Gyurkity Péter

Döntés születhet a dél-koreai Microsoft-perben

A várakozások szerint a távol-keleti országban indult trösztellenes per végére még szeptemberben pont kerülhet, ám előtte még mindkét félnek lehetősége lesz újból elmondani saját verzióját.

A bírósági huzavona immár lassan négy éve tart: az ország egyik legnagyobb internetes portálja, a Daum Communications, tizenhét céggel összefogva még 2001 szeptemberében határozta el magát az akcióra. Akkor bejelentették, hogy egy közös megmozdulás keretein belül kívánnak tiltakozni az ellen, hogy a Microsoft kiadja új operációs rendszerét, a Windows XP-t. A Daum vezetői elsősorban az azonnali üzenetküldő kliens, az interneten keresztüli telefonálást lehetővé tevő szoftver, illetve a digitális fényképek kezelésére alkalmas program miatt kritizálták a Windows XP-t. Azzal vádolták a szoftvercéget, hogy szét kívánja verni az egész piacot.

A per évekig elhúzódott, eredmény pedig nem született. Tavaly már-már lecsillapodni látszottak a kedélyek, ám a RealNetworks új beadvánnyal fordult a Versenyhivatalhoz, és tisztességtelen piaci magatartást emlegetett. A szintén amerikai cég - amely mostanában nem mulaszt el egyetlen alkalmat sem, hogy borsot törjön vetélytársa orra alá - elsősorban a médialejátszó integrálását kifogásolta, mivel véleménye szerint a konkurens megoldások így nagy hátrányba kerülnek. Ezt megelőzően a Versenyhivatal munkatársai átvizsgálták a redmondi cég ottani részlegének irodáit, követve ezzel japán kollégáik példáját.

A legújabb fejleményekről a Reuters adott hírt cikkében. Eszerint a hatóságok szeretnének mielőbb pontot tenni az ügy végére, és a döntés meghozatalát szeptemberre teszik. Természetesen előtte még mindkét fél számára újabb meghallgatást írnak ki, ám a szeptemberi határidő miatt már nem sok idő van újabb bizonyítékokkal előállni. "A végső döntés a következő hónap végén születhet meg, mivel előtte még meg kell hallgatnunk a szemben álló feleket" - közölte telefonon a hírügynökségnek adott válaszában a Versenyhivatal szóvivője.

A Microsoft egyelőre nem foglalt állást az ügyben, bár azt már korábban közölte, hogy a vádak megalapozatlanok, és kész teljes mértékben együttműködni a hatóságokkal. A vállalat éppen a napokban zárta le egyik vitás szabadalmi ügyét, amely az Artemis Solutions Group kezdeményezéséből indult. A biometrikus biztonsági technológiákra szakosodott vállalat ugyanis megállapodott a szoftveróriással, és belegyezett, hogy ejti a vádakat. A megállapodás részleteit ezúttal sem hozták nyilvánosságra.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)