Gyurkity Péter

EU kritika a kínai cenzúrát támogató IT cégeknek

Az Európai Bizottság alelnöke éles kritikával illette azon nyugati cégeket, amelyek hallgatólagosan együttműködnek a kínai cenzúrával, és korlátozzák az ázsiai ország felhasználóinak lehetőségeit.

Margot Wallström internetes naplójában fejtette ki gondolatát a vállalatok tevékenységéről és felelősségéről, amelyet döntéseikben mindenképpen illene figyelembe venniük. Írásában elmarasztalta a Microsoftot, amiért beleegyezett a kínai naplók szűrésébe, pontosabban azon bejegyzések kiiktatásába, amelyekben a "szabadság", a "demokrácia" és az "emberi jogok" kifejezések szerepelnek. Hozzátette azonban, hogy nemcsak a redmondi szoftvercéget illeti kritika ebben a tekintetben, hanem más cégeket is, mint például a Google vagy a Yahoo.

A kínai kormányzat által alkalmazott cenzúra már tavaly is nagy visszhangot váltott ki, amikor kiderült, hogy a kommunista országban internetezők nem férnek hozzá a Google News minden egyes híréhez, sőt, az oldalt célzottan cenzúrázzák, hogy kiszűrjék a nemkívánatos kijelentéseket, gondolatokat. A kínai IT minisztérium szóvivője akkor tagadta egy ilyen intézkedés létezését, amit nyugodtan megtehetett, hiszen hamarosan olyan hírek láttak napvilágot, hogy maga a cég vezette be a korlátozást, elejét véve ezzel a hasonló kínai lépéseknek. Hasonlóan kényes ügybe keveredett a keresőcég Tajvan kérdésében, amikor (szándékosan, vagy véletlenül) Kína tartományaként tüntette fel a szigetországot internetes térképén.

A Microsoft esetében júniusban derült ki, hogy együttműködnek a kormányzattal és szűrik az akkor indított kínai nyelvű portált. A blogoknak helyt adó MSN Spaces ugyanis az MSN China portálhoz kapcsolódik, amely kiemelt figyelemben részesül a hatóságok részéről, mint a rendszerrel szembehelyezkedő személyek potenciális menedékhelye.

Wallström ezt a helyzetet most úgy jellemezte, hogy az érintett vállalatok feláldozzák etikai kódexüket a nagyobb profit érdekében, vagy eltérő, a politikai berendezkedéshez jobban illeszkedő kritériumokat alkalmaznak az egyes országokban. Éppen ezért a szegénység és a társadalmi kirekesztettség elleni küzdelem mellett most már a vállalatok felelősségének kérdésére is nagyobb figyelmet kíván fordítani. Kérdés, hogy az Európai Bizottság alelnökeként mennyiben tud változást kicsikarni ezen a téren.

Meglehetősen kényes témáról van itt szó, hiszen természetesen az európai országok, és maga az Unió is kapcsolatban áll Kínával, és a kapcsolattartás általában üzleti megállapodásokat is jelent. Ha pedig a tengerentúli cégeket a cenzúra támogatása miatt marasztaljuk el, hogyan kellene vélekednünk a katonai és kereskedelmi szerződésekről, amelyek bizonyos módon szintén az elnyomó rendszer támogatásaként foghatók fel?

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • NEXUS6 #25
    Ma én is visszatelepítem a skype-t. (Valamiért fagyott és inkább leszedtem. Szépen elteltek a hetek civ4-ezéssel, a család meg már aggódik így karácsony elött és küldözgeti az smseket meg emileket, hogy nem tudnak elérni;)))

    Ja, nem kell ez a regisztrációs nagytestvérkedés, (elvégre nem sms warez oldalt akarunk összehozni) egyrészt úgy is az emberek fele hülyeségeket ír csak be, másrészt ha az oldalt megnézte, akkor már ő is tud mindent, meg mi is.
  • strogg #24
    Rendben van.
    skype: strogg3322
    Jan 1- töl start a fejelsztes. Feldobunk egy oldalt egy mgfelelo szoveggel, es nincs feliratkozas, csak 1 nyomogomb, hogy "benne vagyok". Igy anonim lesz, es tudjuk hany emberre szamitsunk. :)
  • NEXUS6 #23
    Az egy jó időpont, akkor be is írom magamnak a naptárba, hogy arra az időre szabadságot vegyek ki;))))
  • strogg #22
    Én amondó vagyok, feb 1-től feb 3-ig hírdessük meg, úgy jan közepétől. (honlap, meg ilyenek miatt)
  • strogg #21
    Igen, ráadásul jól fel lehetne mérni mekkora netes öntudat jelenleg az országban. elvégre közérdekű a Cd kérdése.
  • NEXUS6 #20
    A CD ár az jó!;)
    A barátnőm megakarta venni a Robbie williams CD-t a húgának, amikor meglátta az árát, mint a parazsat úgy dobta el!

    Szal lehetne azt mondani, hogy ez valójában senkinek nem jó. Ha magasabb árért x-en veszik, de fele árért viszont 10x-en vennék, akkkor 5x-ös bevétele lenne a cégeknek is! (Mert ugye a CD bekerülési költsége gyak elhanyagolható).
  • Pharaoh #19
    Nem hinném, hogy a kínai társadalom félne a demokráciától, a kínai vezetés annál inkább.
  • strogg #18
    És mi lenne ah CD árakkal kezdenénk? Vagy jobb ötlet?
  • NEXUS6 #17
    Benne vagyok!;)
    Amúgy én is épp egy open fejlesztésen alapuló internetes kvázipárton gondolkodom;)
  • strogg #16
    Nem csak erről van szó.
    A váélasztások elvben arról szólnak, hogy a többség által megválasztott politikai irányvonal a többség felhatalmázásval olyan lépéseket tegyen, amire a többség áldását adta. De ahogy látjuk a politika nagyon gyors amnéziába esik a választások után. A Hacktivity segíthet emlékezni :)
    Másrészt alkalmas arra, hogy a többség fennhatósága alá nem eső erők (pl: cégek ugye) egy-egy lépése ellen fellépj, és nyomást gyakorolj rá. Egyik sme kiforrott még az emberek fejében. Én pl: most ahogy erről beszélgetünk egyre inkább hajlok arra, hogy megszervezzem az ország első internetes ülősztrájkját.Mit szólsz?