MTI

Világelső elektronikai exportőrré vált Kína

Kína átvette az Egyesült Államok helyét, mint a világ legnagyobb elektronikai termék-szállítója, és az IT-termékek exportjában is túlszárnyalta a Föld egyetlen szuperhatalmát.

2004-ben a számítógépekből, mobiltelefonokból, digitális kamerákból és hasonló elektronikai cikkekből álló termékkategóriában Kína 180 milliárd dolláros exportot bonyolított le, miután a kivitelt éveken át évi 46 százalékkal bővítette - olvasható az Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) jelentésében. Kínának sikerült olcsó textiltermék exportőr gyártóból a bonyolult elektronikai termékek gyártójának státusába lépnie, egyben megelőznie az Egyesült Államokat, amely 2004-ben - az előző évihez képest 12 százalékos kivitelbővítés után - 149 milliárd dollárt exportált e termékcsoportból.


Már nem ruhát, hanem csúcstechnikát gyártanak - többet, mint bárki más

Kína kereskedelmi mérlegének többlete ebben az árukategóriában 31 milliárd dollárt ért el, közel háromszorosára emelkedett a 2003. évi 12 milliárd dolláros többletről. Figyelemre méltó, hogy ebben az árucsoportban az ázsiai ország először 2002-ben vált nettó exportőrré, kereskedelmi többlete akkor 3 milliárd dollárt tett ki.

Az OECD jelentése megállapítja, hogy Kína még mindig erőteljesen függ fejlődő hardvergyártó iparát megalapozó chipek és áramkörök importjától. Az elektronikai részegységek importjában tavaly 62 milliárd dolláros hiánya keletkezett, és lényeges változást jelent, hogy az eddigi szinte kizárólagos részegység szállítókat, az Egyesült Államokat és az Európai Unió országait egyre inkább Tajvan, Malajzia, Japán és Dél-Korea váltja fel. Ennek oka, amellett, hogy a korábbinál kevésbé függ az Egyesült Államokban vagy az EU-ban gyártott alkatrészektől, hogy az ország ki tudja használni az IT-kereskedelem Ázsián belüli felfutását.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Inquisitor #21
    Meg van egy bazinagy belső piacuk, ha sikerülne elszigetelni őket a nagyobb piacoktól, akkor is túlnőnének az amcsikon.
    (Nem mellékesen lásd IBM/Lenovo eset. Ki is itt a kicsi hal?)

    Azért É-Korea picit más, ott lassan éhenhal a lakosság 99%-a, utána meg vagy bedobják a törülközőt vagy magukra robbantják az összes atomot.
  • Caro #20
    És mit tud tenni ellene?
    Kína irtózatosan nagy fenyegetés az egész világra nézve.
    Van egy gyak. ingyen dolgozó embertömegük, akik pedig mélységesen elégedettek a helyzetükkel, és a fejlődéssel.
    Szóval úgy ugrálnak, ahogy a kormányuk fütyül.
    És az egész nyugati világ sem tudna ellenük semmit tenni.

    PS: Látszik mi a baj az XBOX-al :D
  • Fen3gyerek #19
    nyugat nem fogja engedni hogy [moderálva]
  • atlagember #18
    Jól jött a honkongi anslussz.
  • kev #17
    A Kinai - Sárkány hamarosan a világ ura lesz. Kérdés csak az, hogy akar e ő lenni a világ "csendőre".
  • Indestructible #16
    krvra nem élnek olyan szarul mint az egyesek elavult kepzeleteben el, csak annyira amennyire muszaly. ha bemesz egy kinai üzletbe látod a birodalmi átszellemültséget az arcukon, amit heves-nyájas mozdulatokkal igyekeznek palástolni általában.

    nem vagyok idegengyulölo, bejönnek a kinai csibék, de nekem inkább amerika rulz mint kinai... majd a végén anya föld rulz, de azt már nem én élem meg
  • Cat #15
    Már rég nem simán koppintanak, hanem skálázzák a piacot is
    van a nagyon gagyi rolex óra, van a másolat, de alig látszik rajta, csak a szakértő szem veszi észre, és van a tökéletes másolat, amit a boltokban árulnak.
  • Indestructible #14
    ha kimentek és körbe néztek, az lesz nektek meglepő

    nagyon nagyon be fogtok szarni, és elkezdtek kinaiul tanulni, hogy ha jönnek az inváziós csapatok , már az ő nyelvükön adhassátok meg magatok
  • dez #13
    A koppintáshoz is kell k+f (reverse engineering). De szerintem inkább a japcsik voltak ebben nagyok, korábban. Legalábbis ha elektronikáról van szó.
  • pemga #12
    De az nagyon :). Legyen szó komplett autóról, golfütőről, ruháról, mobiltelóról, hi-tek cuccról, bármiről :). Japánok is hasonlóképp csinálták, ugyanazt a kütyüt kisebben, és persze "megoldották", hogy US ne tudjon eladni náluk. Kína is ezt az utat akarja követni most.