Rónai György

Ilkone mobiltelefon iszlám vallásúaknak

"Kapcsolódj a vallásodhoz, akármerre is jársz" - reklámozza a cég szlogenje. Az Ilkone i800 tárolja a teljes Koránt arab nyelven és angol értelmezésben is, keresési lehetőséggel, ráadásul a Yamaha hangrendszere segítségével még imára szólító dallamokat is képes lejátszani.

A Koreában gyártott i800 az Ilkone első terméke. Az Ilkone arab nyelven nagyjából univerzumot jelent, és a többségében arab kézben lévő cég az első, amely vallási termékével a Közel-Kelet rohamosan fejlődő piacát célozza. A cég rövidesen a malajziai, török, és indonéz piacokra is belép, ezzel azt remélve, hogy jelentős szeletet kaparinthat meg magának az 1,3 milliárdos muzulmán világból.

A kétcolos, 65 ezer színű képernyőn az emberek könnyedén nézegethetik a Korán teljes szövegét, akár angol értelmezésben, keresőmotorral, valamint a játékokat, és nagy felbontású fotókat vagy természetesen akár szöveges üzeneteket is. A dupla képernyős telefonon van Iszlám Híjra naptár is, és támogatja a legfrissebb 12-es osztályú GPRS kommunikációt.

"Nagyon praktikus segédeszköz, az iszlám küldetés szolgálatában," mondta el Houssam Khatib, az Ilkone szóvivője. "Az iszlám alkalmazások teljesen egyedivé teszik a telefont." Khatib szerint az i800 nagyjából a piac 4%-át fogja birtokolni, ami a közel-keleti országok piacához képest nem túl nagy, főleg hogy akár több országban domináns is lehetne a cég.

Az Ilkone természetesen nem csupán iszlám telefonokat fog eladni, valójában arra számítanak, hogy három további modell piacra dobásával 2004 végéig nemzetközi játékossá válhatnak. Az i800 azonban annak érdekében nem tartalmaz számos népszerű funkciót, hogy olyan helyeken, mint a konzervatív szaúd-arábiai piac is életképes lehessen, ahol például tiltottak a kamerás telefonok.

Az Al Azhar ugyan már bevizsgáltatta a telefont, azonban a döntő pont mégis a felhasználók pénztárcája lesz, ugyanis a 496 dolláros ár bizony egyes országokban határokat szabhat az Ilkone sikerének.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • AtisH #28
  Visszatérve a telefonhoz, legalább azt meg tudja mutatni merre van kelet?
 • AtisH #27
  Látom te rendesen otthon vagy a világpolitikai eseményekben, hogy ennyire értesz mindenhez. Gondolom már az anyatejjel szívtad magadba ezt a rengeted infót.
 • SoDI--- #26
  Hát igen, a göndör haj ilyen arabellenes indulatokat szít. Szomorú :(
 • sniper #25
  Szerencsere te a helyszinen gyozodsz meg mindenrol, konzultalsz a szereplokel, es szeles ralatasod van az esemenyekre...
 • sniper #24
  Meg a spanyolok is biztos magukat robbantottak fel a vonaton, a nemetek is kollektiv ongyilkossagot hajtottak vegre a piramisoknal, meg a zsidok is magukat robbantgatjaka buszokon. Logikus...
 • sniper #23
  Az a Lehetl vezer meg a kurtje sztori. :)
 • sniper #22
  Igy van.
 • sniper #21
  Meg a szerbek altal legyilkolt albanok, bosnyakok, horvatok, stb. tizezrei is. Srebrenica, pl remlik? Csoda ha ezekutan nem sajnaljak a bunozok pereputtyat?
 • Rincewind #15
  Mondj egy olyan háborút, ahol nem fordulnak elő ártatlan áldozatok.

  Óriási a különbség egy sajnálatos, ám véletlen baleset és a szánt szándékkal ártatlanokat gyilkoló rohadék iszlám fanatikusok közt!
 • Inquisitor #14
  Igen, ezért tart minden értelmes ember elmebetegnek minden hábórúpártit.
  Francnak kell idióták kezébe hatalmat adni?

  A telefon jopofa ötlet, ha jól emléxem volt egy model ami mindíg jelzi Mekka pontos irányát és az imaidőket is bele lehet programozni.
  Sokkal érdekesebb lenne egy "sima" keresztény verziónál egy ökumenikus, amiben az összes világvallás könyvei, naptára, ünnepei benne vannak :)