Gyurkity Péter

Enged a Microsoft: elérhető a teljes forráskód

A szoftvercég közölte, hogy önként felajánlja az Európai Bizottság korábbi ítéletében érintett összes forráskódot, sőt, a Windows Server operációs rendszer teljes kódját hogy bebizonyítsa: nem hátráltatja az ügyet.

A testület épp a napokban biztosított újabb haladékot, mielőtt a korábban emlegetett napi kétmillió dolláros pénzbüntetés életbe lépne. Tették ezt annak ellenére, hogy az ítélet végrehajtásának szándékos késleltetésével vádolták meg az amerikai céget, amely taktikáról még a decemberi fenyegetés hatására sem mondtak le. A vállalat eközben természetesen azt bizonygatta, hogy igyekszik együttműködni, ám valós eredményt eddig nem nem láthattunk - a mostani ajánlat révén azonban valóban eleget tehetnek az Európai Bizottság kívánalmainak.

A Microsoft közleményben jelentette be szándékát, miszerint az eredeti, 2004 márciusában megszületett döntésben érintett technológiákat - pontosabban az ezekkel kapcsolatos forráskódot - megnyitná a bizottság és a konkurens cégek előtt. Sőt, Brad Smith, a vállalat alelnöke egy sajtótájékoztatón azt is elmondta, hogy magát a teljes forráskódot is licencelnék, azt azonban nem tudta megmondani, hogy a vállalat által elkészített kód mekkora hányadát érinti a felajánlás. Ezzel a lépéssel azt szeretnék bebizonyítani, hogy nem valós a testület decemberi állítása, miszerint a cég nem szolgáltat elegendő információt számukra és a konkurens vállalatoknak.

"Ma intellektuális tulajdonunk legfontosabb részét tesszük le az asztalra, hogy végre magunk mögött hagyjuk a teljesítéssel kapcsolatos vádakat, és valóban az ügy fő kérdéseivel foglalkozzunk" - emelte ki Smith a közleményben. Véleményük szerint ezzel messze túlmentek az eredeti rendelkezésen, és több, mint elegendő információt biztosítanak a szoftverfejlesztők számára. A közleményben megjegyezik, hogy erre eddig sem lehetett panasz, mivel a licencelő fél 12 ezer oldalnyi dokumentációt és 500 órányi támogatást vehetett igénybe. Az ügyben érintett protokollokat eddig 20 vállalat licencelte, és a szoftvercég tervezi az asztali változatok megnyitását.

A cég korábban benyújtott fellebbezését április 24-28 között hallgatják meg az Európai Unió Elsőfokú Bíróságán.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • droland #169
    "Nem ő csinálta. Már azt is úgy vették meg, mint az például az IE-t és még egy csomó más dolgot."

    Jé, most mondtad, hogy az IE-t nem ő csinálta. De akkor azzal semmi baj nincs ugye? DE MÉGIS, mert MS! De akkor a DOS-al is nem? Ja, hogy azt nem ő csinálta.... Jé, most mondtad, hogy az IE-t nem ő csinálta. De akkor azzal semmi baj nincs ugye? DE MÉGIS, mert MS! De akkor a DOS-al is nem? Ja, hogy azt nem ő csinálta.... Jé, most mondtad, hogy az IE-t nem ő csinálta. De akkor azzal semmi baj nincs ugye? DE MÉGIS, mert MS! De akkor a DOS-al is nem? Ja, hogy azt nem ő csinálta.... Jé, most mondtad, hogy az IE-t nem ő csinálta. De akkor azzal semmi baj nincs ugye? DE MÉGIS, mert MS! De akkor a DOS-al is nem? Ja, hogy azt nem ő csinálta....
  • saxus #168
    "Amikor még csak DOS-t használt mindenki a pc-n, akkor miért nem fikáztátok a Bill Gatest? Azt is Ő csinálta." - Nem ő csinálta. Már azt is úgy vették meg, mint az például az IE-t és még egy csomó más dolgot.

    "Az MS-DOS-t eredetileg a Seattle Computer Products (SCP) fejlesztette ki QDOS (Quick and Dirty Operating System, gyorsan összecsapott operációs rendszer) néven. Ez végül 86-DOS-ként került forgalomba (mert az Intel 8086 processzoraira tervezték). Bizonyos események folytán – ami több legendát is szült – a QDOS-t a Microsoft licenszelte az IBM-nek az SCP nevében. A Microsoft $50.000-os áron vásárolta meg a rendszert az SCP-től röviddel a PC megjelenése előtt."
    http://hu.wikipedia.org/wiki/MS-DOS
  • Grandpenge #167
    Sziasztok!
    Nem szoktam ide irogatni, csak olvasni, ahogy összevesztek a Linux vs. Windows dolgon. :)
    Azért most felmerült bennem egy kérdés, amire válaszolhatnának a Linux-kedvelők.
    A windows-al véletlenül nem az a bajotok, hogy a Microsoft/Bill Gates nagyon gazdag? Mert eddig azt vettem észre a fórumot olvasgatva, hogy bármilyen témában erre tudtok kilyukadni.
    Amikor még csak DOS-t használt mindenki a pc-n, akkor miért nem fikáztátok a Bill Gatest? Azt is Ő csinálta.
    Félre ne értsétek. Nem akarok senkit a windows-ra rábeszélni. Csak egyszerüen röhejes ez a vita. Használjon mindenki olyan op.rendszert ami neki tetszik.
    De azért felmerül bennem, hogy mikor a Linux-osok a biztonsági/adatvédelmi indokaikkal jönnek, hogy micsoda komoly titkolnivalójuk van a gépükön. :) Goondolom ott őrzik az államtitkokat:) Micsoda veszteség lenne ha valaki véletlen betörne a gépükre. :)
  • Mr Gumby #166
    Hajrá fradi!!! lol
  • Caro #165
    iptables -t nat -A POSTROUTING -s 192.168.1.0/24 -d 0.0.0.0/0 -j MASQUERADE
    A 192.168.1.0 a belső háló ip címe, ha van jól működő DNS szervered, akkor a háló DNS nevét is beírhatod.
  • BiroAndras #164
    "Ennyi ember nem tévedhet"

    Ezek szerint win-t kell használni, hiszen azt használja alegtöbb ember. :)
  • BiroAndras #163
    "Hogy bizonyos programrészek/protokollok forráskódjának megnyitása miben segíti a programozókat, azt meg majd megmondja egy hivatásos programozó."

    Ha szépen van megírva a kód, akkor segít valamennyit. De egy normális doksi nagyságrendekkel többet ér.
  • BiroAndras #162
    "jópár évvel ezelőtt ők maguk vallották be. Azóta persze lehet, hogy más BSD-ket használnak, de a lenyeg ugyanez. Ha akarod akkor nézd meg."

    Szóval évekkel ezelőtt volt. Az informatikában 1 év sok idő. És akkor is csak 1 szerverről volt szó (és emlékeim szerint azt se az MS üzemeltette).
    Szerinted összesen hány szervere lehet az MS-nek (ha egy közepes magyar nem IT cégnek is van 4-5)?

    Az eredeti állítás pedig ez volt : "szerverekhez a Microsoft is Linuxot használ"

    Ezt én úgy értelmeztem, hogy az MS legtöbb szervere linuxos. Ez pedig egészen biztosan nem igaz.
  • BiroAndras #161
    "Hogy mást ne mondjak, ott van az a tény, hogy az Akamai cache rendszer (melyen keresztül a microsoft.com i elérhető) linux alapú."

    De ez ugyen nem MS szerver.

    "Vagy pl. az új redmondi MS wireless lan (Aruba Access Point) is linuxon fut"

    Ez pedig nem szerver, hanem hálózati eszköz ("mobility controller switch").
  • CsabiDuke #160
    Javasolta már más is, fel is tettem, és kb 3 nap után meguntam hogy lövésem sincs hozzá, ugyhogy inkább maradtam a win servernél...