Gyurkity Péter

Meglepte az EB-t a Microsoft ajánlata

Az Európai Bizottságot váratlanul érte a Microsoft forráskóddal kapcsolatos felajánlása, és egyelőre még korainak tartanak egy végleges döntést. Mi több, szerintük ez még nem jelenti automatikusan a problémák megoldását.

A szoftvercég némileg váratlan bejelentéséről csütörtökön számoltunk be. Nem csoda, hogy az ebben foglaltak meglepték a bizottságot, hiszen Redmond a többszörös vádak ellenére nemcsak az ügyben érintett protokollok, hanem a Windows Server operációs rendszer teljes forráskódjának átadásának gondolatát is megpendítette. Felajánlásuk értelmében mind a testület, mind a vitában érintett konkurens cégek hozzáférhetnének a teljes forráskódhoz, és licencdíj ellenében tanulmányozhatnák azt, hogy biztosítsák az eddiginél nagyobb kompatibilitást.

Neelie Kroes az Európai Bizottság részéről elmondta, hogy valóban váratlanul érte őket az ajánlat, ám azt egyelőre vizsgálják, hogy ez valóban megoldaná-e a vitát. Ebben a kérdésben ugyanis korántsem biztosak, és maga a forráskód automatikusan nem oldana meg semmit. „Amikor kezemben tartom majd a részletes anyagot, válaszolni fogok a kérdésekre” - jelentette ki telefonon keresztül Kroes, amivel arra utalt, hogy egyelőre ő is a sajtóközleményből, illetve a Microsoft hozzá eljuttatott, szűkszavú leveléből tájékozódhat. Hozzátette, hogy eredetileg ők sem szándékoztak elérni a forráskód kiadását, amit a Microsoft a Windows operációs rendszer DNS-ének nevez. A bizottság abban továbbra is hajthatatlannak tűnik, hogy a konkurens fejlesztőknek kiterjedt dokumentációra van szükségük.

Ez többek között lehetővé tenné a szükséges szerverfunkciók – például a nyomtatókezelés – tökéletes megvalósítását. Erre a legutóbbi nyilatkozatok alapján a Microsoft is hajlandó: Brad Smith, a vállalat alelnöke teljes technikai specifikációról és háttértámogatásról beszélt, amelynek révén végre az összes vitás kérdést lezárhatják. Kroes azonban nem feltétlenül értett egyet, és hangsúlyozta, hogy továbbra is várják a szoftvercég formális válaszát a decemberben elhangzott vádakra.

Az Egyesült Államokban 2002-ben beindított Microsoft Communications Protocols Program (MCPP) borsos licencdíjért cserében betekintést nyújtott a protokollokba. A mostani ajánlat révén ez a lehetőség az Európai Bizottság és az ügyben érdekelt cégek előtt is megnyitná e lehetőséget – hasonló feltételekkel -, de könnyen előfordulhat, hogy a díjak miatt innen is kritika éri majd a vállalatot.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • prezideente #54
    nem írom le a BeOS-t.
    És csak azt utálom hogy azért anyáznak mert azt mondom a vistától nem kell hasra esni mi a válasz?--> persze a linixban meg a macben minden előbb volt csak nem alkalmazzák(tévedés alkalmazzák is :))...
    Mennyél a linuxos fajtásaiddal...
    Ezt érdmlem ezért?
    mindneki ítélje meg maga.
    Amúgy a linux anyázók sokkal kevesebbet használnak linuxot vagy csak látták vagy olvasták v csak azt tudják h van úgyh ők alaptalanabbul mondhatják ezt...
    Amúgy ellenőroztem a gépem esetében a boot időt a debian azon hozza vissza a winnel szemben hogy amikor a GNOME(/KDE de nem ezt használok) betölt, akkor minden kész van és használhatod win alatt meg hiába van ott a start menü várhacc 2 percet míg a tűzfal meg a vírusirtó bejön és szaggatás nélkül kattogtathatok
  • faz #53
    Én először azért raktam föl, mert nem keresi zseblámpával a startmenüt.
  • strogg #52
    Ezekben a dolgokban egyetértünk:)
    De.
    www.yellowtab.com.
    Azért a BeOS-t még nem lehet leírni :)
    És egyetértek azzal is, hogy nem kell rögtön fikázni. Nem használom, és kész. Ha meg nem használom, akkor miért foglaljak állást? Egy kedves windows fanatic írta ide, hogy anyázzák a wint, de biztosan ott figyel az anyázó gépén is. Eyget kell értsek vele. Win anyázó hozzászólás hiteltelen, ha nem csak nagyon muszájból, vagy játékra van fennt. Magyarán nem a másik Os-t használja a user defaultból.

    Egy win alapú iroda a leírt összetevőkkel kb: 150e gépenként. :) Érdekes lenne felállítani egy 10 gépes irodát.
    És azt is szoktam mondani viszont a linux anyázóknak, hogy ha a bundestag-nak jó, kína, és a fél világnak bejön, lehet pistikének is elég lesz:)
  • prezideente #51
    igazság szerint én eleinte teljesen meg voltam elégedve a winnel....
    Úgy gondoltam természetes hogy lefagy és a kékhalál se idegesített eleinte.
    Aztán a bátyám ismerkedett a linuxszal és felrakta a gépre. És elcsodállkoztam hogy "jéé nem fagy nincs kékhalál gyors is meg stabil is".
    Innentől kezdve kezdtem egyre jobban unni hogy a win szétfaggya az agyát és ajáték másfél óra múlva szaggat mint az állat miért? mert a win 1re jobban eszi le a memóriát és ezért újra kellett indítani.
    Meguntam láttam hogy van más ami jobb nála.
    ÉS mostmár csak játékra használom a wint.
    Linus tényleg nem konkurencia akart lenni csak jobbat akart magának és akinek kell mint az akkori elterjedt os(a DOS).
    Amúgy nem belekötni akarok de a BeOS-t tudtommal már nem fejlesztik... a Solaris/OpenSolaris-on gondlkoztál már :)?
    Amúgy semi bajom a winnel amíg nem kell használni.
    De ha 1 hozzászólásban annyi tmondok hogy szerintem vannak dolgok amit a vistához az OS Xből vették az ötletet meg hogy szép meg jó de hasra nem kell esni tőle azért még jó lenne ha megkapnék 1 emberi hangot és nem azt kapnám hogy a linuxos fajtársaimmal húzzak ..."oda".
    Meg a 2soros mondatból 5 szó idézettel nekem jön vki h milyen hülye vagyok.
    Nem azért de már még is.
    Amúgy 1 wines iroda mindenestül korszerűen(winxp+office+cdíró+vírusirtó+tűzfal ha mindenből elismertet akarunk multkor kiszámoltam) kb 100ezer Ft körül van.
    Ellenben linux alatt nem kell tűzfal mert a rencernek van sjátja ami szépen műkszik vírusirtó ált van a csomagok között cdíró alap progi office ált van fenn alapból 3.
    Amúgy én még 1 szak it-st vagy egyetemistát nem hallottam még rossz véleménnyel a unixokról és nekik a szakmájuk és ezért nem értem hogy akik csak híreket olvasnak meg valószínűleg 1szer volt linux a gépükön azt is csak azért hogy méltán mondhassák h sz*r nem értem mégis milyen alapon írnak be az első Maces híhez hogy csak a win a király és minden más fostalicska.
    Ez sokmindenkin múlik hogy vitázik e vagy nem és hogy milyen stílusban.
    Én pl nem szeretem a wint de nem kell hangoztatni csak esetleg néha beírok 1 visszafogott hozzászólást és mindenki elküld a búsba.
    Akinek nem teccik vmi ne használja és nem kell anyázni mindenkinek aki nem ért vele egyet.
    Ha vki vitázni akar vitázzon kultur módon.

    "Az a társadalom vagy ember amelyik nem szeret a önmagát emészti fel"
    Ezt 1 bölcs ember mondta tehát lehet hogy igaz :)
  • strogg #50
    A linux sosem akart konkurencia lenni. Az megint egy másik kérdés, hogy a fejlődésnek az üteme minden nappal erősebb konkurenciává teszi. Erre sosem gondolt sem linus, sem RMS, sem én, és valszeg a legtöbb linuxos sem.

    szeretnék véget vetni ennek a teljesen felesleges vitának. Elmondom hát, én miért linuxozom. (Persze nem csak linuxozom, mert van BeOS, SkyOs, sőt egy ősrégi gépen FreeDOS is.)
    Én winnt -ről álltam linuxra. Mert: kirpóbáltam egy akkori monkey linux-ot (14 MB volt az egész, és DOS alól a loadlin.exe-vel butult egy FAT -ról.) De megtetszett, hogy amitn kicsit belejöttem a konzolba sokmindent meg tudtam csinálni belőle gyorsabban, mintha graf felületen keresgéltem volna menükben. MEg votl egy hangulata. Megtetszett. Ezen felindulva felraktam késöbb egy SuSE 6.1-et. (BeOS 4.5 volt a kettő között sokáig). És kiderült, hogy ebben a Suse-ban a legtöbb dolog létezett, volt hangulata, azt csináltam amit akartam, szabadon, ingyen. Ekkro legyalultam az NT-t, és a géphez kapott win98-at toltam fel. (értsd: közben volt gépcsere.) Az NT-t visszaadtam a céges géppel együtt, és a win98-on meg játszottam. Doksit, meg minden mást linuxon, vagy BeOS-on csináltam. Aztán sokáig dominált a BeOS, végül észrevettem, hogy a win98-ran em butultam már hónapok óta. Ekkor a partíciót megkapta a két rendszer (linux, beos) egy közös adatcseréhez formázott lemeznek. ÉS meghalt a win. Egyszerűen szabadnak éreztem magamat alattuk, biztonságban, tudtam, hoyg ha valamit elmentek az ott marad, azóta nem fagyott szét a gépem, nem láttam vírust, és nem került 1 forintomba sem.
    Ez nem jelenti azt, hogy nem használnék wint. Dehogynem. Szeeretem gyűjteni az OS-t, mert nálam ez egy hobby. És általában többet használok, mert mindegyik másra a legjobb. Pl: multimédia hegegsztésre egyértelműen BeOS-t tolok, mert az arra a legjobb. Másra meg linuxot. (igen, még játszani is). Én nem zárkózom el a wintől, mert van amrie tzényleg jobb, esetleg kényelmesebb. De amíg a következők nem valósulnak meg, addig szóba sem jöhet.
    - license. Pénzt kérnek érte. Ez még rendben lenne, ha emberi lenne az ára. De az elfogadhatatlan, hogy én fizetek, és az EULA fenygetőzik. A jó. K. anyádat fenygesd te kö**ög.
    - felszereltség. Egy vicc, hogy amikor felrakok egy linuxot a telepítéskor azon agyalok mit NE rakjon fel, mert 5 böngészőből jó ha kettőt használók, cd íróból dettó, irodai programocsomagból dettó... (sorolhatnám.) Egy win telepítés után meg 2 napig csak telepítgetek, mert egy K. rar állomány ismeretlen fájl, a legkomolyabb szövegszerkesztő pedig a wordpad. Ennyi pénzért ez már nem si halovány, hanem nulla.
    - Ára. A fentiek ellenére kb: 25 rugó. Mire is? Egy neronak si van ára, egy winzip-nek is. Office-nak igen borsos. Ha meg mrá openoffice-t tolok, akkor meg ugyanazzal a lendülettel felrakok egy linuxot.
    - Vezérelhetőség karcsú. Ha eldurran a graf. felületem, döglött a gép. Alap elvárás, hogy legyen egy tisztességes konzol, amivel minden porcikáját elérem a gépemnek onnan is ha kell. Ezt minden tisztességes OS tudja. Pont a win nem.
    - totális fejletlenség, hogy 2006-ban az iso9660, a Fat16/32, és az NTFS változatokon kívül nem kezel szinte semmilyen fájlrendszert. És az, hogy nincs egy FDISK az xp-ben, az már nem is LOL. Azt nem lehet szavakkal leírni. Ismétlem. Ezért fizettem 25 EZER forintot. Szó sme lehet róla. Ez kizárt nálam.
    - Magyarán. Legyen egy FRee letölthető win. Legalább az alap OS, FREE -ként letölthető, és azt fel is raknám. De ,hogy a fent leírtak miatt nem kerül bele az OS dobozomba, az tuti, mert OS-nek halovány.

    És tegyük a szívünkre a kezünket. Egy OS-től 10x többet vár az ember, mint amit a win tud. Mert amit tudnia kéne, hogy nyugodt lélekkel OS-nek nevezzük, és a tény, hogy egy nagyon elterjedt dolgoról van szó, az NEM ugyanaz.

    Most persze lehet mondani, hogy a win, és amit ráinstallálsz szintén ingyen van. De ugye senki nem gondolta komolyan, hogy egy állapot megoldása bűncselekménnyel érvként felhozható vitában.
    Nah. Offtopic end :D
    peace.
  • prezideente #49
    A Linux azért jött létre mert Linus Torvalds mikor kikerült az egyetemről -és talán egy 486-os gépet vett de nem ez a lényeg- rájött hogy a DOS nem használja ki rendesen a gépe hardveres adottságait, ráadásul egyfelhasználós és a parancsai is primitívek(van neki vagy 200 össz). Ezért megalkotta a Linuxot ami egy többfelhasználós és eygszerre több feladatot elvégezni tudó oprencer mellesleg a felépítése olyan mint a unixoké(ezért van ebbe is vagy 3-4ezer parancs).
    És a kezetektől a netről lehetett ingyen letölteni pedig az akkori 1etlen csúcs kereskedelmi oprencertől minden tekintetben jobb volt tehát ebben igazad van nem a profit a lényeg. :)
    Amúgy mivel -mint ahogy korábban írtam 1 statiszttika szerint- a linux 5 éve 30-33%os növekedést hoz mindezt évről évre tehát egyre jobban viszik nincs kizárva 10-15 év múlva a MSnak nem lesz csak mondjuk 72%-a de az OS Xet is eléggé viszik meg állítólag sokan várják az x86os OS Xet, a OpenSolarist is egyre jobban viszik.
    Szóval lassan de biztosan a MS körül szorul a hurok(a windows részről mielőtt vmelyik fan nekem jönne a MS rekordeladásaival mint már mondtam a win csak 1 része az eladásoknak úgyhogy ezzel békén lehet hagyni)
  • faz #48
    Az lehet, én csak az Eltét ismerem ilyen szempontból. Na majd jövőre... : )

    Mondjuk az Eltének jó partnerei is vannak e tekintetben.
  • mousee #47
    Egyszer már leírta valaki:
    A linuxot nem azért csinálják, hogy leváltsa a windowst, hanem azért, hogy legyen egy alternatíva, aminek nem a profit a lényege, és a marketing repíti a magasba....

    A linuxnál a problémamegoldás a cél, és nem a részesedés, és nem a profit... csak a sok hülye ms fan hiszi azt, hogy leváltják a wint, pedig itt erről szó sincs. A linux soha nem fogja leváltani a windowst, és ez így van jól...
    Legalábbis szerintem :)
  • prezideente #46
    Van benne vlami.
    A Miskolci infóintézet(IIT)re multkor azt mondta hogy anyagi problémák miatt van több gépen valamilyen unix mint win mert persze van az is.
    Nekem ott valahogy nem úgy tűnt hogy valamiben hiányt szenvednek(a gépeikkel meg a bérelt vonalukkal stb :)).
    Equ mindenkire azt mondja hogy hülye aki nem ért vele 1et 100%ban akár kirtizálja akár csak kételkedik 1 picit de aki kérdez nála az is hülye hozzánemértő és ahelyett hogy segítene elküldi a búsba :)
  • faz #45
    Majd' minden gépen van mindkettő, így nem volna igaza :)