Gyurkity Péter

Tudatosan tüntetett el bizonyítékokat a Microsoft?

Bírói felszólításra kénytelen a Microsoft saját archívumában kutatni egy 2000-ben kiadott körlevél után, amelyben állítólag a vállalat alelnöke a 30 napnál régebbi e-mailek megsemmisítésére szólította fel az alkalmazottakat.

A lépésre azután került sor, hogy a Microsoft kétségbe vonta az ellene folyó perben bemutatott bizonyítékok hitelességét. Spencer Hosie, a Burst.com cég ügyvédje szerint Bill Gates cége ezzel a módszerrel számtalan bizonyítékot tüntethetett el az évek során: "úgy tűnik, a Microsoftnál intézményesítették a bizonyítékok eltüntetését."

A Burst.com 2002-ben hónapokon át tárgyalt a redmondi céggel egy közös multimédiás technológia kifejlesztésével kapcsolatban. A tárgyalások végül megszakadtak, mivel a Microsoft rekordidőn belül piacra dobta saját megoldását, ami feltűnően hasonlított a Burst által fejlesztett szoftverhez. A Burst szoftverlopással és a versenytársak ellehetetlenítésével vádolta meg egykori partnerét.

Tavaly augusztusban Frederick Motz bíró a Burst-tárgyalásokkal kapcsolatos törölt e-mailek felkutatására utasította a Microsoftot, intézkedése szerint az MS köteles átkutatni számítógépeit és biztonsági másolatait James Allchin körlevele után. Állítása szerint egy esetleges pozitív eredmény több más ügyet is érinthet. A Burst ügyvédje kijelentette, hogy az Allchin-körlevél utasította a cég alkalmazottait a "30 napnál régebbi üzenetek megsemmisítésére egy olyan időszakban, amikor a vállalat ellen számos pert indítottak." A Microsoft természetesen tagadja az ellene felhozott vádakat. Válaszukban kiemelik, hogy nem tudnak sem Allchin állítólagos körleveléről, sem a perben bemutatott, a Bursttel kapcsolatos üzenetekről.

Az Egyesült Államokban korábban évekig tartó persorozat indult a szoftveróriás ellen, összesen másfél milliárd dolláros büntetést kiszabva. Bár 16 államban eredménytelenül zárultak le a tárgyalások, mégis megállapítást nyert a Microsoft monopóliumra törekvő üzletpolitikája, valamint a versenytársakkal szembeni tisztességtelen eljárása.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • traXion #15
    loller, ez fake, így nem fogalmaznak meg egy hivatalos mailt, sőt, ilyet sem.
  • Sephi #13
    From: James Allchin [mailto:[email protected]]
    Sent: Wednesday, May 12, 2000 7:05 AM
    To: Sephi
    Subject: Delete all yer' email!

    Yo ,
    You must delete all your emails ay? No email from us ok?

    Best regards,
    Jamie
  • janos666 #6
    Nem hiszem hogy nagyon be lehetne szopatni. Nem itt írták hogy 50 milliárdos tartaléka van? Az elég még jó pár perre még ha el is vesztik mindet.
  • GABOR16 #3
    A Microsoft mindig is ebből élt.
    pl. Windows 1.0
  • [HUN]PAStheLoD #1
    ühüm ..

    mégis megállapítást nyert a Microsoft monopóliumra törekvő üzletpolitikája, valamint a versenytársakkal szembeni tisztességtelen eljárása

    és mégis működik tovább a cég :/