Gyurkity Péter

Nagy Testvér Díj 2005: Gyurcsány vagy a Google?

Nem politika, és nem is kizárólag IT - idén ötödik alkalommal szavazhatunk arra, hogy az egyén szabadságát veszélyeztető javaslatával mely személy, szervezet, vagy vállalat érdemli ki a közönségdíjat.

A Technika az Emberért Alapítvány (TEA) idén ősszel ismét díjat oszt azoknak a személyeknek, állami szerveknek, magánvállalatoknak, amelyek a legtöbbet tették magánszféránk megsértéséért, és a legkirívóbb módon éltek vissza az emberek személyes adataival. A lista a hagyományoknak megfelelően illusztris személyekből, kormányzati szervekből, jogvédő társaságokból és jól ismert vállalatokból tevődik össze, ami nem véletlen, hiszen már a jelölteket is az olvasók által beküldött véleményekből válogatják ki. A minta a Privacy International által szervezett Big Brother-díj, amely szintén hasonló szempontok alapján állítja össze az év legveszélyesebbnek tartott javaslatait.

Az elmúlt évek hazai "befutói" között ott van a Tesco, Répássy Róbert képviselő, az Országimázs Központ, a Microsoft, Lakat T. Károly, és a Budapesti Rendőr-Főkapitányság. Nem maradhatott ki természetesen a BSA sem, amely minden bizonnyal sok felhasználó szemében a sátán kutyáját testesíti meg. Elismerésben részesült ugyanakkor Dr. Majtényi László, adatvédelmi biztos, a Linux-felhasználók Magyarországi Egyesülete a platform honosításában vállalt szerepéért, illetve Sólyom László köztársasági elnök a személyi szám alkotmányellenességét kimutató munkájáért.



Az idei jelöltállítás periódusa már lezárult, így mi is csemegézhetünk a díjra érdemesnek talált személyek, szervezetek között. Megtalálható itt Gyurcsány Ferenc miniszterelnök, a BKV vezérigazgatója, több polgármester, szálloda, szupermarketlánc, de az ASVA és a Google is. Mindannyian egy, az olvasók által nem túl ésszerűnek, vagy éppenséggel a magánszférát sértőnek minősített kezdeményezés, javaslat, vagy nagyon is valóságos gyakorlat miatt kerültek ide.

A jelölés során öt kategóriában adhattuk le voksunkat, ezek sorrendben: Állami Szervek Nagy Testvér Díja, Közönség-díj, Magánszemélyek Nagy Testvér díja, Céges Nagy Testvér Díj, valamint a Pozitív E-privacy Díj, amely nevéhez illően valóban elismerést takar. Az öttagú zsűri - Földes Ádám jogász (TASZ), Mérő László matematikus, Pelle Andrea jogász (TASZ), Simon Éva jogász, Szabó Máté jogász, és Varró Szilvia újságíró - az internetes jelöléseket is figyelembe véve, de szabadon dönt arról, hogy kit vegyen fel a listáról. A jelölteknek egy hónapjuk volt ellenvetésük megtételére, aki ezt elmulasztotta, vagy nem bizonyult elég meggyőzőnek, automatikusan kvalifikálta magát.

A teljes lista sajnos még nem került ki az oldalra, de a kultplay.hu már leközölte azt. Jól ismert nevek köszönnek vissza innen, amelyekkel a televízióban, vagy az interneten nap mint nap találkozhatunk. Miniszterelnökünk a "100 lépés" program telefonos népszerűsítése, Somogyi Ferenc külügy, Lamperth Mónika belügy, Petrétei József igazságügy és Baráth Etele európai ügyekért felelős tárca nélküli miniszter a biometrikus azonosító rendszerek bevezetésének támogatása miatt került ide. Az ASVA a fájlcserélők iránt tanúsított meg nem értése, míg a Google a Gmail levelező rendszer adatkezelési nyilatkozata miatt csatlakozott. A jelölések természetesen nem minden esetben alapulnak egyöntetű véleményen.

A Google például azzal az indokkal szerepel, hogy a Gmail rendszerben regisztrált felhasználók adatait a postafiók megszüntetése után sem törlik, így többek között tipizálására, vagyis célzott reklámok kialakítására használhatják fel azokat. Felmerülhet a kérdés, hogy a Yahoo és a többi kereső miért nincs a listán és valóban ennyire veszélyes-e az adatkezelési nyilatkozat ezen kikötése. A többi jelölt már kevésbé vitatható - nincs más hátra, minthogy leadjuk szavazatunkat az általunk legkevésbé szimpatikus jelöltekre.

Ez sem olyan egyszerű feladat azonban, mivel az eredeti terv szerint november 17-én kezdődő szavazást nem találni a weboldalon.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • megrab #37
    A minap láttam a híradóban, hogy a diákok, és a tanárok egy új azonosító kártyát kapnak, állítólag azért, hogy ne lehessen visszaélni a kedvezményekkel. A bibi csak ott van, hogy a kártya nem addig érvényes, míg az illető diák ill. tanári státusza fennáll, hanem élete végéig.

    Kérdem én: mire jó akkor a személyi, a lakcímkártya meg a diákigazolvány, miért kell még egy azonosító kód az embereknek???
  • priapus #36
    en szivemszerint valami mas dijjal jutalmaznam gyurcsant mint a nagytesot letezik egyfajta hurok dijj is ezt akasztanam a sovany nyakaba!!
  • Caro #35
    Majd április-május körül úgy is ki fog, addig pihenjünk :)
    Emlékszem a chat-szobákra 2002-ben :D
  • PityBull #34
    Nem hiányzik, hogy (itt is) kitörjön a pártpolitikai flame-őrület!
  • PityBull #33
    Ajjaj! Ezt ne itt, jó? Lécci... :)
  • klastrom #32
    Mi a Fidesz kommandó fedőneve?:
    Vérnarancs
  • PityBull #31
    Nekem is rémlik ilyesmi.
    Arra viszont nem emlékszem, hogy akkor őt is jelölték-e Nagy Testvér díjra, de szerintem nem.
    És ha tényleg nem, akkor kiváncsi lennék, hogy hogyan magyarázzák meg az illetékesek, hogy akkor amazt nem jelölték, most meg emezt igen.
    Egyébként egyiktől se venném szívesen, ha hivogatna... :)
  • archkoven #30
    Ha jól emlékszem Viktor is igen aktívan telefonálgatott nekem pár éve a választási hajrában...
    Én akkor is csak nevetem az erőlködésén, most miért tennék másként?
  • yvorl #29
    Huh, micsoda kavar lett itt, kár hogy nem láttam az összes hozzászólást. :) Természetesen FTeR-hez nincs közöm.
  • PityBull #28
    Szeretném megragadni az alkalmat, hogy gratuláljak a fórum moderátorainak! :D