Béres Zsolt

Kétfunkciós telefon­szolgáltatás a briteknél

A British Telecom a mobil- és vezetékes telefonok közötti szakadékot hivatott áthidalni, egy olyan készülék létrehozásával, mely mindkét rendszeren működik.


Motorola v560
A BT közleménye szerint a cég szakértői arra a tényre alapoztak, mely szerint a mobiltelefontulajdonosok nem ritkán otthonukba érve átváltanak a vezetékes telefon nyújtotta előnyökre, egyesek a kedvezőbb tarifák miatt, mások viszont a térerő gyengesége vagy annak teljes hiánya miatt. Az angliai telefonszolgáltató Fusion-nak elnevezett készüléke egy hub segítségével azonnal a vezetékes rendszerre vált át, amint az otthonunk 25 méteres közelébe érkezünk. A hub és a telefon, valamint más multimédiás készülék közötti kapcsolat jelenleg a Bluetooth technológián alapszik, azonban jövőre már a nagyobb távolságot átfogó vezetéknélküli technológiákat szeretnék alkalmazni (Wi-Fi, WiMax).

A szolgáltatás jelenleg a Motorola kinyitható kamerás v560-as modelljével múködik, de várhatóan egy éven belül a finn Nokia és dél-koreai Samsung is bekapcsolódik az új technológia fejlesztésébe. Lakásából kilépve a felhasználó a Vodafone mobilhálozatát használhatja, míg a vezetékes előfizetés a British Telecom keretén belül marad. Első nekifutásra 400 ügyfél próbálhatja ki a szolgáltatást, melyek között kisebb vállalatok is helyet kaptak, ugyanis az ingyenes hub összesen hat telefonnal működik, melyből három lehet egyszerre aktív, ezenfelül kiszolgálhatja még a vezeték­nélküli kapcsolattal csatlakozó számító­gépeket és laptopokat is.

Készülékeikkel a leendő vevők akár más hubjára is csatlakozhatnak egy PIN-kód segítségével, mely biztosítja, hogy a kezdeményezett hívások az ő számláján jelenjenek meg. Az angol cég kétfajta előfizetést ajánl: 15 euró körüli összegért 100 perc és 23 euróért 200 perc hálozaton kívüli hívással. A vezetékes tarifák maradnak a helyi szinten, azaz 8,3 cent/perc csúcsidőn kívül.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • pemga #7
    Eltaláltad, a percdíjak. És ennek van még egy érdekes fícsöre: nem csak a saját otthoni vezetékes telefonod fog felengedni, hanem bárki akivel megegyezel (és jelszó pöntyögésével a saját számládra forwardolod a díjazást). Kellően nagy ismerettségi körrel bárhol a városban vezetékes tarifával mobilozhatsz :)). Jó, ez extrém, de végülis megoldható :)).
  • Hegyikecske #6
    amugy nemtom mien "előnyőket" tud nyujtani a vezetékes telefon max a poercdíjon kívül?:D tucc rajta wapolni ?:D meg nemtom mé akarják bluetoothról wifire átterjeszteni annál a 25méternél nem is lenne jó ha távolabbról is vezetékesen beszélhetnél. viszont ien itt Mo-n is jó lenne :)
  • pemga #5
    Nem, tényleg a gyártóknak, mert a szolgáltató így-is-úgyis kap pénzt azért, ha a hálózatát használod (a walkie-talkie jellegért is fizettél, frekvencia-használat); de idővel bevezették a flotta-szerződéseket, amikor is azt mondhattad, hogy mi veszünk N telefont, és ha ők egymást hívják, azt valami nagyon kedvezményesen tudják megtenni. Lakossági ügyfeleknek is van ilyesmi: kedvenc szám, 3-a-párom, stb; csak ez jóval kevesebb számra él. Ennél a kontrukciónál pedig ugye nincs meg a távolság-probléma; ami a walkie-talkienál felmerül.
  • pemga #4
    A GSM Pro szabvány tud ilyet. Ha jól tudom volt is ilyen szolgáltatás nálunk, de mobiltelók közül alig pár támogatta, így aztán amennyire tudom elhalt a próbálkozás és CB rádiókat használnak helyette külön.
  • Alfa Of NS #3
    Pontosabban a mobilszolgaltatoknak.
  • Alfa Of NS #2
    Mert nem uzlet a gyartoknak
  • Caro #1
    Miért nem tudnak a mobilok olyat, hogyha egymás hatótávolságán belül vannak, akkor egymással tudnának kommunikálni, a központ kihagyásával?
    Persze erre a mostani GSM szabvány nem nyújt megoldást, de könnyen ki lehetne ezt terjeszteni.