint jártatja a száját... :) Mármint Bill Gates, a marketing zseni. ;)