25
  • fflx
    #25
    na pont erre probalok enis utalni, hogy vajon mi lehet az a szoftver amit le kell vedeni (szabadalmaztatni), mert ha mar megvalositod, akkor ott a szerzoi jog ami megvedi.
  • Tbone
    #24
    Szerintem meg az a legnagyobb gond, hogy nem a kifejlesztett technologiat "nyuljak le", hanem csak az otletet. A legtobb szabadalom csak valami absztrakt dolgot ir le, mint pl. "tomoritett kep es hang tovabbitasa radifrekvencias hullamokkal". Legtobbszor nem is all mogotte semmifele innovacio, csak leirnak egy technologiat. Legtobbszor kesz otleteket vesznek feltalaloktol, fejlesztoktol. Egy masik ceg, viszont belefektet egy csomo penzt es energiat, hogy megvalositsa az oteletet, az elozo cegtol fuggetlenul. Mivel az elso ceg kezeben vannak a szabadalmi bejegyzesek, jogosan illeti meg oket a jogdij. Csak az a gond az egesszel, nekik igazabol a bejegyzesre forditott $5000-on kivul, nem sok koltseguk volt a dologgal, csak eloskodnek a tobbi cegen.
  • assdf
    #23
    Az én véleményem szerint ez az egész szabadalmi rendszer mára már a visszájára fordult. Amikor kitalálták pont az volt a cél, hogyha vki vmit kitalált nehéz munkával, akkor azt más ne tudja elhappolni előle ingyé, csak mert neki jobb pl a piaci poziciója. Ma viszont ez a rendszer a fejlődést gátolja, mert mint Imisi is mondta nyilvánvaló dolgokat szabadalmaztatnak, meg olyanokat amiknek a semmi köze a feltaláláshoz. Igy aztán mindenféle nyomorék kis cég levéd alapdolgokat és utánna szépen megakadályozza vele a fejlődést mert irreális nagy árat kér a szabadalomért és igy nem tud elterjedni vagy ha mégis akkor évekig tartó pereskedés következik...
  • lmisi
    #22
    A probléma az, hogy nyilvánvaló dolgokat szabadalmaztatnak. Magyarul innováció nulla.
    Másrészt a szabadalom sérti az emberi szabadságjogokat. Tudom furcsán hangzik ez. De ha bejelent valaki egy ötletet, akkor letiltja annak a lehetőségét, hogy bárki más tőle függetlenül ujrafelfedezze, használja. Azaz megakadályozza a további független innovációt-fejlődést.
    Azaz a jelenlegi rendszer a fejlett térségeknek kedvez és a fejlődöeket súlyosan hátráltatja.
    A csúcs a genetika kódok szabadalmaztatása, egy röhej. Azért mer valaki x munkával megfejtette, mint egy jó iparos, a szabadalmaztatás után senki szabadon ezt meg nem teheti!!!! De itt semmilyen felfedezésről szó nincsen. Csupán némi pénz és idő kérdése, de semmi hokuszpokusz.ű
    -Ráadásul a szabadalmi díjakat maximalizálni kéne. Főleg ha széles körben elterjed. Azaz kvázi fillérekért lehessen használni, így komoly jövedelmet tudjon generálni.
    - Esetleg a befolyó összegek a fejlesztés költségigényének max 100x rughatna.
    - Végre túl kéne lépni ezen a kőkorszaki sarcoló megközelítésen. Ha valaki ragaszkodik a találmányához, tartsa meg magának.
    - Az igazi feltalálók gyakran szegényen és elhagyatottan fejezték be földi pályafutásukat. Helyettük a konszernek-állam kaszírozott.
    Pl. Tesla
    Azaz feltalálók között is a marketing/üzleti érzék a fontos és csak másodlagos a szakterületi tehetség. Lásd: Tesla korunk talán legnagyobb géniusza, rá a kutya is csak lexikonból emlékszik.
    Kortársa Edison, maximum jó, de inkább kicsinyes feltaláló, kitünő marketing érzékkel, jó üzletember. Vele viszont a padlás is tele van. Tesla-gyűlölő, pedig amikor végkép elakadt egyenáramú generátoraival, Tesla segített neki. Csak hát Edison képtelen volt olyan távlatokban gondolkodni, mint Tesla.
  • Ahhoj
    #21
    csak ugye nem tudjuk, hogy ebből mi igaz, és mi nem :)
    mármint hogy az apple ilyen csúnya csúnya dolgokat csinálna ;)
  • noss
    #20
    a #19-es hsz.-om válasz a #7-es hsz.-ra :)
  • noss
    #19
    "ottvan a szemét kis pióca, aki szépen megvárja, míg a tőle lenyúlt technológiát mindenki implementálja, aztán elkezdi perelni őket"
    hát szerintem ebben nagyot tévedsz. jogilag (szerintem) nincs olyan, hogy megvárja míg lenyúlják. ha be van jegyezve, az övék, akkor amíg ez érvényes, addig nyugodtan pereskedhetnek, akkor és addig, amíg kedvük tartja. mert (a szabályok/törvények alapján) az övék!
  • noss
    #18
    "Az Apple tehát továbbra is tagadja, hogy engedély használt fel volna bármilyen technológiát."

    mivan??
  • asysoft
    #17
    1. Ha megjelenik a Vista, és sérti valamilyen szabadalmát, van egy éve, hogy szóljon. Nem 10 év múlva, mikor már több millió példányban fut szerte a világban.
    2. Ha 1 évig nem derítette ki, hogy jönne rá utána? Visszafejti az OS-t?
    3. Az 1 év csak egy példa volt.
  • fflx
    #16
    az ugy mellesleg a szerzoi jog. az ugye nem szabadalom
  • fflx
    #15
    na ez a valami, mondj egy peldat. ki milyen szoftvert fejleszt, amit aztan le kell vedeni a lopas ellen? ? ?
  • fflx
    #14
    Az ertetlenek kedveert. SZ O F T V E R szabadalomrol van szo!
  • Garfield
    #13
    Egy év... muhahaha. Példa: ha kiderül idén, hogy az évek óta fejlesztett Vistában valami lenyúlás van, akkor szopjon a jogtulaj, mert nem jutott hozzá szupertitkos MS-doksikhoz? Na ne má'...
  • archkoven
    #12
    A szabadalmakra igenis szükség van.
    Az értetlenek kedvéért egy egyszerű példa a zenei életből: nevesincs előadó kiad egy lemezt, majd arra lecsap egy már befutott név, felénekli és gyosan kiadja a saját neve alatt. Ez így rendben van?
  • asysoft
    #11
    Szerintem kéne lenni egy határidőnek, mondjuk 1 évnek, amíg perelhet a vállalat, vagy bejelentheti, hogy szerinte ez és ez sérti az egyik szabadalmát. Úgy nem fordulhatna elő az, hogy a sok éve széleskörűen használt technológiára azt mondja egy kis, csődveszélyben lévő cég, hogy azt ők találták ki, és mindenki fizessen.
  • fawcet
    #10
    Azért kíváncsi lennék, hogy honnan veszik hogy az ő megoldásukat használták fel a multik.
  • Garfield
    #9
    Például azért fejleszteni ki valamit, hogy később eladhasd a technológiát és ebből tegyél szert bevételre? Ha pedig lenyúlja valaki perkálás nélkül, akkor jön a perelgetés.
  • fflx
    #8
    szerintem meg semmi ertelme a szoftverszabadalmaknak. most mire jo "kifejleszteni" valamit, csak ugy hobbibol, hogy utana perelgessunk.

    vagy valakinek valami ellenvelemenye? pelda? link stb?
  • Garfield
    #7
    Egen, csak épp el kéne dönteni, hogy akkor a szabadalmak szép és jó dolgok vagy sem.

    Mert ugye egyszer ott a szegény kis cég, akiből kicsalja a multi a technológiát és a kis cég igénye jogos, hogy kapjon pénzt azért, amit ő fejlesztett ki; Máskor meg ottvan a szemét kis pióca, aki szépen megvárja, míg a tőle lenyúlt technológiát mindenki implementálja, aztán elkezdi perelni őket.

    Ugyanaz a két szitu, melyeket nem lehet egymástól elválasztani holmi ködös erkölcsi megfontolásokból. El kell dönteni, hogy akkor a szabadalmakhoz hogy áll az ember, mert olyan nincs, hogy egyiket szeretjük, a másikat nem. Illetve lehet csinálni, de az illetőt körb fogják röhögni.
  • dez
    #6
    Valóban? Éspedig?
  • dez
    #5
    Szerintem te sem örülnél túlzottan, ha kifejlesztenél egy megoldást, majd azt egy multi kicsalná tőled, milliárdokat keresne vele, rád meg nagy ívben tojna utána. Azért van, amikor jogos a perelés.

    Egy jellemző mondat: "Azt állították, hogy a szoftvercég tudatosan kezdeményezte, majd szakította meg a egyezkedést, hogy ily módon jusson hozzá a bizalmas anyagokhoz." - Ezt már régebben is eljátszotta párszor a MS. Nem túl bíztató, hogy az Apple a nyomdokaiba lép.
  • akyyy
    #4
    osztr arról meg elfelejkezdtek hogy a MS és Apple régebben megvásárolta ezt
  • Nethyrrea
    #3
    nemmintha az a 60 milla nagyon fájt volna MS-éknek, billy csak fingik egyet és máris visszakereste azt a 60 misit.
  • FecaA
    #2
    köcsögök! :D Bár lehet, hogy jól csinálják! xD Vagyis inkább nem csinálnak semmit, csak perelgetnek! xD
  • bertino
    #1
    elvan, mint a befőtt, ez a Burst