Gyurkity Péter

Vizsgálják a Samsung-Apple együttműködést

Dél-Koreában a szabályozó hivatal azt vizsgálja, hogy a Samsung valóban arcátlanul alacsony áron szállítja-e flash memória chipjeit a vállalatnak. A Microsoft trösztellenes perében a jövő héten várható döntés.

A Reuters beszámolója szerint a napokban olyan vádak láttak napvilágot az ázsiai országban, miszerint az Apple indokolatlanul kedvező áron jut hozzá a Samsung szállítmányaihoz. Ezt arra alapozzák, hogy egyes jelentések szerint Jobs cége még az ottani cégekhez képest is jóval alacsonyabb árban állapodott meg a Samsunggal, ami óriási hátrányt jelent számukra. A memóriagyártó óriás szerint természetesen nincs szó törvénysértésről, és semmilyen vád nem érheti a megállapodást.

A Samsung nem egyedül szállít az Apple-nek, kedden ugyanis a rivális Hynix Semiconductorral közösen közösen egyeztek meg 500, illetve 200 millió dollár értékű áru leszállításáról, amelyeket a cég az iPod lejátszókban használ fel. Az Apple összesen 1,25 milliárd dollárért vásárolt flash memória chipeket öt nagyobb gyártótól, és az említett két cég mellett még a Toshiba, az Intel és a Micron is szállít nekik. A szabályozó hivatal képviselője a hírügynökség kérdésére elárulta, hogy a vizsgálatot már korábban megindították, és ebben közelebbről szemügyre veszik a két cég korábbi megállapodásait is. A dél-koreai óriáshoz hasonlóan egyelőre az Apple sem fűzött kommentárt a hírhez.

Amint arról már beszámoltunk, korábban felmerült egy közös befektetés lehetősége, ami kissé meglepő volt, hiszen a Samsung nemcsak a memóriák, hanem a zenelejátszók piacában is érdekelt. A tárgyalásokon egy 3,8 milliárd dolláros ügyletről volt szó, amely a gyártókapacitás jelentős arányú bővítését célozta, ám a hírek szerint az Apple visszavonta ajánlatát. A terv tehát dugába dőlt, ám Jobs cége természetesen továbbra is érdekelt volt a folyamatos szállításokban. Jól jelzi a kapacitás kihasználtságát, hogy a Samsung a napokban jelentette be a gyártósorok 600 millió dolláros bővítését, és 2006-ban jelentős mértékben szeretnék növelni a gyártás volumenét.

A Microsoft ellen még 2001-ben megindult trösztellenes per eközben lassan a végéhez közeledik. A szoftvercég ugyan nemrég megállapodott a Daum vezetésével, ám a dél-koreai Szövetségi Kereskedelmi Bizottság (FTC) leszögezte, hogy tovább vizsgálódik az amerikai konszern ügyében. A határidőt most november 30-ra tolták ki, de ez már vélhetően az utolsó halasztás, és a jövő héten megszülethet a végső döntés.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • uniu #3
    a mai vilagban arcaltanul alacsony, es pofatlanul magas arak vannak:)
  • strogg #2
    Nagyon kíváncs leszek a microsoft ügy döntésére.
  • rumos #1
    hát ez édekes.
    a Samsung rájött hogy nem tud versenyezni az iPod-okkal, ezért inkább szövetkezik az Apple-lel.