Berta Sándor

Egyre több internetes híroldalt támadnak a cégek

Az Apple után a Microsoftnak és a palmOne-nak is elege lett a különböző információkat kiszivárogtató weboldalakból.

Mint ismeretes, az Apple néhány napja beperelte a Think Secret nevű rajongói híroldalt, illetve az azt üzemeltető fiatalembert. A vállalat példáján felbuzdulva, az eltelt pár napban már több más cég is jelezte: ők is fel kívánnak lépni a Think Secrethez hasonló site-ok ellen. A különböző akcióknak egyre több kézenfekvő jele van, például a Microsoft követelésének eleget téve a Neowin.net kénytelen volt levenni egy, a PDA-k és a Smartphone-ok számára készülő új Windows CE operációs rendszerről szóló cikket. A Treonauts.com nevű portál pedig kénytelen volt eltávolítani a Treo 650 típusú PalmOS-szel ellátott Smartphone GSM-es változatáról készült felvételeket, mert a termék gyártója, a palmOne nemtetszését fejezte ki a fotók megjelentetése miatt.

A Microsoft jogi lépéseket helyezett kilátásba, amennyiben a Neowin.net nem tünteti el a cikket, amelyben a Windows CE, de Windows Mobile 2005 és PocketPC 2005 név alatt is ismert, Magneto kódnév alatt fejleszett operációs rendszerről volt szó. A Neowin.net mellett hasonló lépés megtételére kényszerültek az információt átvevő, illetve szintén közlő oldalak is, mint például az engagdet.com.

Mind a Microsoft, mind a palmOne az Apple által korábban hangoztatott véleményt osztja, miszerint ezeknek az információknak a közlésével az adott híroldalak cég- és üzleti titkokat tesznek közzé és megsértik a szerzői és szomszédos jogokat is. Amennyire hinni lehet a megjelent információknak a Magneto már akár egy kézzel is kezelhető lesz, tartalmazza majd a Pocket Excel, a Pocket Word és a Media Player legújabb verzióit, míg a Smartphone-okhoz készült változat egy megfelelő WLAN (vezeték nélküli hálózati) meghajtóprogrammal is ki lesz egészítve.

Mindenesetre a vállalatok ezekkel az akciókkal valamilyen szempontból maguk alatt vágják a fát és könnyen az ellenkező célt érhetik el, mint amit szeretnének. Hiszen ha az adott termék jó, akkor az ingyen reklám minden cégnek jól jöhet, ráadásul sokak szerint a cégeknek saját házuk táján kellene sepregetniük, és a kiszivárogtatást megakadályozniuk.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • TeszteloPontHu #13
    A szólásszabadság mellett az üzleti (és állam-) titok fogalma is létezik...
  • galocza #12
    ugyanakkor továbbgondolva: a perekről szóló újabb hírek is publicitás és az lyo...
    tudjátok, abból mindegyik jó, kivéve a nekrológot 8)
  • floatr #11
    Ha nem lennének efféle info szivárogtató oldalak, akkor nem várnák az emberek annyira a tisztelt áldozat cégek újdonságait.
    A legviccesebb az egészben, hogy qrvanagy reklámértéke van a kiszivárogtatásoknak. Még nekik kellene perkálni érte :)
  • galocza #10
    ne pereskedjenek, hanem nézzenek a t. kollégák körmére. ha vmi kiszivárog, a sajtónak nem csak joga, kötelessége azt közzétenni legyen akár elektronikus szvsz.
  • Mike at home #9
    ha a cegeken mulna itt kokemeny diktatura lenen, es havonta kene venni 1 winfost
  • aaaaa #8
    "Így ugyanis elég nehéz meglepni a konkurenciát."
    Miből gondolod , hogy a konkurenciát meg tudják lepni ? Azoknak általában sokkal jobban fizettett beépített informátoraik vannak , minthogy holmi fórumok és weboldalak kétes híreire támaszkodjanak.
    A szólásszabadság pedig pont erről szól. Ha minden titkos , ami valakinek, vagy valakiknek nem tetszik, akkor már rég nincs szólásszabadság, mert még a legártatlanabb hír is sértheti valakinek az érdekét.
  • asysoft #7
    Egyébként meg elég érdekes hozzáállás ez a cégektől, bár bizonyos mértékig érthető...
  • asysoft #6
    "...kénytelen volt eltávolítani a Treo 650 típusú PalmOS-szel ellátott Smartphone GSM-es változatáról készült felvételeket..." Ezt aztán nem értem, Treo650 már kint van, most a GSM verziós képek mitől lesznek annyira érdekesek? Inkább a Tungsten E2 miatt lehetnének idegesek:)
  • Killgore #5
    Na, az Apple elkezdte, most a többi folytatja... baxtatják a saját embereiket, és olyanok ellen indítanak milliós pert, akiknek arra sincs pénzük, hogy ruhát vegyenek... Gyönyörű mondhatom.
  • NEXUS6 #4
    Csak az a gond, hogy a hiroldal nem azért teszi közzé az infót, mert be akar fűteni a cégnek, hanem mert tájékoztatni akarja az olvasókat.

    Szal' szerintem az, hogy mi szivárog ki az a cég magánügye, oldja meg a problémáját házon belül, ne pedig másokat szivasson, mert hogy szerintük ebből káruk származik.

    Amúgy meg, hogy különböztesse meg az ecceri újságiró a kiszivárogtatást, a "rosszhiszemű" kiszivárgástól?