Napi Online

A mobil a harmadik világ PC-je

Mivel az asztali számítástechnika túl bonyolult és drága technológia a harmadik világ pénzügyileg gyengén álló lakosainak, szakértők úgy vélik, számukra a mobiltelefon jelenti majd az alapvető informatikai-kommunikációs eszközt.

Bár a zsebre vágható masinák a fejlett országokban is nélkülözhetetlen napi használati eszközökké váltak, a fejlődő világban jelentős támogatást adhatnak az embereknek ahhoz, hogy segítsenek magukon. Egy-egy telefonhívással jobb piacot találhatnak terményeiknek, jelentkezhetnek egy munkalehetőségre vagy intézhetik mikrovállalkozásuk ügyeit mégpedig úgy, hogy az előre fizetéses rendszerben nem kell kifizethetetlen hó végi számláktól tartaniuk. A London Business School felmérése szerint egy tipikus harmadik világbeli országban száz lakosonként tíz új mobil megjelenése 0,6 százalékkal emeli a GDP növekedési ütemét - idézi az üzleti iskolát a The Economist.

A mobilok gyorsan terjedtek a világ szegényebb felén is az elmúlt években, ám ennek ellenére Afrikában és Indiában például még mindig csak a lakosság öt százalékának van mobiltelefonja. E helyzet legfőbb okát Alan Knott-Craig, az öt afrikai országban hálózatot üzemeltető Vodacom vezére abban látja, hogy túl drágák a készülékek. Azmi Mikati, az Afrikában és a Közel-Keleten tevékenykedő Invescom operátor szakértője úgy becsli, hogy ha a jelenlegi 60 dollárról 30-ra esne a legolcsóbb készülékek ára, akkor megduplázódna a felhasználók száma. Ezek az adatok, valamint a fejlődő világ négymilliárd lakosát felölelő potenciális ügyfélkör már lépésre sarkallta az érdekelt harmadik világbeli mobiltársaságokat is. Létrehozták a GSM Association (GSMA) nevű szervezetet, amely pályázatot írt ki a készülékgyártóknak hatmillió, darabonként 40 dollárnál olcsóbb zsebtelefon gyártására.

Az üzletet az amerikai Motorola nyerte el. David Taylor a cég képviseletében elmondta: "van hasznunk ezeken a telefonokon, egy egészen kicsi árrés, de mégiscsak árrés". A GSMA tagjai úgy vélik, hogy bár egyenként viszonylag kis szereplők a világ távközlési piacán, együttes fellépésükkel magukra irányíthatják a berendezésszállítók figyelmét (lásd a hatmilliós tételt a készülékvásárlásban), aminek nyomán öt-tíz év alatt 100-150 milliósra emelhetik az általuk kiszolgált ügyfélbázist.

Az olcsó készülékre visszatérve le kell szögezni, hogy az nem lehet egyszerűen egy hagyományos mobiltelefon tudásban korlátozott változata. A harmadik világban tekintettel kell lenni arra, hogy sokszor megbízhatatlan az áramellátás, vagy nem áll rendelkezésre a feltöltéshez konnektor, ezért a Motorola telefonja kéthetes készenléti időt ígér. Emellett durvább használatot feltételez: törésbiztosabb, strapabíróbb lesz, mint hagyományos társai.

Persze a sikerhez még a fejlődő országok kormányainak segítségére is szükség lesz, ugyanis jelenleg sok ilyen országban túl magas adókkal terhelik a mobilhasználatot. Törökországban például az új előfizetők 15 dollárnak megfelelő új lírát fizetnek egyszeri adóként, s a 18 százalékos áfán túl további 25 százalékos, úgynevezett kommunikációs adó terheli minden mobilszámlájukat. Ugandában 10 százalékot tesznek rá a telefonárakra, Afganisztánban 14 százalék a telefonadó, míg Bangladesben 14 dollárnak megfelelő taka (helyi valuta) terheli az új előfizetéseket és ennek harmada a mobilok importadója. Vannak azért ellenpéldák is: Indiában nemrégiben csökkentették az importadót öt százalékra.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Runo #11
    ha nem hagyom el, még mindig samsung sgh-r210 van... mivel elhagytam, samsung sgh-c100... tökkkéletes amire vettem...
  • Anteris #10
    3310 ; )
  • 12346 #9
    én is 8310-el rohangálok. meg ha lesz fölös pár ezrem, akkor meg kéne csináltatni a 8850-et. fényképezős teló meg száksz. az a pixelhalmaz fénykép?:S
  • vax #8
    Hát vannak akik ezt csinálják, de nem Indiába hanem Vietnamba, É-Koreába stb. viszik ki.
  • látogató #7
    Egyetértek veletek. Kell a francnak kamera a mobilra! Az jutott eszembe, hogy mennyit lehetne keresni azzal, ha valaki összegyűjtené a régi telókat amiket itthon már úgy dobnak az ember után és mondjuk kivinné eladni Indiába!
  • Atipapa #6
    Azert nem, mert nekik a fiatalok jelentik az állandó és fő piacot, gondolj csak bele, mennyit számít kinek milyen divatos telója van...van olyan aki 2-3 havonta cserélgeti az újdonságok miatt, nekik ezért éri meg, és ezért van fényképező meg szines kijelző, meg a fene tudja mg micsoda az új telókban. Egyébként én ezeket nem tartom sokra. A telefon telefonálni van, a fényképezőgép meg fényképezni...
  • The Garrett #5
    hmm ilyen olcsó, strapabíró telefonokbol szállíthatnának hozzánk is párat: P Ha kell beöltözök afrikai bennszülöttnek érte! :)
  • ReTeK #4
    így van,de miért nincsennek ilyen készülékek és miért nem gondolnak az idősebbekre sem a gyártók nem világos számomra (dupla fényképezős telefonok pfff mi a fenének)
  • sokadikgab #3
    akkor vegyetek Nokia 6310-et vagy 6310i-t,
    18 ill. 17 napos keszenleti ido!

    Nekem is sokkal tobbet er ez, mint akarmilyen fényképezőgép es/vagy szines kijelző, stb...
  • Manoi #2
    Milyen igaz...