Alex

Szavazás a 2004-es Nagy testvér Díj közönségdíjára

A kétes értékű trófeát azon állami szerv, magánszemély vagy cég kaphatja, amely az adott évben a legtöbbet tett az emberek elektronikus magánszférájának megsértéséért.

Megkezdődőtt a 2004-es magyarországi Nagy testvér Díj közönségdíjának szavazása. A Nagy Testvér Díjat 1998-ban a Privacy International hozta létre. A magyarországi szavazás résztvevőire szeptember 28-ig lehetett nevezéseket beküldeni, melyekből a zsűri választott ki jelölteket, értesítette az esélyeseket és lehetőséget biztosított számukra ellenvetést tenni. A 2004-es évi díj közönségdíjának jelöltjei:

  • A szoftverszabadalomért felelős állami intézmények és szervezetek együttesen, azaz az Igazságügyi Minisztérium, a Külügyminisztérium, a Miniszterelnöki Hivatal, a Szabadalmi Hivatal, és az Európai Koordinációs Tárcaközi Bizottság, mivel a szoftverszabadalom olyan formáját támogatták, ami hosszú távon gátolná az információhoz való hozzáférést és így kiszolgáltatottá tenné az állampolgárokat.

  • A Foglalkoztatáspolitikai és Munkaügyi Minisztérium az Egységes Munkaügyi Nyilvántartás (EMMA) létrehozása miatt, melyet a munkaviszonyra vonatkozó információs önrendelkezési jog érvényesülésének elősegítése és a munkaügyi ellenőrzés hatékonyságának növelése érdekében hoztak létre. Ez a jelölők véleménye szerint nem szolgálja a megjelölt célokat, és nem indokolja a személyes adatok védelméhez való jog korlátozását.

  • A Magyar Hivatalos Közlönykiadó, mivel a Magyar Közlöny utolsó 5 számát csak akkor lehet letölteni a webről, ha előtte a felhasználó regisztrálja magát és olyan személyes adatokat is megad, mint amilyen például a név, a lakcím és telefonszám. Ezt az adatgyűjtést azonban semmi sem indokolja, mivel a Magyar Közlöny tartalma mindenki számára - előzetes feltételek nélkül is - hozzéférhető kellene, hogy legyen.

  • A Pannon GSM a vásárlók személyes adatainak nem megfelő kezeléséért. A mobilszolgáltató munkatársai fénymásolatot készítenek a mobiltelefont vásárlók személyi igazolványáról, és eközben készletezés jellegű adatgyűjtést folytatnak.

  • Ficsor Mihály, a Magyar Szabadalmi Hivatal elnökhelyettese a szoftverszabadalommal kapcsolatos álláspontjáért. Ficsor a szoftverszabadalom olyan formáját támogatja, ami hosszú távon gátolná az információhoz való hozzáférést és így kiszolgáltatottá tenné az állampolgárokat.

  • Péterfalvi Attila adatvédelmi biztos az öltözőfülkék be­ka­me­rá­zá­sával kapcsolatos és egyéb, a hazai privacy-kultúrára rombolóan ható nyilatkozataiért. A biztos elmondása szerint az áruházi próbafülkék bekamerázása - amennyiben erre tábla hívja fel a figyelmet - adat­vé­del­mi szempontból tolerálható eljárás, hiszen ebben az esetben magán­területről van szó, és a vásárlók ha bemennek a próbafülkébe, ráutaló magatartással hozzájárulnak adataik ke­ze­lé­sé­hez. A je­lö­lők vé­­le­mé­nye szerint Péterfalvi Attila ilyen és hasonló nyilatkozatai rombolóan hatnak a hazai privacy-kultúrára, az adatvédelem meg­be­csült­sé­gére.

    A jelöltekre szavazni itt lehet. Fontos kiemelni, hogy az, hogy egy név felkerült a jelöltek listájára, nem jelenti azt, hogy a zsűri szerint az adott cég, magánszemély vagy állami szerv bármilyen törvénybe ütköző dolgot követett volna el. A díjátadóra 2004. november 25-én 18 órai kezdettel a Szimplában (Budapest, VII.Kertész utca 48.) kerül sor.
  • Hozzászólások

    A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
    Bejelentkezéshez klikk ide
    (Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
    • NEXUS6 #11
      Hát ha lehetőséget sem akarsz adni, akkor nosza égesd el a személyidet, a tb meg az adó kártyáádat. Ja meg a bankkártyádról se feledkezz meg.

      Amúgy kíváncsi vagyok hogyan tud egy pl egy telefonszolgáltató visszaélni az adataimmal. Tudja hogy hány éves vagyok és akkor mi van? Tudja mennyi a jövedelmem és akkor mi van? Tudtommal a gazdagoknak/szegényeknek időseknek/fiataloknak még nincs külön tarifájuk.
      Amúgy meg azt tudjam meg hogy kiadják az adataimat, úgy hogy nem járultam hozzá abban a pillanatban kilépek meg beperlem őket!

      Nálam ott kezdődik a bigbroderség, hogy valaki megtudja a számlaszámomat és lenyúlja a zsét. Erre mondjuk a telefonszolgáltatók is hajlamosak. Nem is hiszek az átutalási számlákban.

    • Cat #10
      "Ha nem élnek vissza az adatokkal akkor éntőlem olyan adatot vehetnek le amilyet akarnak"

      az adatgyüjtésnek nem szabad cél nélkülinek lennie, ez nagyon jól van igy a törvényben. LEHETŐSÉGET SEM SZABAD ADNI a visszaélésre, vagy arra hogy "majd jó lesz valamire" felkiáltással mindent bekérnek.
    • NEXUS6 #9
      Ha a manipuláció témakörben is lehet jelölni, akkor én az egész írott és elektromantikus médiát jelölném.

      Pl korházügy, ha már szóba került. Hírek szerint : milyen szemétség, hogy ezek az egészségügyisek hogy eltolják ezt az egész egészségügyet. És ezen tessék felháborodni.

      Csak éppen azt nem tudatosítják az állampógárban, hogy
      1. nem az a gond, hogy ilyen szar az közeü helyzete (pl nyugatabbra Angliában még rosszabb), hanem hogy a rossz életmód és a kevés pénz miatt rengeteg a beteg ember.
      2. Amúgy ennyi pénzből az lenne csoda, ha a korházak nem mennének csődbe! Lehet privatizálni, de akkor is valakinek olyan pénzt kell ebbe a rendszerbe belenyomatnia ami neki soha nem fog pénzügyileg megtérülni!

      Ez a megfigyelősdi is egy porhintés!!!!!
      Ha nem élnek vissza az adatokkal akkor éntőlem olyan adatot vehetnek le amilyet akarnak.
      Nem az adatok gyűjtését kell korlátozni, hanem azt kell jól kupánvágni aki visszaél vele!!!!
      Minden megfigyelés csak úgy lehet korrekt, ha van olyan törvényileg leszabályzott szervezet aki a figyelőket is megfigyeli. Azzal hogy itt fújjolunk semmire sem megyünk!

      A vetkőzős fülkébe meg jól nem megyek be és kész.
    • [HUN]PAStheLoD #8
      közlincselés érdeke ... az orvostársadalom ráadásul csak magának rakja zsebre , a nővérek/asszistensek meg éhenhalnak..
    • Cat #7
      jaja, az is nevetséges, szerintem közérdek hogy az orvosok mennyi pénzt fogadnak el, illetve melyiknek mennyit kell adni, és ki hogy végzi a dolgát
    • Piscator #6
      p é t e r f a l v y a. -->> h á l a p é n z . h u
    • Piscator #5
      Főnökeik zaklatják a BKV dolgozóit
      Cenzúra - Jelentéseket írnak a beosztottakról

      Elolvassák a főnökök a BKV dolgozók e-mailjeit. Telefonjaikról híváslistát készítenek. A vezetők jelentést írnak a beosztottak szokásairól. Arra is kiváncsiak, hogy ki milyen egyesületnek tagja. A BKV egyik munkatársa az ombudsmanhoz fordult.
    • Slartibartfast #4
      Minden ország adatvédelmi biztosa mindig bekerül a jelöltek közé.

      Nem tudom komolyan gondolta-e ezt a "szatír-fülke" projektet, de ránézésre nagyon durva. Mik voltak az "egyéb" nyilatkozatai?
    • Faterx #3
      A fülke mégdurvább
    • rolika #2
      azért az NAGYON durva, hogy nálunk az adatvédelmi biztosra is bekerült a körbe...