Berta Sándor

Hollandiában is kiosztották az informatikai citromdíjakat

Svájc után Hollandiában is gazdára találtak az idei évi Big Brother Awardok, vagyis az informatikai citromdíjak.

Hollandiában vasárnap este tartották az idei Big Brother Award eredményhirdetését. A díjat 1998 óta 14 országban ítélik oda és olyan magánszemélyek, hivatalok és intézmények kapják, amelyek a leginkább megsértik az emberek - főleg elektronikus - magánszféráját, vagy amelyek visszaéléseket követnek el az elektronikusan tárolt személyes és bizalmas adatokkal.

A legkártékonyabb hivatalos személy kategóriában az első helyet az Európai Unió (EU) biztosa, Frits Bolkestein szerezte meg. A szakembernek azt vetik a szemére a felhasználók és a holland adatvédelmi szervezetek, hogy első szóra kiadta a holland légiutasok elektronikusan tárolt személyes adatait az Egyesült Államok különböző hatóságainak. Az európai uniós biztos tettét csak súlyosbítja, hogy egyrészt megszegte az EU adatvédelmi jogszabályait, másrészt, hogy korábban az Európai Unió háromszor is nagy többséggel elutasította a légiutas-adatok kiadását az Egyesült Államoknak. Bolkesteint az elismerés nem hatotta meg, és bocsánatot sem kért.

A holland felhasználók és adatvédelmi szakemberek szavazatai alapján idén Almere város Digidoor nevű kezdeményezése érdemelte ki az emberek magánszféráját leginkább megsértő intézmény kategória fődíját. Az indoklás szerint a város a programra hivatkozva összeszedte az összes iskoláskorú gyerek és fiatal elektronikusan tárolt személyes adatait. A projektet vezető szakemberek eddig nem akartak reagálni az adatvédelmi kifogásokra.

Az adattolvaj kormányzati szervezet kategóriában a Centrum voor Werk en Inkomen nevű munkaügyi központ lett az első helyezett. A hivatal tavaly a bejelentkezett állampolgárok adatait kiszivárogtatta, továbbá egyes irodákban ezeket a bizalmas információkat a központ néhány munkatársa kielemezte, ráadásul közzé is tette őket az interneten.

Az adatvédelmi aktivisták elítélték a holland kormányt is, amiért támogatta az Európai Unió adattárolási elképzelését. Az ötlet maga egyébként arról szól, hogy a jövőben minden európai uniós tagországban a telefonbeszélgetéseket, az e-maileket, a rövid szöveges üzeneteket (legyenek azok SMS-ek vagy internetes üzenetek), valamint az internet-kapcsolatok csatlakozási naplóját az internet-szolgáltatóknak és a telefontársaságoknak legalább 12 hónapig kell megőrizniük.

Németországban a héten pénteken tartják az Adatbetegek Oscarjának is nevezett díj eredményhirdetését, Ausztriában kedden várható az idei Big Brother Award díjkiosztója, hazánk pedig jövő hónapban kerül sorra.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • muerte2 #3
    Kíváncsi lennék, hogy magyarországon ki kapná a díjakat, de feltételezem a vezetés úgy kollektíve.
  • Sityi #2
    Néha az az érzésem, hogy a kérdés inkább az: Ki az, aki biztos nem fog kapni?
  • Mice #1
    kiváncsi vagyok itt kik fognak citromot kapni...