Berta Sándor

Koblenzben már e-mailen is indíthatók perek

2005. január elsejétől már bárki e-mailen is indíthat pert vagy nyújthat be dokumentumot a Koblenzi Közigazgatási Bírósághoz. Az új lehetőség azonban egyelőre csak az elsőfokú ügyek esetében vehető igénybe.

Németországban nem ez az első hasonló próbálkozás, 2004 februárjában ugyanis már a Rheinland-Pfalz szövetségi tartományi Közigazgatási Bíróság is bevezette az elektronikus ügyintézést. A szakemberek egyrészt az ügymenet felgyorsítását remélik az új intézkedéstől, a lépés másik oka az volt, hogy a korszerű elektronikus és kommunikációs eszközök és technológiák bármilyen ügyben a bírói testületek rendelkezésére állhassanak.

A döntés értelmében a jövőben bárki pert indíthat e-mailben is vagy ily módon becsatolhat egy-egy ügyhöz fontos dokumentumokat. Ezenkívül a rendszer felhasználható arra is, hogy így értesítsék egy-egy per szereplőit bármilyen fontos eseményről egy tárgyalási nap elhalasztásáról vagy egy új tárgyalási nap kijelöléséről vagy az ítélethozatal időpontjáról. A bíróságon egy új központi elektronikus postafiókot állítottak üzembe, amelyben minden ügy külön mappát kapott. Így biztosítva van, hogy a bíróság gyakorlatilag éjjel-nappal működjön, akár hétvégén is. Az adott ügy vagy per résztvevői a nap 24 órájában bármikor betekinthetnek a mappákba és így időben értesülhetnek minden új fejleményről.

Csalni nem lehet, senki sem állíthatja majd a jövőben tehát, hogy nem kapta kézhez az adott dokumentumokat, erről egy elektronikus aláírást magába foglaló biztonsági alrendszer gondoskodik. Ami eddig például kifogásként bevált, vagyis hogy az illető arra hivatkozott, miszerint nem tudta átvenni például az idézést már a múlté. Ezenkívül természetesen titkosítják magukat az e-maileket is. Aki azonban idegenkedik az elektronikus ügyintézéstől, annak számára a Koblenzi Közigazgatási Bíróság a hagyományos postai vagy telefonos úton is elérhető marad.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!