Napi Online

Napi kétmillió eurós büntetés a Microsoftnak

Az Európai Bizottság napi kétmillió euró büntetést akar kivetni az egyesült államokbeli Microsoftra, ameddig a világ legnagyobb szoftvergyártója nem tesz eleget a bíróság által rárótt kötelezettségnek.

A vállalatnak nyilvánosságra kellene hoznia a Windows forráskódját annak érdekében, hogy más cégek az operációs rendszerrel optimálisan együttműködő programokat tudjanak kifejleszteni szerverekre és PC-kre. Az úgynevezett interoperabilitás megteremtése a Microsoft piaci túlhatalmát volna hivatva megtörni, de Brüsszel megállapítása szerint - amit a felek által közösen kiválasztott monitoring bizottság szakvéleménye is alátámaszt - a társaság által szolgáltatott információk elégtelenek és pontatlanok. A bizottság úgy fogalmazott, hogy a szóban forgó dokumentumok megértésére tett próbálkozás frusztráló, időigényes és végső soron teljesen eredménytelen feladat.

Neelie Kroes versenyügyekért felelős bizottsági tag szerint ilyen helyzetben nincs más választás, mint a napi büntetés kivetésével rákényszeríteni a Microsoftot arra, hogy tegyen eleget a bírósági határozatnak. A vállalatnak január végéig kell válaszolnia a bizottság ellenvetéseire, s ha addig nem teszi meg az elvárt lépéseket, a napi kétmillió eurós büntetés visszamenőleg, november 10-től kiszabható.

A Microsoft egyelőre nem reagált a brüsszeli felszólításra. A bizottság még tavaly márciusban büntette meg 497 millió dollárra a céget erőfölénnyel való visszaélés miatt, s akkor rendelte el a forráskód nyilvánosságra hozását is. A vállalat fellebbezett a döntés ellen, de a bíróság egy évvel ezelőtt helyben hagyta azt.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • sbuci #6
    Szerintem meg hamar jobb belátásra fog térni a Microsoft; ugyanis ekkora terhet nem fog tudni a vásárlóira hárítani... Már éppen itt volt az ideje, hogy megszűnjön ez a titkolózás a win forráskódja körül!
  • enkido #5
    ...mint altalaban mindig most is egy dolog zavar...

    Valaki megtudna vegre mondani nekem, hogy ki kapja a buntetesekbol befolyo penzeket es mire lesznek felhasznalva??? Mert nekem abbol semmi elonyom nincs, ha csak buntetnek, a vegen a microsoft meg rajtam hozza vissza a nyeresegkiesest...
  • HUmanEmber41st #4
    Azért napi 2 milla EU..
    Bár vannak terveik arra, h ingyenessé tennék a windózt, és a reklámbevételekből finanszíroznák a fejlesztést/frissítéseket...
  • BandiG #3
    Nem mind1? Ha kifizeti akkor kifizetteti mindinkivel. ;)
  • tomo #2
    vajon kifizeti ezeket a bunteteseket a microsoft?
    es ha nem, mit lehet tenni ellene?
  • testerlnx #1
    welcome :) Boldog karácsonyt pupákok!